Πολιτική|15.09.2024 12:00

Live η συνέντευξη Τύπου του Νίκου Παππά στη ΔΕΘ

Newsroom

Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς.

Δείτε live:

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι «η χώρα έχει ανάγκη από μία μεγάλη προοδευτική πολιτική για να μην κυριαρχούν οι εικόνες που είδαμε στον Παγασητικό με τα νεκρά ψάρια, για να μη ζει η χώρα τραγωδίες όπως το έγκλημα των Τεμπών, για να μην παρακολουθούνται παρανόμως υπουργοί, αρχηγοί ενόπλων δυνάμεων και στελέχη της διοίκησης, για να μην καταρρέουν τα νοσοκομεία, για να μην είμαστε η τελευταία χώρα στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων στην Ευρώπη, για να μην είμαστε πρωταθλητές στο κόστος της ενέργειας, για να μην αποκλεέιται από τον τραπεζικό δανεισμό το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων. Όλα αυτά είναι τα αποτελέσματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίνεται στην ευθύνη του, ενώ τόνισε ότι «καταθέσαμε κοστολογημένες προτάσεις. Πιστεύουμε βαθιά ότι αν δεν απαλλαγούμε από τα βάρη που άφησε πίσω της η οικονομική κρίση δεν θα μπορέσουμε να μπούμε σε έναν κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης. Καταθέτουμε τις προτάσεις μας για τα φλέγοντα ζητήματα της στέγης και του ιδιωτικού χρέους».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «καταφέραμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές που μας έδωσε τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουμε τις πρωτοβουλίες μας», ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που διεκδικεί τη διακυβέρνηση». Πρόσθεσε ότι δεν περίμενε τη φθορά της ΝΔ.

Πυρά για τις τιμές στην ενέργεια

Αναφερόμενος στις τιμές ενέργειας σημείωσε ότι υπάρχει τεράστια στρέβλωση. «Είναι σαφές ότι ανεξαρτήτως προθέσεων έχει διαμορφωθεί μία τεράστια στρέβλωση στην ενεργειακή οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ από νωρίς διατύπωσε μία σειρά από προτάσεις που είχαν ήδη σπεύσει από το 2022 να υιοθετήσουν άλλες χώρες».

«Ένας μαγαζάτορας που βλέπει τον τζίρο του να πέφτει και τους λογαριασμούς του να ανεβαίνουν πληρώνει διπλά τις τιμές ενέργειας. Εκεί πρέπει να υπάρξει ριζική παρέμβαση. Με μισόλογα δουλειά δεν γίνεται. Η ΔΕΗ πρέπει να έρθει σε δημόσιο έλεγχο», πρόσθεσε.

Τι είπε για την υποψηφιότητα Κασσελάκη

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Παππάς απάντησε ότι δεν υπάρχει θέμα με την υποψηφιότητα Κασσελάκη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστατικό που προβλέπει πεντακάθαρα ότι όλες οι εξουσίες και τα αξιώματα ελέγχονται και είναι ανακλητά. Σας καλώ να το διαβάσετε. Σας παραπέμπτω στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων. Είμαι βέβαιος ότι θα επικρατήσουν οι ψύχραιμες φωνές. Θα προχωρήσουμε σε μία δημοκρατική εκλογή», σημείωσε.

Ο κ. Παππάς απέφυγε να απαντήσει για το αν θα στηρίξει τον κ. Κασσελάκη επικαλούμενος όπως είπε τον θεσμικό του ρόλο. «Θα ήθελα να αντιληφθείτε την θεσμική υποχρέωση να απαντώ πάνω στο πλαίσιο συλλογικών μας αποφάσεων. Αυτές τις αποφάσεις επιχείρησα να διαφυλάξω και να υπηρετώ και θα συνεχίσω να κάνω» ανέφερε.

«Όλα τα αξιώματα είναι ανακλητά, και του προέδρου. Δεν νοείται, ότι τι καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ θα προέβλεπε μία εντολή η οποία δεν υπόκειται σε έλεγχο. Η ΠΓ έκανε μία διαδικασία χωρίς καμία ένσταση και έφερε ένα αποτέλεσμα. Θα σεβαστούμε όλοι το καταστατικό και θα προχωρήσουμε σε νέα εκλογή», απάντησε σε ερώτηση για τον Στέφανο Κασσελάκη.

Τι είπε για τον Αλέξη Τσίπρα και την επιστροφή της Νέας Αριστεράς

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα είπε: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ιστορικός ηγέτης του κόμματος. Κατάφερε να αξιοποιήσει το ιδεολογικό και πολιτικό του οπλοστάσιο. Έχει δείξει ότι όταν θέλει να πει κάτι εκφράζει την άποψή του. Είναι κεφάλαιο για τη χώρα και την Αριστερά».

Για ενδεχόμενη επιστροφή στελεχών της Νέας Αριστεράς είπε: «Υπάρχει ένα μεγάλο αγκάθι και είναι ότι υπήρξαν αποχωρήσεις και πήραν και τις έδρες κάποιοι. Αυτό δεν είναι μία καλή προϋπόθεση για να  υπάρξουν συζητήσεις. Είναι μία πληγή».

«Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν κουκουλοφόροι προφανώς. Υπάρχουν στελέχη με αγώνες και περγαμηνές και είναι πολεμιστές της δημοκρατικής παράταξης», είπε στη συνέχεια.

«Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την ακρίβεια»

«Έχουμε προτείνει τη φορολόγηση των υπερκερδών με ταυτόχρονη μείωση των τιμών, αλλά και τον έλεγχο του εμπορίου. Έχω εκπλαγεί από τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η συζήτηση από εκείνη τη στιγμή και μετά», είπε ο κ. Παππάς.

«Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την ακρίβεια. Δεν έχει ένα κοινό σχέδιο. Έχει καταγράψει ότι πρέπει να ξεφορτωθεί ένα μεγάλο κομμάτι των μεσαίων επιχειρήσεων. Είναι μία μεθοδευμένη πολιτική», πρόσθεσε.

Τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στην Αυγή είπε ότι «θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και να μην υπάρχει καμία εκκρεμότητα», ενώ για τον δανεισμό του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Θα σπάσουμε το δόγμα του μηδενικού δανεισμού. Είναι κάτι που εξετάζουμε και θα πρέπει πολύ σύντομα να προχωρήσουμε».

Πυρά σε Μητσοτάκη για τα Τέμπη

«Με το έγκλημα των Τεμπών έχω και μία βιωματική σχέση γιατί όταν συνέβη ήμουν Τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν περίμενα τόσους μήνες μετά να συζητάμε για το αιφνίδιο μπάζωμα του σημείου που ξεκίνησε λίγο μετά το ξημέρωμα. Το μπάζωμα πληρώθηκε με λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ενορχηστρωτής της συγκάλυψης», ανέφερε στη συνέχεια.

ΣΥΡΙΖΑΝίκος Παππάςειδήσεις τώραΔΕΘ 2024