Πολιτική | 17.09.2024 13:01

Κομισιόν - Μαρινάκης: Το χαρτοφυλάκιο των Βιώσιμων Μεταφορών αναδεικνύει την γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας

Αλέξανδρος Διαμάντης

«Το χαρτοφυλάκιο των Βιώσιμων Μεταφορών αναδεικνύει την γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και τη στρατηγική της θέση, ως χώρα-πύλη, για το εμπόριο, την ενέργεια και τη δικτύωση, τόσο προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, με αφορμή την ανακοίνωση από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των Βιώσιμων Μεταφορών και του Τουρισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το χαρτοφυλάκιο των Βιώσιμων Μεταφορών αναδεικνύει την γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και τη στρατηγική της θέση, ως χώρα-πύλη, για το εμπόριο, την ενέργεια και τη δικτύωση, τόσο προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου. 

«Αντανακλάται έτσι ο σημαντικός ρόλος της πατρίδας μας στη διασυνδεσιμότητα και τις μεταφορές, και ενισχύεται τόσο η θέση της στις διαδρομές – μεταφορών και ενέργειας- από και προς την Ευρώπη, αλλά και ο κομβικός ρόλος - γέφυρα με τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική», είπε και εξήγησε ότι το  χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας χειρίζεται σημαντικά έργα και κοινοτικούς πόρους, όπως το Connecting Europe Facility, το χρηματοδοτικό εργαλείο της Ε.Ε για χρηματοδότηση στρατηγικών επενδύσεων στα δίκτυα μεταφορών, την ενέργεια και τα ψηφιακά.

Ενδεικτικό της σημασίας του είναι το γεγονός ότι κατά την περίοδο 2021-2027 χειρίζεται πόρους της τάξης των 26 δισ. ευρώ για τον τομέα των μεταφορών αποκλειστικά και μόνο.

«Για πρώτη φορά το χαρτοφυλάκιο της χώρας μας διευρύνεται συμπεριλαμβάνοντας και τον Τουρισμό, που αποτελεί τη «βαριά» βιομηχανία της χώρας μας. Η Ελλάδα είναι ήδη πρωτοπόρος στη λήψη μέτρων για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και ως τουριστική χώρα έχει να συμβάλει με προτάσεις και πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση του βιώσιμου τουρισμού και της βελτίωσης των υποδομών», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΚομισιόνΑπόστολος ΤζιτζικώσταςΠαύλος Μαρινάκηςειδήσεις τώρα