Πολιτική|24.09.2024 06:45

ΣΥΡΙΖΑ: Κλίμα διάλυσης της Κουμουνδούρου - Διαγραφές και αποχωρήσεις στο μενού για την επόμενη μέρα

Νίκος Σβέρκος

Με τη διάσπαση την επομένη των προεδρικών εκλογών φλερτάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η «συγκατοίκηση» όσων υποστηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη με πρόσωπα των αντίπαλων ομάδων μοιάζει πλέον αδύνατη, ενώ στην καθημερινή δημόσια συζήτηση έχει μπει πλέον το ενδεχόμενο αποχωρήσεων από την Κουμουνδούρου ή ακόμα και διαγραφών κορυφαίων στελεχών.

Διαγραφές προαναγγέλλει η ομάδα Κασσελάκη

Η ένταση από το στρατόπεδο Κασσελάκη έχει κορυφωθεί, ιδιαίτερα αφού η Κεντρική Επιτροπή υπερψήφισε την πρόταση Σπίρτζη για δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες όλων των επίδοξων υποψηφίων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ. Τα συνθήματα των λίγων δεκάδων οπαδών του πρώην προέδρου διαδέχτηκαν δηλώσεις υποστηρικτών του, που μιλούν ευθέως για την αδυναμία συνύπαρξης την επομένη των προεδρικών εκλογών με τους εσωκομματικούς τους αντιπάλους.

Χαρακτηριστικές της έντασης ήταν οι δηλώσεις του Πέτρου Παππά, που ανήκει στον στενό πυρήνα που ακολουθεί τον πρώην πρόεδρο του κόμματος. «Όσοι δεν μπορούν να υπηρετήσουν το σχέδιο του Στέφανου Κασσελάκη δεν έχουν λόγο να είναι στο κόμμα» ανέφερε ο βουλευτής, ενώ εκτίμησε πως δεν μπορεί «να συνυπάρξει ο Στέφανος Κασσελάκης με την Όλγα Γεροβασίλη, η οποία κάνει δημόσιες προγραφές και λέει ότι θα καταβάλει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων της για να μην έχει ο Στέφανος Κασσελάκης άλλη ευκαιρία στη χώρα».

Ο Πέτρος Παππάς, μάλιστα, λίγο αργότερα έκανε ένα βήμα παραπάνω. Σε ερώτηση για το εάν είναι πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εάν εκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης, απάντησε: «Δεν έχει και τόση σημασία αυτό. Καλύτερα να έχουμε ένα κόμμα που να σέβεται τον πρόεδρό του». Σημείωσε μάλιστα πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει «να έχει διαδικασίες που να μπορούν να διαγράφουν τους υβριστές του προέδρου και τους υπονομευτές της κοινής μας προσπάθειας, κι ας μην είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση».

Αυστηρές συστάσεις από την Κουμουνδούρου

Οι παρεμβάσεις του Πέτρου Παππά προκάλεσαν αίσθηση στην Κουμουνδούρου, καθώς εξελήφθησαν ως απειλή διαγραφής όσων «ηττηθούν» στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. «Ο διχαστικός λόγος και ο λόγος περί προγραφών δεν συνάδουν με τις καταστατικές μας αρχές και την ευθύνη των στελεχών του κόμματος, πόσο μάλλον των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ως εκ τούτου ο λόγος αυτός δεν είναι υπό οποιαδήποτε συνθήκη αποδεκτός» ανέφερε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σπάνια παρέμβασή του στα τεκταινόμενα.

Η παραπάνω διατύπωση κρίθηκε επιβεβλημένο να είναι γενικόλογη και να μπορεί να «πιάσει» οποιοδήποτε στέλεχος κάνει λόγο τώρα ή στο άμεσο μάλλον για διαγραφές άλλων στελεχών. Εξ ου και από ορισμένους θεωρήθηκε ως «προειδοποιητική βολή» και προς τους «87» που εξαπολύουν σφοδρή επίθεση στον Στέφανο Κσσσελάκη, χωρίς ωστόσο να μιλούν για διαγραφές την επόμενη μέρα.

Ανοικτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν οι «87» αν νικήσει ο Κασσελάκης

Η Όλγα Γεροβασίλη επιβεβαίωσε χτες πως δεν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνοντας και τα θετικά λόγια του Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος έκανε λόγο για οργανωμένο στρατό «δολοφονίας χαρακτήρων» και επισήμανε πως «ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε μεγάλη ανοχή στον Στέφανο Κασσελάκη». «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να μην κερδίσει ξανά και θα συστρατευθώ γι’ αυτό το σκοπό» ανέφερε χαρακτηριστικά για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι προφανές πως οι «87» συζητούν ανοικτά πλέον ακόμα και το ενδεχόμενο αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ εάν επανεκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Η αντιπρόεδρος της Βουλής σε σχετική ερώτηση για το αν επίκεινται αποχωρήσεις, αρκέστηκε να πει πως «θα δούμε, τα σενάρια είναι πολλά».

Αποφασισμένος να μην βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ με Κασσελάκη πρόεδρο, δήλωσε από την μεριά του ο Χρήστος Σπίρτζης. «Εν εκλεγεί, εγώ δεν θα είμαι σε ένα κόμμα που έχει πρόεδρο τον Κασσελάκη. Αν και πιστεύω πως αν υπάρχει εκ μέρος του το παραμικρό ψήγμα αξιοπρέπειας, δεν θα ήταν υποψήφιος» είπε ο πρώην υπουργός.

Κασσελάκης και Φάμελλος και επίσημα οι δυο έτεροι υποψήφιοι

Στην μάχη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ θα πρωταγωνιστήσουν, κατά τα φαινόμενα, τρία πρόσωπα: Ο Παύλος Πολάκης, που έχει από καιρό ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, ο Στέφανος Κασσελάκης, που προχώρησε χτες σε ανάρτηση φωτογραφίας του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το σύνθημα «Είμαι εδώ – Ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ», και τον Σωκράτη Φάμελλο, που σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του τις επόμενες μέρες.

Η επιλογή να στηριχθεί ο Σωκράτης Φάμελλος αποτελεί μονόδρομο για πολλούς εκ των «87», καθώς θεωρείται ως ένα πρόσωπο που μπορεί να χειριστεί τα ανοικτά ζητήματα με συνεννόηση και νηφαλιότητα. Ωστόσο υπάρχουν και στελέχη των «87» που δεν είναι διατεθειμένα να δώσουν λευκή επιταγή στον Σωκράτη Φάμελλο. Ενδεικτικά ο Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή είχε πει πως «δεν μπορεί να επαναλάβουμε τα λάθη που κάναμε ένα χρόνο πριν» και είχε συμπληρώσει πως «θα χαιρετήσω τη στάση του φίλου μου και συντρόφου Παύλου Πολάκη και του Σωκράτη Φάμελλου. Αλλά δεν φτάνει να αναγνωρίζουν τα λάθη τους πρέπει να τα αναγνωρίζουν και να προτείνουν και διορθώσεις στα λάθη τους».

Όλγα ΓεροβασίληΠαύλος ΠολάκηςΣωκράτης Φάμελλοςειδήσεις τώραΣτέφανος ΚασσελάκηςΣΥΡΙΖΑ