Μητσοτάκης - Ερντογάν: Εκτός ατζέντας ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα - Σιωπή στα τουρκικά ΜΜΕ
NewsroomΣτις 18.30 περίπου ώρα Ελλάδος της Τρίτης (24/09) αναμένεται να συναντηθούν, στη Νέα Υόρκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αυτή θα είναι η έκτη συνάντηση των δύο πολιτικών αυτή τη χρονιά. Αυτό που επιδιώκει η Αθήνα είναι ουσιαστικά να ανανεωθεί ο οδικός χάρτης της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, οι δύο άντρες να επιβεβαιώσουν ότι, τα ήρεμα νερά που διατηρούνται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο θα διατηρηθούν και ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν εστιάζοντας κυρίως στη θετική ατζέντα δηλαδή στα σημεία στα οποία οι δύο πλευρές μπορούν να βρουν κοινό έδαφος συνεργασίας όπως π.χ. το μεταναστευτικό, όπου η ελληνική πλευρά λέει ότι θα προσπαθήσει να αναβαθμίσει αυτή τη συνεργασία που μέχρι σήμερα έχει αποδώσει καρπούς.
Στα «δύσκολα» σημεία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης ανώτατη κυβερνητική πηγή μετέφερε στην απεσταλμένη του OPEN, Έφη Κουτσοκώστα, ότι θα διερευνηθεί προφανώς το εάν υπάρχει το έδαφος σε μεταγενέστερο στάδιο να μπουν στα «βαθιά», στη συζήτηση δηλαδή για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ωστόσο ο πήχης παραμένει πάρα πολύ χαμηλά και λόγω χρόνου, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το κλίμα, όπως είχε διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα, παρά τα καλά λόγια, δεν ήταν ακριβώς πολύ θετικό, ειδικά μετά το επεισόδιο στην Κάσο ή τις εξαγγελίες και τη «Γαλάζια Πατρίδα» που εμφανίστηκε και στα σχολικά βιβλία της Τουρκίας.
Φλέγον θέμα αποτελεί και το Κυπριακό και η ελληνική πλευρά προτίθεται να το θέσει στην τουρκική προκειμένου να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες. Το θέμα είναι ακανθώδες γιατί βλέπουμε ότι και η τουρκοκυπριακή και η τουρκική πλευρά παραμένουν στις πάγιες θέσεις τους για διχοτόμηση του νησιού. Μένει να δούμε αν ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει κάτι τέτοιο στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Πάντως, στην έδρα του ΟΗΕ δεν προβλέπεται τριμερής καθώς ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες θα δει ξεχωριστά τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Τουρκοκύπριο Ερσίν Τατάρ, με στόχο ενδεχομένως και ελπίδα να υπάρξει ένας τρόπος να γίνει αυτή η συνάντηση τον Οκτώβριο, ώστε να δουν αν υπάρχει το έδαφος για επανεκκίνηση των συνομιλιών.
Πριν τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Τρίτη, θα γίνει και μία τριμερής, μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, του Ελληνοκύπριου προέδρου και του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στο επίκεντρο της οποίας θα τεθεί και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ, με τη Γαλλία να δείχνει τεράστιο ενδιαφέρον, όπως κάνουν και άλλοι διεθνείς «παίκτες», συμπεριλαμβανόμενων και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Εντυπωσιακή η σιωπή των τουρκικών ΜΜΕ
Η Τουρκία δεν έχει ανακοινώσει επίσημα καμία συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη - Ερντογάν. Στα τουρκικά ΜΜΕ, επίσης, επικρατεί μία εντυπωσιακή σιωπή. Σποραδικά την αναφέρουν αλλά επικαλούνται ελληνικά ΜΜΕ ενώ εννοείται ότι δε δημοσιοποιούνται πληροφορίες, ούτε για το περιεχόμενο της συζήτησης, ούτε για τα θέματα της συνάντησης. Το γεγονός πάντως ότι δεν υπάρχει μεγάλη δημοσιότητα σημαίνει ότι ούτε η Άγκυρα περιμένει κάτι εντυπωσιακό ως αποτέλεσμα.
Και από την πλευρά της Τουρκίας, στόχος είναι η διατήρηση της θετικής ατζέντας και το μόνο θέμα που μπορεί να βγάλει είδηση, είναι το Κυπριακό. Δηλαδή, αν συμφωνήσουν οι δύο ηγέτες στο θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών. Όπως μετέδωσε η Μαρία Ζαχαράκη από την Κωνσταντινούπολη, παρότι η Τουρκία δεν είναι πρόθυμη, ο διεθνής παράγοντας μπορεί να πιέσει τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.
Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει κάποια συνάντηση με τους Αμερικανούς και πληροφορίες του Bloomberg λένε ότι ζήτησε συνάντηση με την Κάμαλα Χάρις, ενώ δεν αποκλείεται να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ. Δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό βέβαια αφού είναι γνωστό ότι ο Ερντογάν, δεν είναι από τα πλέον συμπαθή πρόσωπα στις ΗΠΑ και ενόψει εκλογών, κανείς ίσως δε θα διακινδύνευε μια τέτοια επαφή. Αλλά βέβαια, η επικοινωνιακή μαεστρία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν είναι γνωστή και ακόμη κι αν δεν δει κάποιον Αμερικανό ηγέτη, έχει φροντίσει στους δρόμους της Νέας Υόρκης να κυκλοφορούν νοικιασμένα φορτηγά με αφίσες του ίδιου και μηνύματα της πολιτικής του.
- Έρχεται «Μεγάλος Αδελφός» για τα αυθαίρετα: Drones, ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζουν τα κτίσματα χωρίς άδεια
- Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση: Για ποια θέματα χτυπά «καμπανάκι»
- Ένα βήμα πριν τη δημοσιονομική παράλυση οι ΗΠΑ - Καταψηφίστηκε η πρόταση Τραμπ για αύξηση του ορίου του χρέους
- Αυτές είναι οι πιο χριστουγεννιάτικες πόλεις στον κόσμο