Πολιτική|27.09.2024 12:10

Παναγιωτόπουλος: Αν κλιμακωθεί η κατάσταση στο Λίβανο θα προκύψουν κύματα εκατομμυρίων προσφύγων

Αλέξανδρος Διαμάντης

Ανήσυχος για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών εμφανίστηκε ο Υπουργός Μετανάστευσης, Νίκος Παναγιωτόπουλος σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλη ανάφλεξη στο Λίβανο.

«Η μεταναστευτική στρατηγική των συνόρων της Ελλάδας έως τώρα κινούνταν στα σωστά επίπεδα. Καμία στρατηγική, όμως, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα αν αύριο σημειωθεί μια μεγάλη ανάφλεξη στον Λίβανο με χερσαία εισβολή των Ισραηλινών στρατευμάτων», υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στη Βουλή, προβλέποντας ότι αν ο πόλεμος κλιμακωθεί θα προκύψουν «κύματα εκατομμυρίων προσφύγων».

Σύμφωνα με τον ίδιο σ’ αυτή την περίπτωση όλες οι στρατηγικές πάνε στράφι και θα βρεθούμε σε κατάσταση κρίσης. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται όσο μπορεί, αλλά όπως σημείωσε δεν είναι θέμα της Ελλάδας είναι και όλης της Ευρώπης κι όλου του Δυτικού κόσμου να αντιμετωπίσει κύματα προσφύγων από περιοχές όπου ξεσπάνε εμπόλεμες συγκρούσεις.

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία σημείωσε ότι  δεν έχει κλείσει ακριβώς τα σύνορα της, αλλά εφαρμόζει εκτεταμένους ελέγχους. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιβάλλει τέτοιους ελέγχους. «Η Ελλάδα δεν επηρεάζεται από αυτούς τους ελέγχους. Δεν τίθεται ζήτημα μαζικών επιστροφών. Ούτε μας της ζητήσανε ούτε δεχόμαστε να το συζητήσουμε. Και η Ελλάδα κάνει επιστροφές, πάνω από 6.000 επέστρεψαν σε τρίτες χώρες. Προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και πραγματοποιούνται», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Νίκος Παναγιωτόπουλοςπροσφυγικές ροέςμεταναστευτικόΛίβανοςΙσραήλειδήσεις τώρα