ΣΥΡΙΖΑ: Η Τζάκρη κατέθεσε το πόθεν έσχες του Κασσελάκη - Υποψήφιος με 87 υπογραφές
Νίκος ΣβέρκοςΣε κλίμα διχασμού και έντασης πραγματοποιείται μια ακόμη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας για μετάθεση του συνεδρίου κατά μία εβδομάδα, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πλευράς Κασσελάκη.
Η ένταση οξύνθηκε ακόμη περισσότερο, όταν η Θεοδώρα Τζάκρη ανέβηκε στο βήμα και κατέθεσε την υποψηφιότητα του έκπτωτου προέδρου, καθώς και το πόθεν έσχες του. Μάλιστα, η υποψηφιότητα κατατέθηκε με 87 υπογραφές στελεχών, «όσες και αυτές που ανέτρεψαν» τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως ισχυρίστηκε η κ. Τζάκρη.
Άμεσα αντέδρασε η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία από το βήμα της ΚΕ ανέφερε πως: «Δεν υπάρχουν υποψήφιοι πρόεδροι δια αντιπροσώπων» και πρόσθεσε ότι «οι προϋποθέσεις για την υποβολή υποψηφιότητας δεν είναι δύο (υπογραφές και πόθεν έσχες), αλλά είναι τρεις. Είναι και ο σεβασμός στις καταστατικές αρχές, στις αξίες και στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος».
«Όποιος δεν σέβεται τις δημοκρατικές αποφάσεις της πλειοψηφίας δεν μιλάει για τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αλλά για ένα άλλο κόμμα», είπε η κ .Γεροβασίλη και συνέχισε: «Ζητώ από τη Θεοδώρα Τζάκρη να ανακαλέσει όσα προσβλητικά έως υβριστικά εκστόμισε από αυτό εδώ το βήμα σε βάρος συντρόφων και συντροφισσών».
Τότε, στελέχη που πρόσκεινται στον κ. Κασσελάκη αποχώρησαν, και παρέθεσαν τους εξής λόγους:
- «Μεθοδεύτηκε η αλλαγή ημερομηνίας του συνεδρίου με πρόσχημα ότι δεν υπάρχει χώρος
- Προσκλήθηκαν να μιλήσουν υποψήφιοι ενώ δεν έχουν τυπικά καταθέτει οι υποψηφιότητες».
Ανοίγει ο δρόμος για υποψηφιότητα Γκλέτσου
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Απόστολος Γκλέτσος, κατέθεσε υπογραφές 32 μελών της Κεντρικής Επιτροπής κι έτσι ανοίγει ο δρόμος για να καταθέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος. Ο Γκλέτσος σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ομιλία του στην κεντρική επιτροπή, φέρεται να είπε για τον Στέφανο Κασσελακη ότι «το παιδί αυτό δεν είχε κάνει ούτε θαλαμοφυλακας και τον χρίσαμε στρατηγό στον πόλεμο».
«Είμαι συγκινημένος που μίλησα στα μέλη της ΚΕ του κόμματος μου. Κατάφερα και συγκέντρωσα 32 υπογραφές Το στοίχημα είναι την πρώτη Κυριακή να φέρουμε τον κόσμο στην κάλπη, να πούμε ότι είμαστε εδώ, είμαστε η περήφανη κυβερνώσα αριστερά», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Γκλέτσος και συνέχισε:
«Να απευθυνθούμε σε αυτούς που δεν προσήλθαν στην κάλπη. Πήραμε όσα μαθήματα που μας αναλογούσαν να πάρουμε Θα διεκδικήσουμε την ψήφο των Ελλήνων απέναντι σε μια κυβέρνηση που κυβερνάει με το predator».
Ποιοι υποψήφιοι έχουν καταθέσει τα έγγραφα
Στο μεταξύ οι υποψήφιοι που έχουν καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα για την υποψηφιότητά τους είναι πλέον οι Στέφανος Κασσελάκης, Παύλος Πολάκης, Νικόλας Φαραντούρης και Απόστολος Γκλέτσος. Ο Σωκράτης Φάμμελος γνωστοποίησε πως θα καταθέσει τα απαραίτητα συνοδευτικά την επόμενη εβδομάδα.
Μια ΚΕ γεμάτη εντάσεις
Ένταση σημειώθηκε στο ξεκίνημα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος νωρίτερα, όταν το προεδρείο της συνεδρίασης αποφάσισε να δοθεί ο λόγος στους υποψηφίους προέδρους (παρόντες εκτός του Σωκράτη Φάμελλου και του Παύλου Πολάκη που ειναι μέλη της Κ.Ε., είναι και οι Νικόλας Φαραντούρης και Απόστολος Γκλέτσος).
Στελέχη που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη αντέδρασαν, καθώς ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν προσήλθε στη συνεδρίαση.
Αποχώρησαν
Μάλιστα, τα στελέχη που πρόσκεινται στον κ. Κασσελάκη αποχώρησαν, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ομιλίες των υποψηφίων. Καταγγέλλουν πως η ηγεσία έχει προαποφασίσει τις υποψηφιότητες για την προεδρία και λένε πως θα επιστρέψουν όταν τελειώσουν οι τοποθετήσεις των υποψηφίων που βρίσκονται στη συνεδρίαση.
Επίσης, τα περίπου 25 μέλη της ΚΕ, λένε πως δεν είναι σοβαρή διαδικασία, καθώς οι υποψήφιοι που θα λάβουν τον λόγο έχουν απλά ανακοινώσει την πρόθεσή τους στην τηλεόραση και δεν έχουν καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα. Σημειώνεται πως η αποχώρησή τους έγινε την ώρα που πήρε τον λόγο ο Παύλος Πολάκης, φωνάζοντας «αίσχος».
Το κλίμα είναι γενικά τεταμένο, χωρίς να λείπει ο εκνευρισμός και τα χολερικά σχόλια κατά του προεδρείου και της πλειοψηφίας του οργάνου. Ο Θανάσης Οικονόμου, που πρόσκειται στον Στέφανο Κασσελάκη, θέλοντας να στηλιτεύσει τη διαδικασία είπε πως κατέθεσε υποψηφιότητα μαζί με 30 υπογραφές μελών του οργάνου.
«Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι φοβούνται τα μέλη φοβούνται την κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό που μεθόδευσαν από χτες. Μια μεθούσες αναβολής του συνεδρίου φοβούνται και το συνέδριο. Εμείς αυτή τη διαδικασία την καταγγείλαμε σήμερα δεν περιμέναμε πότε να την δούμε και αποχωρήσαμε από την κεντρική επιτροπή. Είμαστε όμως στη μάχη για το μεγάλο ανοιχτό δημοκρατικό συνέδριο που θα δώσει όλες τις απαντήσεις απέναντι σε ολες τις μεθοδεύσεις», ανέφερε ο Θάνος Μωραΐτης και συνέχισε:
«Κάποιοι επιχειρούν να περιοριστεί ο αριθμός των συμμετεχόντων; βεβαίως και κάποιοι αυτό σίγουρα. Όποιος φοβάται ένα μεγάλο συνέδριο, πλέον οι ετοιμάζονται αυτή τη στιγμή διάφορα σενάρια. Δεν θα νομιμοποιήσουμε εμείς αυτή τη διαδικασία. Θα υπάρχει και συνέδριο και εκλογές προέδρου».
Από την πλευρά του, ο Θανάσης Οικονόμου σημείωσε: «Προφανώς αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε διότι η διαδικασία είναι απολύτως ευτελιστεί. Έδωσαν το λόγο σε άτομα που δεν είναι επίσημες υποψηφιότητες».
Η παρέμβαση του Νίκου Παππά
«Η χώρα αντιμετωπίζει τρεις μεγάλες προκλήσεις: Δημογραφική κρίση, κλιματική κρίση, οικονομική κρίση. Η δεξιά πολιτεύεται με αυτές και φτιάχνει συμμαχίες με τα μεγάλα συμφέροντα», ανέφερε νωρίτερα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, κατά την τοποθέτηση του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών.
Τόνισε πως «μόνο η προοδευτική παράταξη μπορεί να τις αντιμετωπίσει» και οι προϋποθέσεις είναι «πρώτο, το ανάχωμα στον ιστορικό αναθεωρητισμό Μητσοτάκη» και «δεύτερον, η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι προοδευτικές αριστερές συνεργασίες».
Ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «στις γραμμές μας δεν έχουν θέση απόψεις που σχετικοποιούν την έννοια της χούντας».
Τόνισε ότι «απέναντι στο σχέδιο της διαπλοκής υπάρχει το σχέδιο απόφασης που θα προτείνει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριο (σ.σ. η συλλογική απόφαση για προοδευτική εκλογική συνεργασία)».
Σημείωσε ότι «κανένας που πληροί τις προϋποθέσεις δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία». «Είμαι βέβαιος ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι θα αναπτύξουν τις θέσεις τους γύρω από τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν. Αν και πώς θα υπηρετήσουν τη συλλογικά διατυπωμένη θέση για προοδευτική εκλογική συνεργασία. Αν και πώς θα ενώσουν το κόμμα. Αν και πώς θα προχωρήσουν τον μετασχηματισμό», είπε, τασσόμενος υπέρ της διεξαγωγής debate. «Αυτά πρέπει να συζητηθούν με δημόσιο και οργανωμένο τρόπο (ντιμπέιτ). Ανοιχτά, ενώπιον του λαού. Και μία και δύο και τρεις φορές. Με την εγγύηση του κόμματος», τόνισε.
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά