ΣΥΡΙΖΑ: Ένα κόμμα στα δύο - Βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα στην ηγεσία και τον Κασσελάκη
Νίκος ΣβέρκοςΟ ΣΥΡΙΖΑ τυπικά μόνο οδεύει στο έκτακτο συνέδριό του και την εκλογή νέου προέδρου. Γιατί ουσιαστικά η κατάσταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι διαλυτική. Η αποχώρηση των στελεχών που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη από την συνεδρίαση δείχνει το βαθύ και αγεφύρωτο ρήγμα που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα πολλοί να αμφισβητούν αν θα καταφέρει να φτάσει ενωμένος στις επόμενες κρίσιμες διαδικασίες του.
Οι ρίζες της έντασης
Η ένταση στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε από το πρωί, όταν συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία αποφασίζοντας να μετατεθεί κατά μία εβδομάδα η ημερομηνία του εκτάκτου συνεδρίου (8-11 Νοεμβρίου) και κατά δύο εβδομάδες η εκλογή συνέδρων (2-3 Νοεμβρίου). Παράλληλα αποφασίστηκε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να εγγραφούν μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις 25 Οκτωβρίου.
Ως βασικός λόγος της μετάθεσης προβάλλεται η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί κατάλληλος χώρος να στεγάσει τις εργασίες του. Στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας μειοψήφησε η Θεοδώρα Τζάκρη, προαναγγέλλοντας την ένταση που τελικά ακολούθησε.
Η αποχώρηση των οπαδών Κασσελάκη
Κατά την έναρξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής, το προεδρείο της αποφάσισε να δώσει το λόγο σε όσους επιθυμούν να καταθέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνεδρίαση είχαν προσέλθει ήδη οι Σωκράτης Φάμελλος και Παύλος Πολάκης, που είναι μέλη του οργάνου, καθώς και οι Νικόλας Φαραντούρης και Απόστολος Γκλέτσος.
Τα στελέχη που ακολουθούν τον Στέφανο Κασσελακη αντέδρασαν με φωνές εντός της αίθουσας, καταγγέλλοντας τη διαδικασία με το σκεπτικό πως δεν έχει λήξει η διορία κατάθεσης υποψηφιοτήτων. Αποχώρησαν από την αίθουσα όσο μιλούσε ο Παύλος Πολάκης και ο Νικόλας Φαραντούρης και επανήλθαν όταν ανέβηκε στο βήμα η Θεοδώρα Τζάκρη. Ολοκληρώνοντας την επιθετική της ομιλία, κατέθεσε για λογαριασμό του Στέφανου Κασσελάκη τα ονόματα 87 μελών της Κεντρικής Επιτροπής που τον στηρίζουν, «όσα και των στελεχών που ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την αποπομπή του, έλεγαν συνεργάτες του.
Στο φάκελο που κατέθεσε η Θεοδώρα Τζάκρη συμπεριέλαβε και το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη, χωρίς να γίνει γνωστή η ακριβής μορφή του.
Αποχώρησαν αλλά θα πάνε σε συνέδριο και εκλογές
Εν τέλει τα στελέχη του στρατοπέδου Κασσελάκη αποφάσισαν να αποχωρήσουν οριστικά από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας τη διαδικασία δύο ζητήματα: αφενός την μετάθεση του συνεδρίου και αφετέρου το ότι δόθηκε ο λόγος στους επίδοξους υποψηφίους. Η αποχώρησή τους έγινε δεκτή με πυρά από τα υπόλοιπα στελέχη που παρέμειναν στην αίθουσα, με χαρακτηριστικότερη την παρέμβαση της Όλγας Γεροβασίλη, που είπε ότι «δεν υπάρχουν υποψήφιοι πρόεδροι δια αντιπροσώπων».
Εκτός της αίθουσας στελέχη που αποχώρησαν χρησιμοποιούσαν σκληρή γλώσσα. Η Θεοδώρα Τζάκρη έκανε λόγο για «εκτροπή», ο Θάνος Μωραϊτης είπε πως «κάποιοι φοβούνται το συνέδριο» και ο Θανάσης Οικονόμου πως «το όργανο έχει ευτελιστεί». Ωστόσο ξεκαθάριζαν πως θα συμμετάσχουν κανονικά στις εργασίες του συνεδρίου και στην εκλογή προέδρου.
Στο μεταξύ οι υποψήφιοι που έχουν καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα για την υποψηφιότητά τους είναι πλέον οι Στέφανος Κασσελάκης, Παύλος Πολάκης, Νικόλας Φαραντούρης και Απόστολος Γκλέτσος. Ο Σωκράτης Φάμελλος γνωστοποίησε πως θα καταθέσει τα απαραίτητα συνοδευτικά την επόμενη εβδομάδα.
Πληθαίνουν οι αφορμές για την ένταση
Η πλευρά Κασσελάκη, με την κατάθεση των υπογραφών και του πόθεν έσχες, ουσιαστικά αναγνώρισε την αποπομπή του από την Κεντρική Επιτροπή, Φαίνεται όμως ότι έχει επιλέξει να καλλιεργεί την ένταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και για αμιγώς διαδικαστικά θέματα. Casus belli θεωρείται η μετάθεση των εκλογών της νέας Κεντρικής Επιτροπής, το υβριδικό μοντέλο διεξαγωγής του συνεδρίου (με φυσική παρουσία, αλλά και διαδικτυακά), καθώς και την παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας από τον πρώην βουλευτή, Θέμη Μουμουλίδη.
Σημειώνεται εξάλλου ότι έγινε αποδεκτο το μέτρο για συνέδρους ανάλογα με τη συμμετοχή επί των εγγεγραμμένων (θα κυμαίνεται από 1 προς 40 και μέχρι 1 προς 60).
Ταυτόχρονα εγκρίθηκε και η τροπολογία που προέβλεπε την αποσύνδεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής από την εκλογή προέδρου. Έτσι, οι εκλογές για τη νέα ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ μετατίθενται για αργότερα.
Η ένταση πολλαπλασιάζεται όσο οι υποστηρικτές Κασσελάκη βλέπουν στελέχη της πλειοψηφίας της Κ.Ε., όπως τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον Κώστα Ζαχαριάδη να καταθέτουν τροπολογία που καταδικάζει δηλώσεις του πρώην προέδρου για σχέσεις άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαπλοκή, η οποία και τελικά εγκρίθηκε κατά τις ψηφοφορίες στο τέλος της συνεδρίασης. Στο στρατόπεδο Κασσελάκη καλλιεργείται μάλιστα αυτό που είπε ο ίδιος στο βίντεο της υποψηφιότητάς του: Πως κάποιοι επιχειρούν να τον αποκλείσουν από υποψήφιο πρόεδρο.
Είναι λοιπόν αμφίβολο αν το κόμμα θα φτάσει ολόκληρο στην εκλογή προέδρου, καθώς η ένταση είναι πλέον σχεδόν καθημερινή και οι σχέσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές ανοικτά εχθρικές. Το μόνο βέβαια είναι, δε, πως η συνεχιζόμενη ένταση για σχεδόν δύο μήνες θα λειτουργήσει αποσυσπειρωτικά.
«Η υποψηφιότητα προχωρά»
Η πλευρά Κασσελάκη, σχολίασε μεσω διαρροής τα όσα έλαβαν χώρα στην Κεντρική Επιτροπή: «Ό,τι και να σκαρφιστούν, ό,τι και να μεθοδεύσουν οι υποστηρικτές του χθες, κανένα εμπόδιο δεν θα σταματήσει τον Στέφανο Κασσελάκη. Η υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά, επειδή τα μέλη του κόμματος και η κοινωνία διψούν για αλλαγή και ανανέωση. Όσα προσκόμματα και να βάλουν, η επιθυμία για έναν σύγχρονο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο δυνατή»
- Σε «ήρεμα νερά» η συνάντηση Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν
- Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι διοικητές νοσοκομείων για 3η και 7η Υγειονομική Περιφέρεια - Όλα τα ονόματα
- Συντάξεις Δεκεμβρίου: Νωρίτερα οι πληρωμές - Πότε καταβάλλονται
- Από πού ξεκίνησε η Singles’ Day που... κοντράρει την Black Friday - Γιατί ονομάστηκε έτσι