Πολιτική|08.10.2024 06:50

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς βλέπει η Κουμουνδούρου το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου στο ΠΑΣΟΚ – Τι θέλουν Κασσελάκης, Φάμελλος, Πολάκης

Νίκος Σβέρκος

Στο επίκεντρο των αναλύσεων τους κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βάζουν τη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, την ποιότητα της προεκλογικής του περιόδου, αλλά και τα ενδεχόμενα επικράτησης είτε του Νίκου Ανδρουλάκη είτε του Χάρη Δούκα.

Με το ένα μάτι στην Χαριλάου Τρικούπη

Η εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ δεν αφήνει αδιάφορο τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα δύο όμορα κόμματα ανταγωνίζονται για να αντλήσουν δυνάμεις από την ίδια σχεδόν δεξαμενή ψηφοφόρων, πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ παίζουν κεντρικό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ένα τμήμα πολιτών στέκεται ανάμεσα στα δυο κόμματα, παρακολουθεί τις εξελίξεις και μετακινείται κατά καιρούς, ιδιαίτερα μετά το 2012 και την πρώτη ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση.

Κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου παρακολουθούσαν χθες την εξέλιξη της εσωκομματικής μάχης του ΠΑΣΟΚ, τηρώντας όμως σαφείς αποστάσεις από τα τεκταινόμενα. Η κατά περίπου 10% αυξημένη συμμετοχή, αλλά και η τελική κατανομή των δυνάμεων, δεν έδειξε κάποια αξιοσημείωτη ή συντονισμένη πορεία κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ προς τις κάλπες του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύοντας ότι το μεγαλύτερο τμήμα του λεγόμενου «προοδευτικού κόσμου» παραμένει στην γκρίζα ζώνη και αναμένει την κατάληξη των διαδικασιών στα κόμματα του χώρου.

Το σημείο στο οποίο άπαντες συμφωνούν εντός της Κουμουνδούρου είναι πως το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να διεξάγει μια εσωκομματική προεκλογική εκστρατεία με ελάχιστη τοξικότητα και με σεβασμό στους κανόνες του πολιτικού ανταγωνισμού. Στα θετικά σημειώνουν και την διεξαγωγή ντιμπέιτ ανάμεσα στους υποψηφίους του, το οποίο θέλουν να μεταφέρουν και στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής οι Σωκράτης Φάμελλος, Παύλος Πολάκης και Νικόλας Φαραντούρης έχουν ταχθεί αναφανδόν υπέρ της διεξαγωγής τηλεμαχιών, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης τηρεί σιγήν ιχθύος για το θέμα.

Τι εκτιμούν Πολάκης και Φάμελλος

Δύο εκ των υποψηφίων προέδρων εξήγαγαν συμπεράσματα μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ. Ο Παύλος Πολάκης με ανάρτησή του το βράδυ της Κυριακής εκτίμησε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει τις περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί ξανά πρόεδρος, καθώς και ότι η συμμετοχή στο ΠΑΣΟΚ δεν εκτινάχθηκε «παρά την άσχημη εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ», επειδή «το τραύμα στο συλλογικό λαϊκό υποσυνείδητο από τη σημιτική περίοδο της διαφθοράς, την χρεωκοπία με φόντο το Καστελόριζο και τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, είναι ανεξίτηλο».

Σημείωσε, δε, πως «ο πλατύς αριστερός δημοκρατικός προοδευτικός κόσμος που έχει απομακρυνθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2019 μέχρι το 2024 δεν έχει πάει ακόμα αλλού», αλλά «είναι στην άκρη και περιμένει» μα «όχι για πολύ ακόμα». Επισήμανε, δε, πως αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα επειδή «αν εκλέξουμε σοβαρή και στιβαρή ηγεσία με ξεκάθαρο λόγο και πρόγραμμα» τότε «ο κόσμος αυτός θα επιστρέψει».

Ο Σωκράτης Φάμελλος από την μεριά του σημείωσε στο Action24 πως «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να δώσει τις απαντήσεις που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία, είναι όμως ένα κόμμα με το οποίο μπορούμε να συζητήσουμε την επόμενη μέρα». «Δεν μας αφήνει αδιάφορους η εκλογική διαδικασία» συνέχισε και υπογράμμισε πως «δεν υποτιμώ, δεν αγνοώ ό,τι γίνεται στο ΠΑΣΟΚ, όμως εμάς μας ενδιαφέρει το δικό μας κόμμα».

Ο βουλευτής Β. Θεσσαλονίκης προ ολίγων ημερών με αφορμή τις δηλώσεις Κασσελάκης περί των σχέσεων των αντιπάλων του με την διαπλοκή, είχε δηλώσει πως «υπάρχει μια απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, την οποία ψήφισε ο πρώην πρόεδρος για συμμαχικό προοδευτικό σχήμα, για τις επόμενες εκλογές και για κάλεσμα προς το ΠΑΣΟΚ και τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις». Είχε συμπληρώσει μάλιστα πως «τώρα πρέπει κάποιος να μας ξεκαθαρίσει. Αυτό εννοεί [ο Στέφανος Κασσελάκης] όταν λέει διαπλοκή ή εννοεί κάτι άλλο;».

Τι βολεύει τον Κασσελάκη

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάντως εγκαταλείψει πλήρως τη γραμμή περί οποιασδήποτε συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι επί της προεδρίας του είχε αποφασιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες για μια καταρχήν κοινοβουλευτική συνεννόηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης μιλά μόνον για την αυτόνομη πολιτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατηγορεί τους αντιπάλους του και τον Αλέξη Τσίπρα πως παίζουν το παιχνίδι της διαπλοκής που επιθυμεί μια «θολή κεντροαριστερά».

Είναι πάντως σαφές πως το αφήγημα του Στέφανου Κασσελάκη θα εξυπηρετηθεί πιο εύκολα εάν στο δεύτερο γύρο των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ επικρατήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, που δεν εμφανίζεται δεκτικός στην σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν επιθυμεί επ’ ουδενί την έναρξη συζητήσεων με το ΠΑΣΟΚ που μπορεί να καταλήξουν σε ένα νέο συμμαχικό σχήμα για τις προσεχείς εκλογές, καθώς ήδη από την εποχή που ήταν πρόεδρος θεωρούσε κάθε τέτοια προοπτική ως απειλή για την ηγεσία του. Γι αυτό και είχε ζητήσει από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα να δεσμευθούν ότι θα τον στηρίξουν για επικεφαλής μιας τέτοιας συμμαχίας.

Μια πιθανή επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, λοιπόν, στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα διευκολύνει τον Στέφανο Κασσελάκη στη διαχείριση του κομματικού σύμπαντος του ΣΥΡΙΖΑ. Απεναντίας η επικράτηση του Χάρη Δούκα, που διστακτικά μιλά για ένα «ανοικτό ΠΑΣΟΚ» με το βλέμμα στα αριστερά του, θα ανοίξει τη συζήτηση για την ενότητα της «Κεντροαριστεράς» και θα φέρει τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε σοβαρά και υπαρξιακά διλήμματα.

Νικόλαος Φαραντούρηςειδήσεις τώραΝίκος ΑνδρουλάκηςΣτέφανος ΚασσελάκηςΑπόστολος ΓκλέτσοςΧάρης ΔούκαςΣΥΡΙΖΑΣωκράτης ΦάμελλοςΕκλογές ΠΑΣΟΚ 2024ΠΑΣΟΚΠαύλος Πολάκης