Πολιτική | 09.10.2024 16:10

Βουλή: Χωρισμένοι στα δύο οι ανεξάρτητοι βουλευτές

Αλέξανδρος Διαμάντης

Πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές στους διαδρόμους της Βουλής ακούγονταν έντονα ότι ο πρώην βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Παύλος Σαράκης «ψαχνόταν» έντονα για τη δημιουργία μιας νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στα… δύο οι ανεξάρτητοι βουλευτές

Στόχος ήταν να μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στις επιτροπές, να μπορούν να έχουν έξτρα υπαλλήλους και γενικότερα κάποια μπόνους που τώρα δεν έχουν. Ο κ. Σαράκης φέρεται τότε να προσέγγισε ορισμένους βουλευτές (οι περισσότεροι είναι των Σπαρτιατών), ωστόσο τότε η ιδέα κατέπεσε. Αφενός διότι τα μέλη της ΚΟ προέρχονταν από διάφορα κόμματα, αφετέρου διότι θα έπρεπε να τοποθετηθεί ένας αρχηγός, στα πρότυπα της διαδικασίας που είχε γίνει με τους πρώην βουλευτές των ΑΝΕΛ.

Αυτή η ιδέα, λοιπόν, έμεινε στα χαρτιά -εκείνη την περίοδο- , αλλά ο Παύλος Σαράκης επέμεινε. Μαζί με τον προερχόμενο από τους Σπαρτιάτες Χ. Κατσιβαρδά θεώρησαν ότι, μετά τις θερινές διακοπές, αρκετοί θα το έβλεπαν διαφορετικά ενώ στο μεταξύ είχαν προστεθεί κι άλλοι ανεξάρτητοι όπως ο Μάριος Σαλμάς. Ξεκίνησαν εκ νέου τις επαφές, επιδιώκοντας να αποφύγουν τους βουλευτές είχαν επαφές με τον Ηλία Κασιδιάρη προκειμένου να μην στιγματιστούν. Προσέγγισαν τον Μ. Σαλμά, τον Λευτέρη Αυγενάκη και την Αθηνα Λινού, οι οποίοι όχι μόνο δεν συναίνεσαν αλλά αποφάσισαν να τραβήξουν τον δικό τους δρόμο.

Ειδικότερα, οι Μ. Σαλμάς. Α. Λινού, Α. Παπαϊωάννου συμφώνησαν με τους πρώην βουλευτές των Σπαρτιατών Κ. Φλώρο, Δ. Βαλτογιάννη, Γ. Δημητροκάλλη να έχουν κοινή εκπροσώπηση στη Διάσκεψη των Προέδρων, αλλά προφανώς ο αριθμός τους δεν αρκεί για τη δημιουργία νέου σχηματισμού, καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 10. Εκπρόσωπός τους ορίστηκε ο Μ. Χουρδάκης για λόγους καθαρά διαδικαστικούς.

Τα παραπάνω πρακτικά σημαίνουν ότι η δημιουργία μιας νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας φαντάζει απίθανη, τουλάχιστον στην παρούσα στιγμή, καθώς έχουν δημιουργηθεί δύο διαφορετικές ομάδες. Βέβαια, απίθανο θεωρείται να… συμφωνούσε το ετερόκλητο αυτό σχήμα και για νέο Πρόεδρο, εκτός αν εφαρμοζόταν η… πεπατημένη από προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, δηλαδή το rotation στον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Από το περιβάλλον του Λευτέρη Αυγενάκη πάντως διευκρινίζεται ότι ο ίδιος ουδέποτε ήρθε σε επαφή με άλλους ανεξάρτητους, δεν τον ενδιαφέρουν άλλες συμμαχίες καθώς συνεχίζει να λειτουργεί ως βουλευτής της ΝΔ.

ειδήσεις τώραβουλευτέςΒουλή