Πολιτική|10.10.2024 10:12

Εκλογές ΠΑΣΟΚ - Ανδρουλάκης στο OPEN: «Δεν έχω αρνηθεί τον διάλογο, συμμετείχα σε έξι ντιμπέιτ - Το ΠΑΣΟΚ θα αντιμετωπίσει ισάξια τη ΝΔ»

Newsroom

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε στον Χάρη Δούκα και στις αιχμές του Δημάρχου Αθηναίων για τη μη διεξαγωγή του ντιμπέιτ πριν από τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ και κάλεσε τους 300.000 πολίτες να έρθουν ξανά στις κάλπες και να ψηφίσουν.

«Το παράδοξο είναι να έχεις προγραμματίσει δημοτικό συμβούλιο την κατ’ εξοχήν ημέρα που γίνεται ένα ντιμπέτ. Και μετά να έχεις την απαίτηση να αναβάλλω την εκδήλωση μου στη Θεσσαλονίκη, ενώ δεν είχα κάνει ομιλία στη συμπρωτεύουσα τον πρώτο γύρο» ανέφερε αρχικά ο κ. Ανδρουλάκης στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδας» στο OPEN και πρόσθεσε: «Αν ο κ. Δούκας ήθελε να γίνει το ντιμπέιτ δεν θα προγραμμάτιζε δημοτικό συμβούλιο στην Αθήνα. Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε ένα ντιμπέιτ για να το κάνουμε. Έχει γίνει ποτέ παγκοσμίως ντιμπέιτ Σάββατο, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες;  Έχω κάνει έξι ντιμπέιτ. Ένα εθνικών εκλογών και πέντε εσωτερικών εκλογών».

«Δεν έχω αρνηθεί ποτέ τον διάλογο»

Αναφερόμενος στον δήμαρχο Αθηναίων και έτερο υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε επίσης: «Η υπερβολή εκθέτει. Είναι δυνατόν να έχεις αυτή την ρητορεία; Ξέρεις πόσο καιρό τώρα ότι είναι δυο γύροι εσωκομματικών εκλογών και βάζεις δημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη; Εκτός αν πίστευε πως δεν θα περάσει στον δεύτερο γύρο. Πως θέλεις να ηγηθείς μιας παράταξης και να βάζεις την κατεξοχήν ημέρα των ντιμπέιτ δημοτικό συμβούλιο; Δεν μπορώ να περιφρονήσω τη Θεσσαλονίκη χωρίς να κάνω την προεκλογική μου ομιλία εκεί; Δεν έχω αρνηθεί ποτέ τον διάλογο».

Οι συναντήσεις με τους άλλους υποψηφίους

Με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Ανδρουλάκης ξεκίνησε γύρο επαφών με τους έτερους υποψηφίους. 

«Συμφωνίες δεν υπάρχουν. Υπάρχει πολιτική. Ο κάθε άνθρωπος που τον πρώτο γύρο στήριξε έναν από τους υποψηφίους έκανε μια πολιτική επιλογή. Τώρα έχει δυο επιλογές και θα πρέπει να κρίνει ποιος είναι πιο κοντά στην δική του πολιτική άποψη. Ξεκινάμε μια νέα διαδικασία. Χαίρομαι για τη συμμετοχή που είχαμε και καλώ τους 300.000 πολίτες να συμμετάσχουν κι αυτή την Κυριακή. Η μεγάλη συμμετοχή μας γεμίζει ελπίδα και δύναμη. Η επιλογή να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου είναι μια επιλογή και συνέχειας της στρατηγικής που μας έφερε σε μια πολύ καλύτερη θέση φεύγοντας από τις συμπληγάδες του δικομματισμού. Περάσαμε το δύσκολο κομμάτι του σχεδίου μας και τα εύκολα είναι μπροστά μας».

Αναφερόμενος στους Παύλο Γερουλάνο και Άννα Διαμαντοπούλου και στο αν θα έχουν ρόλο την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε: «Λίγες ώρες πριν την  Κυριακή, δεν θέλω να μιλήσω εγώ για ρόλους. Δεν είναι στη νοοτροπία μου, ούτε στην νοοτροπία των υποψηφίων. Πρέπει να αξιοποιηθούν όλοι και θα αξιοποιηθούν όλοι. Και όχι μόνο οι υποψήφιοι αλλά και άνθρωποι σημαντικοί που δεν ήθελαν να είναι στην κούρσα. Ο κόσμος έχει μεγαλύτερες προσδοκίες από το ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι το αποτύπωμα της δουλειάς μας. Αυτό πίστωσαν σε μένα και είχαμε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου και μια καθαρή νίκη.

«Δεν είμαι άνθρωπος των υποσχέσεων αλλά των πράξεων»

Στις κατηγορίες ότι δεν «άνοιξε» το παιχνίδι σε στελέχη που θα μπορούσαν να πλατύνουν το ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Όλοι αυτοί που το λένε και ήταν υποψήφιοι είχαν πολύ σημαντικούς ρόλους στο ΠΑΣΟΚ. Εγώ δεν είμαι άνθρωπος των υποσχέσεων αλλά των πράξεων. Είχαν σημαντικό ρόλο οι άλλοι υποψήφιοι επί προεδρίας μου. Ίσως τους σημαντικότερους. Θεωρώ ότι αυτό το είπαν πάνω στην αγωνία που έχει ο κάθε υποψήφιος να φτιάξει μια ατζέντα. Ξέρω πολύ καλά τι έγινε πριν τις ευρωεκλογές».

Και συνεχίζει: «Ακούω σήμερα ότι δεν συνεδρίασε η κοινοβουλευτική ομάδα και έβαλα τον διευθυντή της και μου έστειλε το ενημερωτικό. Σε 2,5 χρόνια οι συνεδριάσεις για να πάρουμε αποφάσεις επί των νομοσχεδίων που έφερνε η Νέα Δημοκρατία ήταν άνω των 150. Επίσης, ακούω για την επιστολή ψήφο και για την αλλαγή στάσης. Πήραμε μια απόφαση και πήγαμε με αυτή στην Επιτροπή. Αλλά αυτοί που λένε ότι αλλάξαμε γνώμη γιατί δεν λένε τι μεσολάβησε. Η κ. Κεραμέως μας κορόιδεψε όλους και μας έφερε μια εκπρόθεσμη τροπολογία. Και έτσι άλλαξε η θέση του ΠΑΣΟΚ και των υπολοίπων κομμάτων. Εμείς θα έπρεπε να νομιμοποιήσουμε αντικοινοβουλευτικές πρακτικές; Εγώ δέχομαι κάθε κριτική αλλά να είναι αντικειμενική. Τα ψηφοδέλτιά μας ήταν ανοιχτά και ανταγωνιστικά.  Όλες τις μεγάλες αποφάσεις ή τις πήραμε όλοι μαζί ή ήταν στο πρόγραμμά μας πριν τις εθνικές εκλογές».

Τα νέα όργανα του ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στις αλλαγές που θα προωθήσει αν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκινώντας από το Εκτελεστικό Γραφείο.

«Ήταν ένα Όργανο για το οποίο για να μπουν όλοι αυτοί έγινε τεράστιο. Και κακώς έγινε τεράστιο. Θα έχουμε ένα μικρότερο πολιτικό κέντρο που να συνεδριάζει ευέλικτα. Τα έχω πάρει τα μηνύματα. Οι άνθρωποι που βάζουν υψηλούς στόχους και πετυχαίνουν πράγματα είναι αυτοί που έχουν την ευθυμία της αλλαγής. Δεν πρέπει να είμαστε εμμονικοί».

Η πιθανότητα ύπαρξης αντιπροέδρων

Αναφορικά με την περίπτωση να δούμε αντιπροεδρίες στο ΠΑΣΟΚ επεσήμανε: «Αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση και θα την κάνουμε μετά την Κυριακή. Εγώ δεσμεύομαι σε όλους τους ανθρώπους ότι τα πράγματα θα είναι ανοιχτά. Προσπαθώ το κόμμα συνεχώς να διευρύνεται να είναι ανταγωνιστικό. Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε πιο δυνατό από ποτέ. Έγιναν λάθη, αλλά θα τα διορθώσουμε. Το ΠΑΣΟΚ θα αντιμετωπίσει ισάξια τη Νέα Δημοκρατία».  

Και κατέληξε λέγοντας: «Έχω και το σχέδιο και την υπευθυνότητα και το ήθος να κυβερνήσω σωστά τον τόπο μου. Η χωρά μας θέλω να ζει σε ένα άλλο βιοτικό επίπεδο».

εκλογέςΕκλογές ΠΑΣΟΚ 2024ΠΑΣΟΚειδήσειςΧάρης ΔούκαςντιμπέιτΝίκος Ανδρουλάκηςειδήσεις τώρα