Πολιτική|13.10.2024 06:55

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Ρελάνς της τελευταίας στιγμής επιχειρεί ο Δούκας, φαβορί ο Ανδρουλάκης - Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου σήμερα

Αλέξανδρος Διαμάντης

Στο παρά πέντε ο Χάρης Δούκας έριξε την τελευταία του ζαριά προκειμένου να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Από την μια η Νάντια Γιαννακοπούλου ευθέως στήριξε τον δήμαρχο Αθηναίων (δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά καθώς πνέει τα μένεα εναντίον του Ν. Ανδρουλάκη) από την άλλη ο Γιώργος Παπανδρέου εξέδωσε μια δήλωση, που ερμηνεύτηκε ως στήριξη στον κ. Δούκα, κάτι που δεν διαψεύστηκε από τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, οι δύο φέρεται να είχαν σχετική επικοινωνία, με τον δήμαρχο Αθηναίων να αναρτά στο Twitter απόσπασμα από τη δήλωσή του πρώην πρωθυπουργού επιβεβαιώνοντας ότι εκφράζει τη στήριξή του. «Γιώργο, πάμε για αλλαγή», έγραψε χαρακτηριστικά. Αρκεί αυτό για να αλλάξουν τα δεδομένα, αναρωτιόντουσαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε ιδιωτικές τους συζητήσεις. Η στήριξη του Γιώργου Παπανδρέου δημιουργεί μια σημαντική δυναμική για τον Χάρη Δούκα, αλλά η διαφορά ανάμεσα στους δύο θεωρείται σχετικά μεγάλη.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την ανατροπή, με δεδομένο ότι παραμένει άγνωστο προς τα που θα κινηθούν οι ψηφοφόροι της Άννας Διαμαντοπούλου και του Παύλου Γερουλάνου. Πολλοί εξ αυτών κατηγορούν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όχι για τα αποτελέσματα των εκλογών, αλλά κυρίως διότι δεν «άκουγε» τους βουλευτές, δεν άνοιξε το κόμμα στη βάση, κάτι στο οποίο επένδυσε αρκετά ο Χάρης Δούκας την τελευταία εβδομάδα, προκειμένου να τους κερδίσει. Αν το… πέτυχε θα το γνωρίζουμε σήμερα το βράδυ.

Ανδρουλάκης: Ανανεώνουμε τη σχέση εμπιστοσύνης

«Αύριο ανανεώνουμε την σχέση εμπιστοσύνης μας» ανέφερε στο τελευταίο προεκλογικό του στο Instagram ο υποψήφιος στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ για πρόεδρος, Νίκος Ανδρουλάκης. «Έκανε λόγω για μια υποδειγματική διαδικασία» και όπως είπε «τα καλύτερα είναι μπροστά μας» εκπέμποντας ενωτικό μήνυμα και τονίζοντας ότι «όλοι μαζί ενωμένοι θα κερδίσουμε στις εθνικές εκλογές».

«Λίγες ώρες έμεινα πριν ανοίξουν οι κάλπες. Αύριο λοιπόν ολοκληρώνουμε μια υποδειγματική πολιτική διαδικασία και για αυτό αξίζουν συγχαρητήρια όλοι οι συνυποψήφιοι μου. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας και η κοινωνία κοιτάζει σε εμάς κι έχει μεγάλες προσδοκίες. Δεσμεύομαι να αξιοποιήσω αυτή τη δυναμική ενωτικά, δυναμικά και με αξιόπιστο και σοβαρό προγραμματικό λόγο που θα δίνει ελπίδα σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Χωρίς εύκολες υποσχέσεις και ευκαιριακές κινήσεις, αλλά με αξιοπιστία, σκληρή δουλειά, αλλά και καθαρές και σοβαρές κουβέντες. Μια ισχυρή αντιπολίτευση με καθημερινή δυναμική παρουσία μέσα στην κοινωνία, αλλά και μέσα στην Βουλή. Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος για την ολική επαναφορά της Δημοκρατικής Παράταξης. Αύριο ανανεώνουμε την σχέση εμπιστοσύνης μας. Ολοι μαζί συνεχίζουμε, όλοι μαζί ενωμένοι θα κερδίσουμε στις εθνικές εκλογές».

Η διαδικασία

Σε ό,τι αφορά το διαδικαστικό κομμάτι τονίζεται ότι δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι ψήφισαν στον α’ γύρο της 6ης Οκτωβρίου 2024. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις επτά το πρωί και θα κλείσουν στις επτά το απόγευμα, εκτός αν απαιτηθεί να δοθεί παράταση. Όπως έγινε και την προηγούμενη εβδομάδα για την ταυτοποίησή τους απαιτείται η επίδειξη στην εφορευτική επιτροπή αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης νέου τύπου. Δεν απαιτείται ο ΑΜΚΑ για τους ψηφοφόρους 16 ετών και τους αλλοδαπούς, καθώς δε θα γίνεται αναζήτηση στον εθνικό εκλογικό κατάλογο, όπως στον α’ γύρο, παρά μόνο το ταυτοποιητικό τους έγγραφο.

Σημειώνεται ότι για τον β’ γύρο δεν καταβάλλεται αντίτιμο ενώ δεν συμπληρώνονται αιτήσεις νέων μελών, καθώς η διαδικασία γίνεται από το κλειστό μητρώο των ψηφισάντων του α΄ γύρου της 6ης Οκτωβρίου.

Παράλληλα, οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Χώρας ή του Αποδήμου, ανεξάρτητα από το εκλογικό τμήμα που ψήφισαν στον α’ γύρο.

Χάρης ΔούκαςΝάντια ΓιαννακοπούλουΆννα ΔιαμαντοπούλουΕκλογές ΠΑΣΟΚ 2024Παύλος ΓερουλάνοςΓιώργος ΠαπανδρέουΝίκος ΑνδρουλάκηςΠΑΣΟΚειδήσεις τώρα