Πολιτική | 13.10.2024 07:05

«Φουντώνει» η ονοματολογία για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων στο Μαξίμου

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Δεν λέει να κοπάσει η σεναριολογία για την Προεδρία της Δημοκρατίας, παρά το ό,τι η κυβέρνηση θέλει να μεταθέσει την σχετική συζήτηση για το τέλος του χρόνου. Από το Μαξίμου κρατάνε κλειστά τα χαρτιά για το πρόσωπο που θα προταθεί, ωστόσο στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας η σχετική ονοματολογία έχει πάρει φωτιά και δεν λείπουν οι βουλευτές που έχουν δημοσίως τοποθετηθεί επί του θέματος. Να σημειωθεί εδώ πως η Βουλή θα πρέπει να συνεδριάσει για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το αργότερο έως τις 13 Φεβρουαρίου και επομένως έρχεται όλο και πιο κοντά η ώρα των αποφάσεων.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφή μηνύματα, λέγοντας πως «είναι σημαντικό ο ή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάντα να μπορεί να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά». Προσέθεσε μάλιστα χαρακτηριστικά «θέλω να θυμίσω ότι η νυν Πρόεδρος ψηφίστηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή. Άρα, κι αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο είναι σημαντικό. Δεν νομίζω ότι το πνεύμα του Συντάγματος είναι να επιλεγεί ένας Πρόεδρος ο οποίος να έχει μόνο, αμιγώς κομματικά και όχι και θεσμικά χαρακτηριστικά».

Υπενθυμίζεται πως σε συνεντεύξεις που είχε δώσει πριν από τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στην καλή σχέση που έχει με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είχαν πάρει φωτιά τα σενάρια για μία δεύτερη θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Ωστόσο μετά το αποτέλεσμα της κάλπης – όπου η Νέα Δημοκρατία πέρασε κάτω από τον πήχη που είχε θέσει – βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος άνοιξαν και δημόσια τη συζήτηση για έναν κεντροδεξιό υποψήφιο.

Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών έστειλαν … μήνυμα πως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ψήφος τους. Ενδιαφέρον έχει και μία πρόσφατη αναφορά του βουλευτή Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος επεσήμαινε πως δεν πρέπει να έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η ψηφοφορία για την Προεδρία της Δημοκρατίας και υπενθύμισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Στο Μαξίμου δεν θέλουν να υπάρξει μία ομάδα «γαλάζιων» βουλευτών, που θα καταψηφίσει την πρόταση του κόμματος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Επομένως καλούνται να λύσουν μια δύσκολη εξίσωση, καθώς αναζητείται πρόσωπο που να μιλά στο κομματικό ακροατήριο αλλά παράλληλα να έχει χαρακτηριστικά που να το καθιστούν ευρύτερα αποδεκτό.

Δεδομένο πάντως είναι πως από το κυβερνών κόμμα θέλουν να συνεχίσουν να … μιλάνε στους κεντρώους ψηφοφόρους που σε σημαντικό βαθμό συνέβαλαν στην εκλογική νίκη του 2023. Και αυτό φαίνεται πως θα ληφθεί υπόψη όταν έρθει η ώρα της τελικής απόφασης για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Τα σενάρια για το πρόσωπο που θα επιλεγεί

Στα πηγαδάκια της Βουλής τα σενάρια για το πρόσωπο που θα επιλεγεί έχουν πάρει … φωτιά, ωστόσο από την κυβέρνηση επιμένουν να μην ανοίγουν την σχετική συζήτηση. Ένα όνομα που παίζει είναι του Προέδρου της Βουλής Κωσταντίνου Τασούλα και σε μια τέτοια περίπτωση εκτιμάται πως δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην ψηφοφορία από την « γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Το προηγούμενο διάστημα είχαν υπάρξει σενάρια πως μπορεί να προταθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ωστόσο δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Άλλωστε ο κύριος Δένδιας σε συνέντευξή του σήμερα στην «Καθημερινή της Κυριακής» δηλώνει πως δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Στο Μαξίμου υπάρχουν φωνές που λένε εμφατικά πως το πρόσωπο που θα προταθεί θα ήταν θετικό να υπερψηφιστεί και από άλλα κόμματα, προκειμένου να σταλεί μήνυμα ευρυτέρων συναινέσεων. Επομένως παραμένει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να υπάρξει μια υποψηφιότητα που να μπορεί να «μιλήσει» και εκτός του κομματικού πυρήνα και που ενδεχομένως να διαθέτει τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά.

Στα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα περιλαμβάνονται τα ονόματα δύο πρώην υπηρεσιακών πρωθυπουργών : του Παναγιώτη Πικραμμένου και του Ιωάννη Σαρμά. Επίσης ένα όνομα που έχει ακουστεί είναι και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Πάντως σε αυτή τη χρονική συγκυρία φαίνεται πως όλα τα ενδεχόμενο είναι ανοιχτά και οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί στο κυβερνών κόμμα. Και δεν αποκλείεται - εφόσον δεν υπάρξει δεύτερη θητεία της Κατερίνας Σακελλαρόπουλου - το επόμενο διάστημα να ακουστεί πρόσωπο έκπληξη.

Πόσες ψήφοι απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Να σημειωθεί εδώ πως για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στη πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι. Αν δεν συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός ακολουθεί και δεύτερη ψηφοφορία, ενώ την τρίτη φορά αρκούν 180 ψήφοι. Όμως ακόμα και αν δε συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός πλέον η Βουλή δεν διαλύεται αλλά ακολουθεί τέταρτη ψηφοφορία, όπου απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών. Αν ούτε αυτό καταστεί εφικτό στην πέμπτη ψηφοφορία αρκεί απλά η σχετική πλειοψηφία. Βέβαια σε καμία περίπτωση στην κυβέρνηση δεν θα ήθελαν να οδηγηθούν σε ένα τέτοιο σενάριο.

Κατερίνα ΣακελλαροπούλουΠρόεδρος της ΔημοκρατίαςΜέγαρο ΜαξίμουΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρα