Πολιτική|13.10.2024 06:50

ΣΥΡΙΖΑ: Η επόμενη μέρα μετά τον αποκλεισμό Κασσελάκη – Το κλίμα στην Κεντρική Επιτροπή και το «ραντεβού» στο συνέδριο

Νίκος Σβέρκος

Η χθεσινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για «μπλόκο» στην προεδρική υποψηφιότητα Κασσελάκη, δίνει νέα τροπή στο «σίριαλ» της εσωστρέφειας στην Κουμουνδούρου. Τα σενάρια για την επόμενη μέρα δίνουν και παίρνουν, ενώ το μεγάλο ερωτηματικό είναι πώς θα απαντήσει πρακτικά η πλευρά του πρώην προέδρου του κόμματος.

Η «προβοκάτσια» των SMS τέθηκε σε απόλυτη εφαρμογή

Τι αν ο Στέφανος Κασσελάκης χαρακτήριζε την Πέμπτη «προβοκάτσια» τα SMS που διέμεινε το επιτελείο του καλώντας τους υποστηρικτές του να μην προσέλθουν στην Κεντρική Επιτροπή και να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από τον χώρο της συνεδρίασης; Το σχέδιο αυτό εφαρμόστηκε πλήρως από την ομάδα του, αλλά απέτυχε. 151 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής προσήλθαν στην αίθουσα, παρά την ένταση και τις ενστάσεις στελεχών δίπλα στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρόντες άλλωστε για να συντονίζουν την προσπάθεια να μην επιτευχθεί η απαρτία ήταν όλο το επιτελείο Κασσελάκη, ανάμεσά τους ο Μανώλης Καπνισάκης, ο Θάνος Μωραΐτης και η Θεοδώρα Τζάκρη.

Έξω από την αίθουσα και έξω από το ξενοδοχείο περίπου 30 οπαδοί του Στέφανου Κασσελάκη παρέμειναν συγκεντρωμένοι αναμένοντας τις εξελίξεις. Δυο φορές σημειώθηκε ένταση, μια φορά με φραστικές αντεγκλήσεις ανάμεσα σε συγκεντρωμένους και μέλη του οργάνου και ακόμα μια φορά με προπηλακισμούς από την πλευρά οπαδών του Στέφανου Κασσελάκη. Πέραν τούτων, όσα άτομα παρέμειναν στο χώρο φρόντιζαν να εξαπολύουν ύβρεις και απειλές κατά στελέχων του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφων που αντίκριζαν.

Συζήτηση πάνω στο ίδιο θέμα

Εντός της αίθουσας η μόνη φωνή που προκάλεσε ένταση ήταν αυτή της Θεοδώρας Τζάκρη, που ζήτησε το λόγο και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά πάντων. Η ίδια μάλιστα αναγκάστηκε να παραλάβει την κάρτα του μέλους του οργάνου, ανεβάζοντας κατά τι την συμμετοχή στη διαδικασία.

Οι υπόλοιποι παριστάμενοι διατύπωσαν τη συμφωνία τους με την διαπίστωση πως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δράσει ενάντια στο ίδιο το κόμμα του οποίου λέει πως θέλει να ηγηθεί. Στο επίκεντρο της κριτικής των στελεχών ετέθη το εξώδικο προς τα όργανα, οι δηλώσεις του στην τελευταία του συνέντευξη, αλλά και η απόπειρα του ιδίου και των υποστηρικτών του να μην συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή, χρησιμοποιώντας το τέχνασμα της έλλειψης απαρτίας.

Εν τέλει οι αποφάσεις ήταν σαφείς: Όλα τα μέλη του οργάνου συμφώνησαν πως τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να οδηγήσουν σε αποκλεισμό από την προεδρική κούρσα. Λίγα μέλη, περίπου 12, υποστήριξαν πως δεν πρέπει να υπάρχει ονομαστική αναφορά στον Στέφανο Κασσελάκη, ωστόσο το αίτημά τους απορρίφθηκε.

Τι μέλει γεννέσθαι μετά το «μπλόκο» στον Κασσελάκη

Το ερώτημα που γεννήθηκε είναι τι σημαίνει πρακτικά η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για αποκλεισμό της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη. Εδώ υπάρχουν δύο ερμηνείες:

-        Το προσεχές έκτακτο συνέδριο έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα την έκδοση πολιτικής απόφασης και την έγκριση των υποψηφιοτήτων. Εφόσον η Κεντρική Επιτροπή, το κορυφαίο κομματικό όργανο, αποφάσισε ρητά τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από την εκλογή, για πλείστους λόγους που άπτονται και του μη σεβασμού των συλλογικών αποφάσεων και των κομματικών οργάνων, τότε κανένα άλλο όργανο (π.χ. η ΚΟΕΣ) δεν έχει αρμοδιότητα να ανατρέψει την απόφαση αυτή. Παράλληλα στις 24 Οκτωβρίου λήγει η διορία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων, οπότε το συνέδριο που θα ακολουθήσει θα συζητήσει μόνον για τις ισχύουσες υποψηφιότητες και όχι για την υποψηφιότητα Κασσελάκη.

-        Η πλευρά Κασσελάκη αμφισβητεί το σκεπτικό αυτό και θεωρεί πως το συνέδριο μπορεί να αποφασίσει τα πάντα, άρα να αναιρέσει και την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και να δώσει πίσω στον Στέφανο Κασσελάκη την υποψηφιότητά του.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την πρώτη του αντίδραση έδωσε «ραντεβού» στο συνέδριο του κόμματος. Αν κρίνει κανείς από την στάση που κράτησαν οι υποστηρικτές του και την ένταση που προκάλεσε ο ίδιος τις τελευταίες ημέρες, τότε ο δρόμος μέχρι τις προεδρικές εκλογές θα είναι κακοτράχαλος και με απόλυτη βεβαιότητα γεμάτος αντιπαραθέσεις και επιθέσεις.

Θεοδώρα ΤζάκρηΣτέφανος ΚασσελάκηςΣΥΡΙΖΑσυνέδριο ΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΚεντρική Επιτροπή