Πολιτική|14.10.2024 07:01

ΠΑΣΟΚ: Η μεγάλη νίκη Ανδρουλάκη - Ποια η επόμενη μέρα

Αλέξανδρος Διαμάντης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και επικράτησε του Χάρη Δούκα στον δεύτερο γύρο, ανανεώνοντας τη θητεία του, μετά την εσωκομματική αμφισβήτηση. Για τον νέο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όμως, αυτό δεν είναι το τέλος μιας διαδρομής αλλά η αρχή.

Κι αυτό διότι μπορεί να απέδειξε ότι παραμένει ιδιαίτερα δυνατός εσωκομματικά, αλλά έχει πλέον ισχυρούς πόλους, που με την πρώτη αστοχία θα τον περιμένουν στη γωνία.

Οι... προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ο Ανδρουλάκης

Συγκεκριμένα:

  • η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος σίγουρα βρίσκεται διχασμένη. Η συμβίωση με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο (ένθερμος υποστηρικτής Δούκα) και με τη Νάντια Γιαννακοπούλου μόνο εύκολη δεν θα είναι.
  • Ο Παύλος Γερουλάνος πλέον είναι ένας ισχυρός πόλος (κάποιοι τον κατατάσσουν στο Νο2 του κόμματος) στο ΠΑΣΟΚ, έχοντας καταγράψει ένα μεγάλο ποσοστό και η διαχείριση για τον Νίκο Ανδρουλάκη θα είναι τουλάχιστον απαιτητική.
  • Η επιστροφή της Άννας Διαμαντοπούλου: η πρώην επίτροπος από την πρώτη της δήλωση μετά το αποτέλεσμα δήλωσε παρών, επισημαίνοντας πως ούτε ο Ανδρουλάκης εκπροσωπεί μόνο το 60% των ψηφοφόρων, ούτε ο Δούκας το 40%. Τόνισε την ανάγκη ο Νίκος Ανδρουλάκης να αναγνωρίσει και να αναλύσει τη «νέα ανθρωπογεωγραφία» που έχει διαμορφωθεί στο εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ, μετά τις εκλογές και τον κάλεσε να οδηγήσει το κόμμα σε συνέδριο.
  • Ο Χάρης Δούκας σίγουρα θα αναζητήσει ρόλο για την επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ και δεν θα περιοριστεί στα αυτοδιοικητικά του καθήκοντα. Πλέον, όπως επισήμαναν «πράσινα» στελέχη θα έχει ισχυρή φωνή.

Αδιαμφισβήτητα ο μεγάλος νικητής ο Ανδρουλάκης

Στον αντίποδα, βέβαια, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι αδιαμφισβήτητα ο μεγάλος νικητής. Κατάφερε να κερδίσει μια ακόμα «μάχη» και να αποδείξει ότι κεφάλαιο για την Χαριλάου Τρικούπη. Το σημαντικό για τον ίδιο είναι πως πέτυχε, παρά τη σημαντική αμφισβήτηση που δέχτηκε, να συγκρατήσει τις δυνάμεις του και να αποτρέψει τα σενάρια συσπείρωσης μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων απέναντί του.

Σίγουρα, έχει πλέον αρκετά μεγάλο χρονικό περιθώριο για να διορθώσει τα λάθη της προηγούμενης θητείας του (τα οποία έχει παραδεχθεί σε πλήθος συνεντεύξεων του) και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων.

Γι’ αυτό κιόλας από την πρώτη του δήλωση ξεκαθάρισε ότι από τη χθεσινή διαδικασία δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, αλλά «νικητής είναι το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη».

Ταυτόχρονα, προχώρησε σ’ ένα κάλεσμα σε όλους όσοι είναι απογοητευμένοι «να προχωρήσουμε μαζί». «Τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ είναι πίσω. Τα καλύτερα είναι μπροστά. Οι πολίτες προσβλέπουν σε 'μας και θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να τελειώσει το συντομότερο δυνατό η παντοδυναμία της ΝΔ. Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά και θα την κάνουμε και θα γυρίσουμε», προσέθεσε.

Παύλος ΓερουλάνοςΝάντια ΓιαννακοπούλουΆννα Διαμαντοπούλουειδήσεις τώραΝίκος ΑνδρουλάκηςΧάρης ΔούκαςΕκλογές ΠΑΣΟΚ 2024ΠΑΣΟΚ