Πολιτική|17.10.2024 09:38

Για όσα έγιναν το βράδυ της Τετάρτης στον ΣΥΡΙΖΑ Καλλιθέας - Μια απάντηση για τη στοχοποίηση του ethnos.gr και του δημοσιογράφου Ν. Σβέρκου

Newsroom

Εχτές το βράδυ έφτασε στο ethnos.gr η πληροφορία πως οπαδοί του Στέφανου Κασσελάκη προχώρησαν σε προπηλακισμούς άλλων μελών του ΣΥΡΙΖΑ κατά την έναρξη προσυνεδριακής συνεδρίασης της Οργάνωσης Μελών του κόμματος στην Καλλιθέα. Η πληροφορία ήταν εξαιρετικά σοβαρή και έχριζε διασταύρωσης. Πράγματι, κατά την πάγια δημοσιογραφική πρακτική προσφύγαμε σε παρόντες και παρούσες στα επεισόδια, ώστε να σχηματίσουμε πλήρη άποψη.

Οι μαρτυρίες που συλλέξαμε επιβεβαίωσαν την αρχική πληροφορία.

Τα γεγονότα

Πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, στην οποία τα μέλη της συγκεκριμένης ΟΜ θα συζητούσαν παρουσία μέλους της Κεντρικής Επιτροπής τα προσυνεδριακά κείμενα, έκανε την εμφάνισή της μια ομάδα μελών του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν κρύβουν τα φιλικά προς τον Στέφανο Κασσελάκη αισθήματα. Ανάμεσά τους μέλη από οργανώσεις των νοτίων προαστίων της Αθήνας, όπως π.χ. από τη Νέα Σμύρνη.

Όπως περιέγραψαν πολλοί παριστάμενοι, η συγκεκριμένη ομάδα στάθηκε έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλλιθέα και εκτόξευε ύβρεις και απειλές κατά όσων μελών έμπαιναν στα γραφεία για να συμμετάσχουν στην συνεδρίαση. «Πραξικοπηματίες», «ξεφτιλισμένοι» και άλλα κοσμητικά επίθετα συνόδευαν τις φωνές τους. Όταν μάλιστα κάποια μέλη που βρίσκονταν ήδη εντός των γραφείων αντέδρασαν, κάποιοι από την ομάδα των οπαδών Κασσελάκη κινήθηκαν απειλητικά εναντίον τους και προχώρησαν σε απωθήσεις και προπηλακισμούς των «αντιπάλων» τους.

Ξέσπασε κατακραυγή από τον συγκεντρωμένο κόσμο, με αποτέλεσμα η ομάδα των οπαδών Κασσελάκη να αποχωρήσει. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με αρκετή ώρα καθυστέρηση, χωρίς να σημειωθούν άλλα έκτροπα.

Μόλις διασταυρώσαμε την πληροφορία με παραπάνω από δυο μαρτυρίες, προχωρήσαμε σε δημοσίευση του ρεπορτάζ.

Η αντίδραση του επιτελείου Κασσελάκη

Λίγα λεπτά αργότερα, στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη, επικοινώνησε με το ethnos.gr. Στην συνομιλία του δεν διέψευσε σε κανένα σημείο τα περί έντασης και διαπληκτισμών, σημείωσε ότι δεν υπήρχαν μέλη από άλλες οργανώσεις μελών, ενώ διαμαρτυρήθηκε για τον τίτλο του δημοσιεύματος επειδή -δήθεν- διαχώριζε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ από τους υποστηρικτές του πρώην προέδρου του κόμματος. Λες και μπορεί να υπάρχουν υποστηρικτές Κασσελάκη σε άλλα κόμματα πέραν του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίστοιχη διαρροή έκανε και σε άλλα μέσα που δημοσίευσαν το ρεπορτάζ: «Είναι συνεδρίαση της ΟΜ Καλλιθέας η οποία συνεχίζεται. Από την αρχή συμμετείχαν και συμμετέχουν μόνο μέλη της ΟΜ Καλλιθέας. Τα περί μεταφερόμενων fake news. Επίσης είμαστε όλοι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχουν Κασελιστας κόντρα στα  μέλη του… ΣΥΡΙΖΑ.  Μας έχει διώξει κάποιος και δεν το γνωρίζουμε;»

Τα πράγματα υπό κανονικές συνθήκες θα είχαν λήξει εκεί. Ωστόσο, ο στενός συνεργάτης του κ. Κασσελάκη επέμεινε να αποστέλλει μηνύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ορισμένα από τα οποία χαρακτηρίζονταν από πρωτοφανή ένταση. Σε ένα από αυτά ισχυρίζεται, μάλιστα,  ότι ο ένας εκ των συμμετεχόντων στο επεισόδιο ήταν οπαδός του Παύλου Πολάκη

Στο μεταξύ πλήθος ενημερωτικών ιστοσελίδων (protothema.gr, newsit.gr, in.gr, cnn.gr, parapolitika.gr, flash.gr, newpost.gr, thetoc.gr κ.ά.) δημοσίευσαν άρθρα για το συγκεκριμένο επεισόδιο στην Καλλιθέα.

Δυόμιση ώρες μετά το αρχικό δημοσίευμα, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ραλλία Χρηστίδου, δημοσίευσε μια δήλωση τεσσάρων μελών της ΟΜ Καλλιθέας του ΣΥΡΙΖΑ και τριών στελεχών, που δεν είναι μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης, με την οποία «ξεδιάλεξαν» το ethnos.gr και τον συντάκτη του ρεπορτάζ από όλο το διαδίκτυο, προκειμένου να διαψεύσουν το δημοσίευμά μας.

Στη δήλωσή τους ανέφεραν: «Το ρεπορτάζ του Νίκου Σβέρκου είναι απολύτως ανακριβές. Μεταξύ 2 μελών της ΟΜ Καλλιθέας, γνωστοί και οι δυο στην οργάνωση ο ένας υποστηρικτής του υποψηφίου προέδρου Σωκράτη Φάμελλου και ο άλλος μέλος του Συντονιστικού της ΟΜ Καλλιθέας ήρθαν σε ένταση και επενέβησαν τα μέλη για να εκτονωθεί. Δηλώνουμε κατηγορηματικά τα περί προπηλακισμών από οποιαδήποτε μεριά είναι απολύτως ανακριβή».

Όπως γίνεται αντιληπτό η συγκεκριμένη διάψευση, που προήλθε από το στρατόπεδο Κασσελάκη, αντικρούει τους ισχυρισμούς του στενού συνεργάτη του Στέφανου Κασσελάκη. Προφανώς ουδόλως μας απασχολεί η ισορροπία δυνάμεων εντός του επιτελείου του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε θα αναζητήσουμε τους λόγους πίσω από την αλλαγή «γραμμής» αναφορικά με το επεισόδιο.

Το ρεπορτάζ μας ήταν διασταυρωμένο.

Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι γιατί επελέγη το ethnos.gr και ο συντάκτης του για να στοχοποιηθούν από το επιτελείο του κ. Κασσελάκη. Πρώτα - πρώτα, ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος έχει στοχοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν από το περιβάλλον του κ. Κασσελάκη. Όποτε μάλιστα κάποια «άβολα» ρεπορτάζ βλέπουν το φως της δημοσιότητας  κατά πόδας ο «στρατός» των ανώνυμων και επώνυμων χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που εκτοξεύει ύβρεις, ακόμα και απειλές κατά των δημοσιογράφων που υπογράφουν τα «ενοχλητικά» ρεπορτάζ.

Υπενθυμίζεται πως οπαδοί του κ. Κασσελάκη επιτέθηκαν με ανοίκειες εκφράσεις κατά δημοσιογράφων έξω από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το περασμένο Σάββατο. Για το λόγο αυτό μάλιστα δεκάδες δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ απέστειλαν στην ΕΣΗΕΑ σχετική επιστολή, ζητώντας την συνδρομή της στην προστασία των εργαζόμενων, ιδιαίτερα μετά από το «τσουνάμι» υβριστικών και απειλητικών αναρτήσεων σε δημοσιογράφους. Η Ένωση εξέδωσε σχετική ανακοίνωση επί του θέματος.

Όσον αφορά, τέλος, τον Στέφανο Κασσελάκη, δεν πέρασαν καλά καλά 24 ώρες μετά την συνέντευξή του στο Star στην οποία είπε πως «όποιος θέλει να εκφράσει τον Στέφανο Κασσελάκη ως το νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο του κόμματος, από εδώ και πέρα σε όποια κομματική εκδήλωση και στο συνέδριο πρέπει να συμπεριφέρεται με σεβασμό απέναντι στα άλλα μέλη του κόμματος, όπως πρέπει να σεβόμαστε ο ένας πολίτης τον άλλον».

Θα του συνιστούσαμε να κάνει πράξη αυτά που λέει δημοσίως και να δώσει τις ίδιες οδηγίες στους συνεργάτες του και τον μηχανισμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι δημοσιογράφοι του ethnos.gr εκτελούν την εργασία τους με επαγγελματισμό και δημοσιογραφική επάρκεια. Και κανένας, όσο «μεγαλοσχήμονας» και αν νιώθει, δεν θα τους εμποδίσει.

ΣΥΡΙΖΑΣτέφανος ΚασσελάκηςΡαλλία Χρηστίδου