Πολιτική|18.10.2024 06:40

ΣΥΡΙΖΑ: Ξένο σώμα ο Κασσελάκης – Αναθερμαίνεται η συζήτηση για διαγραφή του

Νίκος Σβέρκος

Σε μια σκληρή απόφαση πολιτικής καταδίκης του Στέφανου Κασσελάκη κατέληξε χθες η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές να οδηγεί αναπόφευκτα στη διάσπαση.

Σκληρή αντεπίθεση της ΠΓ στον Κασσελάκη

Σχεδόν 400 λέξεις γεμάτες πολύ σκληρές εκφράσεις ανάλωσε η Πολιτική Πραγματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να αποδοκιμάσει με πρωτοφανή σφοδρότητα τα όσα πράττει και δηλώνει εσχάτως ο Στέφανος Κασσελάκης. Στο στόχαστρο του οργάνου βρέθηκε τόσο η διαδικτυακή πλατφόρμα που έστησε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα όσα είπε στην τελευταία του συνέντευξη.

Το όργανο καταδίκασε την «αντικομματική και αντικαταστατική επιδίωξη» της ομάδας Κασσελάκη να μην επιτευχθεί απαρτία στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, τα «πρωτοφανή για τον χώρο μας έκτροπα» έξω από τη συνεδρίαση, καθώς και «παρόμοιες απαράδεκτες συμπεριφορές σε οργανώσεις και κομματικές διαδικασίες», εννοώντας τους προπηλακισμούς που έλαβαν χώρα το βράδυ της Τετάρτης πριν τη συνεδρίαση της Ο.Μ. Καλλιθέας.

Χαρακτήρισε επίσης «επιλογή συνειδητά παραπλανητική» τη δημιουργία της πλατφόρμα Κασσελάκη στην διεύθυνση odikosmassyriza.gr, ενώ για τις δηλώσεις του περί των 50 μελών της Κεντρικής Επιτροπής που έχουν έμμισθη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Πολιτική Γραμματεία ανέφερε πως «προσιδιάζουν σε αντιλήψεις και επιθέσεις άλλων πολιτικών χώρων».

Απασφάλισε ο Πολάκης κατά Κασσελάκη

Η πλειοψηφία των μελών του οργάνου επιτέθηκαν σφόδρα κατά των κινήσεων και των δηλώσεων Κασσελάκη, ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι χαρακτηρισμοί που επιφύλαξε για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη πως ντρέπεται να χάσει από βουλευτή του «δείχνει έναν εγωπαθή νάρκισσο και η αναφορά περί συμμετοχικής αμεσοδημοκρατίας δείχνει αδολφοχιτλερισμό» είπε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος. Επιτέθηκε, δε, και στους «87» αποδίδοντάς τους πως με την τακτική τους απέναντι στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνουν «κανονικό κόσμο» από την εκλογική διαδικασία.

Οι δηλώσεις του Παύλου Πολάκη απέχουν από τη στάση νηφαλιότητας που επιθυμούσε να κρατήσει μέχρι και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο φαίνεται πως οι συνεχείς επιθέσεις από υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη στο διαδίκτυο αποτέλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον βουλευτή Χανίων. Υπενθυμίζεται πως η ομάδα Κασσελάκη κατηγόρησε τον Παύλο Πολάκη και στελέχη που τον ακολουθούν πως με τη συμμετοχή τους στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής έδωσαν χείρα βοηθείας στην πλειοψηφία του οργάνου να τον αποκλείσει από υποψήφιο πρόεδρο.

Διαψεύδουν τη διαγραφή, αλλά τη σκέφτομαι

Οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε και τα μηνύματα που έστειλε η μεγάλη πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας δείχνουν πως ουσιαστικά ο Στέφανος Κασσελάκης αποτελεί για την Κουμουνδούρου ξένο σώμα. Μόνον η Θεοδώρα Τζάκρη ήταν εκείνη που έχει επιμείνει να στηρίζει αναφανδόν τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ στελέχη όπως ο Πάνος Ρήγας κρατούν κάποιες αποστάσεις από τους τελευταίους χειρισμούς του.

Η ομοθυμία της πλειοψηφίας των οργάνων αναθερμαίνουν και τις συζητήσεις για διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη. Παρά το γεγονός πως ουδένα από τα κορυφαία στελέχη μιλά ανοικτά για κάτι τέτοιο, η απειλή της διαγραφής επικρέμαται όσο ο πρώην πρόεδρος και στενοί συνεργάτες του προχωρούν σε επιθέσεις κατά της Κουμουνδούρου.

Οι εξελίξεις ούτως ή άλλως θα πυκνώσουν τις επόμενες εβδομάδες, με αποκορύφωμα το έκτακτο συνέδριο. Στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως δεν τίθεται θέμα αναβολής του και χαρακτηρίζουν τα σχετικά δημοσιεύματα κατεθυνόμενα από την ομάδα Κασσελάκη.

ειδήσεις τώρασυνέδριο ΣΥΡΙΖΑΣΥΡΙΖΑΘεοδώρα ΤζάκρηΣτέφανος ΚασσελάκηςΠαύλος ΠολάκηςδιαγραφήΠάνος Ρήγας