Πολιτική | 22.10.2024 05:35

ΠΑΣΟΚ: Ποια είναι η νέα ανθρωπογεωγραφία - Ο λόγος της επίθεσης Δούκα

Αλέξανδρος Διαμάντης

Την ώρα που στο ΠΑΣΟΚ ανακοίνωναν το νέο «οργανόγραμμα» του κόμματος, ο Χάρης Δούκας προετοίμαζε τα πρώτα… προειδοποιητικά πυρά προς τον Νίκο Ανδρουλάκη. Είχε, μάλιστα, προηγηθεί συνομιλία των δύο (που φέρεται να ξεπέρασε) τη μιάμιση ώρα, προκειμένου να συμφωνήσουν στο νέο ρόλο του Χάρη Δούκα. Και παρ’ όλα αυτά, ο δήμαρχος Αθηναίων περίπου μισή ώρα αργότερα μετά τις ανακοινώσει επιτέθηκε στον κ. Ανδρουλάκη (και εμμέσως στην Άννα Διαμαντοπούλου) καταλογίζοντάς του ότι και πάλι δεν λειτούργησε συλλογικά.

Ο Χάρης Δούκας θεωρεί ότι στο νέο Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο δεν θα έπρεπε να είχε την πλειοψηφία ο Νίκος Ανδρουλάκης (5-4) και προφανώς επιθυμούσε και τη συμμετοχή των δύο υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κατρίνη και Νάντια Γιαννακοπούλου, στους οποίους δεν έγινε πρόταση για να μετέχουν. Εντούτοις, προτού πει το «ναι» προφανώς γνώριζε τη σύνθεσή του κι αν ήθελε θα μπορούσε -εκ των προτέρων- να αρνηθεί να μετέχει, έλεγαν πράσινα στελέχη. Επίσης,  θεωρεί ότι αρκετά ευνοημένη είναι η Άννα Διαμαντοπούλου, καθώς όπως υπογραμμίζει ο «στρατηγικός και πολιτικός σχεδιασμός δεν μπορεί να είναι μονοπρόσωπο όργανο και προς μια πολιτική κατεύθυνση».

Η σκιώδης κυβέρνηση

Σε ό,τι αφορά, δε, τις επιλογές Ανδρουλάκη για τη σκιώδη κυβέρνηση ουσιαστικά έγινε ένα rotation, αξιοποιήθηκε η Κοινοβουλευτική Ομάδα - ανεξάρτητα ποιον στήριξαν στις εκλογές όπως για παράδειγμα ο Μανώλης Χριστοδουλάκης ή ο Απόστολος Πάνας που τάχθηκαν εξ αρχής με τον Χάρη Δούκα -, ενώ στη θέση του γραμματέα τοποθετήθηκε ένα μετριοπαθές στέλεχος (Δ. Μπιάγκης), ο οποίος ήταν σχετικά ουδέτερος στις εσωκομματικές εκλογές. Η δε Ευαγγελία Λιακούλη που στήριξε την Άννα Διαμαντοπούλου ανέλαβε το ΚΤΕ Δικαιοσύνης, Θεσμών και Διαφάνειας.  Ο Δημήτρης Μάντζος παρέμεινε στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, όπου θα είναι τα μάτια και αυτιά του Νίκου Ανδρουλάκη στη Βουλή, ενώ αξιοποιήθηκε η εμπειρία του Παύλου Γερουλάνου στην άλλη θέση του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Εκτός έμεινε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος εδώ και καιρό βρίσκεται σε κόντρα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Πώς θα λειτουργεί το Πολιτικό Συμβούλιο 

Σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα των περισσοτέρων δεν ήταν ποιοι αξιοποιήθηκαν, αλλά πως θα λειτουργήσει το νέο σχήμα, ειδικά το Συντονιστικό Πολιτική Κέντρο. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα Πολιτικό Συμβούλιο, το οποία θα συνεδριάζει αν τακτά χρονικά διάστημα, το οποίο θα δίνει τη γραμμή για κεντρικές θέσεις του κόμματος και θα διαμορφώνει τη συνολική στρατηγική. Ο πρωινός καφές θα περιλαμβάνει προφανώς λιγότερα άτομα που θα χαράσσουν τη στρατηγική της καθημερινότητας, υπό τις εντολές του Νίκου Ανδρουλάκη.
Άννα ΔιαμαντοπούλουΝάντια ΓιαννακοπούλουΠΑΣΟΚΧάρης ΔούκαςΝίκος ΑνδρουλάκηςΠαύλος ΓερουλάνοςΜιχάλης Κατρίνης