Πολιτική|26.10.2024 06:20

ΣΥΡΙΖΑ: Οι δύο εβδομάδες των «Παθών» - Οι εκλογές αντιπροσώπων, το κρίσιμο προεδρείο του Συνεδρίου και ο κίνδυνος προπηλακισμών

Νίκος Σβέρκος

Το πιο κρίσιμο τελευταίο χιλιόμετρο του εκλογικού μαραθωνίου του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά την προσεχή εβδομάδα. Το Σαββατοκύριακο 2 και 4 Νοεμβρίου θα στηθούν οι κάλπες στις Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ ανά την επικράτεια για την ανάδειξη των αντιπροσώπων στο έκτακτο συνέδριο και τα εκατέρωθεν επιτελεία βρίσκονται σε πυρετό κινητοποίησης των υποστηρικτών τους. Η διορία για την εγγραφή νέων μελών που θα έχουν δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις συγκεκριμένες διαδικασίες έληξε χτες, ενώ το κλίμα στην Κουμουνδούρου παραμένει έκρυθμο με αρκετούς να εκτιμούν πως το συνέδριο μπορεί να μετατραπεί κυριολεκτικά σε «αρένα».

Χαμηλό το ενδιαφέρον για εγγραφή νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ

Την επόμενη εβδομάδα θα έχει η Κουμουνδούρου στα χέρια της αναλυτικά δεδομένα για την πορεία εγγραφής νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο στο ηλεκτρονικό πεδίο του iSyriza δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής «ρεύμα» προσχώρησης πολιτών στο κόμμα, παρά τις προσπάθειες του Στέφανου Κασσελάκη. Η δημιουργία δικής του προσωπικής πλατφόρμας χρησίμευσε βασικά στο να συσπειρωθεί η βάση των υποστηρικτών του και να καταγραφούν οι κατά τόπους δυνάμεις του.

Το επιτελείο Κασσελάκη πάντως επιμένει να προσδίδει στην εκστρατεία του χαρακτηριστικά «ανένδοτου για την δημοκρατία». Με χθεσινή του διαρροή το επιτελείο ανέφερε πως «η ώρα της αλήθειας πλησιάζει, και μόνο μέσω των δημοκρατικών διαδικασιών το κόμμα μας μπορεί να προχωρήσει μπροστά», ενώ κατήγγειλε «συγκεκριμένα κέντρα αποφάσεων» που προσπαθούν να επιβάλουν αντιδημοκρατικές και αντικαταστατικές διαδικασίες. «Οι ψηφοφόροι κατανοούν ότι η αποκατάσταση της δημοκρατικής διαδικασίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του Συνεδρίου» υπογράμμιζαν χαρακτηριστικά.

Οι εκλογές στις Οργανώσεις Μελών για τους αντιπροσώπους στο συνέδριο θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες, αφού θα αποτελέσουν μια πρώτη καταγραφή της δυναμικής των δύο αντίπαλων στρατοπέδων. Η πλευρά Κασσελάκη, πάντως, έχει χαμηλώσει εσχάτως τους τόνους και αποφεύγει να μιλά πλέον για κυριαρχία του στη βάση, καθώς τα μηνύματα από τις συγκεντρώσεις του σε επαρχιακές πόλεις δεν είναι ευοίωνα. Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος πραγματοποιεί συγκεντρώσεις σε καφετέριες με λίγες δεκάδες συγκεντρωμένους, αντικατοπτρίζοντας το χαμηλό ενδιαφέρον των πολιτών για τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τις καταγγελίες Κασσελάκη.

Στο προεδρείο του συνεδρίου το βάρος των εξελίξεων

Το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί το τετραήμερο 8 με 10 Νοεμβρίου, ενώ ο χώρος που έχει επιλεγεί είναι το Gazi Music Hall κοντά στη συμβολή της Ιεράς Οδού με την Πειραιώς. Οι ιθύνοντες της Κουμουνδούρου θεωρούν πως ο χώρος επαρκεί και με το παραπάνω για τις ανάγκες διεξαγωγής του εκτάκτου συνεδρίου, παρά τις έντονες αντιρρήσεις του περιβάλλοντος του Στέφανου Κασσελάκη, που μιλά απαξιωτικά για «μπουζουξίδικο».

Κρίσιμη για την έκβαση της ουσίας των αποφάσεων του Συνεδρίου, αλλά και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι η σύνθεση του προεδρείου του συνεδρίου, που παραδοσιακά αποφασίζει για τα προς συζήτηση θέματα των εργασιών του. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε την Παρασκευή (Real FM) πως «εάν ο κ. Κασσελάκης βάλει σκοπό και στόχο να φέρει ένα συγκεκριμένο θέμα σαν σύνεδρος προς συζήτηση μέσα σε αυτό, θα πρέπει το προεδρείο του συνεδρίου να το ακούσει και να αποφανθεί για το ποια θα είναι η εξέλιξή του».

Με άλλα λόγια, μπορεί ο πρώην πρόεδρος να ζητήσει να τεθούν προς ψηφοφορία τα τέσσερα θέματα που επιθυμεί (να ανατραπεί η απόφαση της Κ.Ε. για έκπτωσή του, να ανακηρυχτεί ξανά πρόεδρος μέχρι τις προεδρικές εκλογές, να κηρυχτεί υποψήφιος πρόεδρος και να διεξαχθεί η εκλογή νέας Κ.Ε. την ίδια μέρα με αυτή της εκλογής προέδρου), ωστόσο το προεδρείο να θεωρήσει πως οι πρότερες αποφάσεις των οργάνων υπερισχύουν λόγω της «σφιχτής» ατζέντας που έχει προαποφασιστεί.

Δεν αποκλείουν ακόμα και σωματικές αντιπαραθέσεις

Δεν είναι λίγοι πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ότι το συνέδριο θα είναι τουλάχιστον επεισοδιακό. Υπάρχουν μάλιστα και στελέχη που λένε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης υποδαυλίζει την ένταση με στόχο να εξοργίσει τους υποστηρικτές του και να εφαρμόσει το σχέδιο που είχε για την Κεντρική Επιτροπή, αλλά που δεν ευοδώθηκε: Να εμφανιστεί επικεφαλής μιας μεγάλης ομάδας, η οποία θα διεκδικήσει ακόμα και με τη βία να επιβάλει τις αποφάσεις που επιθυμεί.

Η Κουμουνδούρου επιμένει πως δεν τίθεται ζήτημα αναβολής του συνεδρίου. Ωστόσο, η ένταση και οι «απειλές» υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη, όπως της Θεοδώρας Τζάκρη πρόσφατα πως θα είναι έξω από το χώρο συγκεντρωμένοι 5.000 υποστηρικτές του πρώην προέδρου, προκαλεί ανησυχία σε μερικά στελέχη. «Αν πλακωθούμε το ξύλο, δεν θα ανακάμψουμε ποτέ, όποιος και αν κερδίσει τις εκλογές» έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος σε συζήτηση με δημοσιογράφους.

ειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΣτέφανος Κασσελάκηςσυνέδριο ΣΥΡΙΖΑΘεοδώρα Τζάκρη