Πολιτική|27.10.2024 06:55

ΠΑΣΟΚ: Το στοίχημα στη Χαριλάου Τρικούπη, ο φόβος και οι δημοσκοπήσεις

Αλέξανδρος Διαμάντης

Με αρκετά μεγάλη ικανοποίηση «διαβάζουν» στο ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στις οποίες φαίνεται το κόμμα να ακουμπά το 20% και να «κόβει» τη διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία σε μονοψήφια ποσοστά.

Η  δημοσκοπική άνοδός του κόμματος είναι εμφανής και  φτάνει στο 19,8% στην εκτίμηση ψήφου, ένα ποσοστό που το ΠΑΣΟΚ είχε να δει από το 2011, λίγο πριν από τις διπλές εκλογές του 2012, όπου συνάντησε την εκλογική κατάρρευση. Παράλληλα, ένα ακόμα στοιχείο που φέρνει αισιοδοξία και χαμόγελα στην Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι  πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην ίδια δημοσκόπηση, κατατάσσεται, μετά από σχεδόν δύο χρόνια πρώτος στην δημοτικότητα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και εμφανίζει οριακή άνοδο στην καταλληλόλητα για πρωθυπουργός.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι ουσιαστικά αξιωματική αντιπολίτευση και κοιτά μόνο προς τα πάνω», λένε στελέχη του κόμματος και παραπέμπουν και στο γεγονός ότι και στην κυβέρνηση το αντιλαμβάνονται. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή επίλεξε να απαντήσει (στην τριτολογία του) αμέσως μετά τον Νίκο Ανδρουλάκη κι όχι μετά τον Νίκο Παππά, τον οποίο θυμίζουμε δεν… αναγνωρίζει καν ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το στοίχημα

Με άλλα λόγια, στο ΠΑΣΟΚ πλέον θεωρούν ότι η δεύτερη θέση είναι σχεδόν… εξασφαλισμένη και απειλούν ανοικτά την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στόχος τους είναι η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία να μειωθεί ακόμα περισσότερο σε σημείο όπου θα μπορεί ακόμα και να ζητήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης εκλογές, με δεδομένο όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή. «Αν η Κυβέρνηση περιμένει ότι εμείς θα κάνουμε μία κατά παραγγελία αντιπολίτευση, είναι γελασμένη. Εμείς θα κάνουμε προγραμματική, δομική και υπεύθυνη αντιπολίτευση σε όλα τα ζητήματα της κοινωνίας, αναδεικνύοντας τα κακώς κείμενα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας», είπε εξάλλου πρόσφατα ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κώστας Τσουκαλάς προσθέτοντας με νόημα ότι «η Νέα Δημοκρατία έχει κουράσει και ό,τι είχε να δώσει, το έδωσε. Το ζητούμενο πια είναι η πολιτική αλλαγή και θέλουμε να την εκφράσουμε εμείς».

Την ίδια ώρα, πάντως, ο «φόβος» των πράσινων στελεχών ακούει στη λέξη εσωστρέφεια. Η κίνηση του Χάρη Δούκα με το καλημέρα να επιτεθεί στον Νίκο Ανδρουλάκη ενώ είχε αποδεχτεί να είναι μέλος του Πολιτικού Κέντρου, έφερε γκρίνιες στο ΠΑΣΟΚ και δημιούργησε ένα μάλλον περίεργο κλίμα, σχετικά με την επιλογή του δημάρχου Αθηναίων

Χάρης ΔούκαςΧαριλάου ΤρικούπηΝίκος Ανδρουλάκηςειδήσεις τώραΝέα ΔημοκρατίαΠΑΣΟΚειδήσεις