Πολιτική|03.11.2024 19:41

Διπλωματικές πηγές σε Ράμα: «Η ιστορία διατηρεί ζωντανό το αίτημα για σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας»

Newsroom

«Η ιστορία δεν παραγράφεται και διατηρεί ζωντανό το αίτημα για πλήρη σεβασμό, εκ μέρους της Αλβανίας, των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας», αυτό απαντούν διπλωματικές πηγές στον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, που στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε τον όρο Βόρεια Ήπειρο «νεκρό όρο». 

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν πως «αυτό συνιστά ρητή προϋπόθεση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας, σύμφωνα με την ομόφωνη θέση των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 11ης Οκτωβρίου 2024». 

Η ομιλία Ράμα στη Θεσσαλονίκη 

Περίπου 2.000 Αλβανοί πολίτες παρευρέθηκαν στη συγκέντρωση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στη Θεσσαλονίκη. 

Αναφερθείς στις ελληνοαλβανικές σχέσεις ο Έντι Ράμα επεσήμανε πως «πρέπει να δούμε τη σχέση των δύο χωρών με τα μάτια του μέλλοντος και όχι του παρελθόντος». Μάλιστα, χαρακτήρισε την Ελλάδα «ένα ισχυρό εταίρο, μια χώρα που στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας».

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, η ένταξη τους στην ελληνική κοινωνία και το θέμα των συντάξεων. Ιδιαίτερη έμφαση αποδόθηκε στις επερχόμενες εκλογές στην Αλβανία, οι οποίες θα διεξαχθούν με την επιστολική ψήφο για πρώτη φορά μετά από την πτώση του κομμουνισμού.

«Νεκρός όρος» η Βόρεια Ήπειρος 

Ο Αλβανός πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του μιλώντας για τη λέξη «Βόρεια Ήπειρος», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για έναν νεκρό όρο με τον ίδιο να συμπληρώνει ότι «όποιος χρησιμοποιεί τον όρο αυτό, εθελοτυφλεί». Τη δήλωση αυτή επανέλαβε και στη συνέντευξη Τύπου με τους Έλληνες δημοσιογράφους. Καταφέρθηκε και κατά του ευρωβουλευτή Φρέντι Μπελέρη, κατηγορώντας τον ότι έβαλε κόσμο να μοιράζει υβριστικά φυλλάδια εναντίον του λίγο πριν την άφιξη του. 

Ο Έντι Ράμα κάλεσε τους ομοεθνείς του να ψηφίσουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα στις εκλογές προκειμένου ο ίδιος να ανεβάσει την αλβανική σημαία στις Βρυξέλλες το 2030, ενώ επισήμανε την προσπάθεια της κυβέρνησης του να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Τέλος, προέτρεψε τους μετανάστες, ιδίως αυτούς που δουλεύουν στον τουρισμό, να γυρίσουν στην Αλβανία, καθώς όπως υποστήριξε «υπάρχουν χαμηλότεροι φόροι και θέσεις εργασίας».

ΘεσσαλονίκηΈντι Ράμαυπουργείο Εξωτερικώνειδήσεις τώραΑλβανία