Πολιτική|12.11.2024 06:45

ΣΥΡΙΖΑ: Ακινησία μπροστά στον γκρεμό – Το πρωτοφανές limbo με τις αποχωρήσεις βουλευτών και οι καθυστερήσεις του Κασσελάκη

Νίκος Σβέρκος

Ισορροπία τρόμου επικρατεί από χτες στις δυνάμεις των κοινοβουλευτικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις τεσσάρων βουλευτών της Κουμουνδούρου, το κάθε κόμμα αριθμεί 31 βουλευτές. Το βάρος πέφτει πλέον σε φιλο-κασσελακικούς βουλευτές, που διστάζουν όμως να «ρίξουν» τον ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην κόψη του ξυραφιού η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Οι επιστολές ανεξαρτητοποίησης των Αλέξανδρου Αυλωνίτη, Κυριακής Μάλαμα, Πέτρου Παππά και Ραλλίας Χρηστίδου που παρέλαβε το προεδρείο της Βουλής, έχουν προκαλέσει ένα πρωτοφανές «θρίλερ» για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα. Δύο κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν ισοδύναμες κοινοβουλευτικές ομάδες, ενώ ο πρώτος κινδυνεύει να απωλέσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με φόντο τις διεργασίες για τη δημιουργία νέου κόμματος από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Τα παράδοξα, όμως, δεν σταματούν εδώ. Η Θεοδώρα Τζάκρη, «επιτελάρχισσα» του αποχωρήσαντα πρώην προέδρου του κόμματος, γνωστοποίησε χτες το πρωτοφανές: Πως φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θα αποχωρήσει από την Κ.Ο. του πριν φτιάξει δικό του κόμμα ο Στέφανος Κασσελάκης. Τοποθέτησε μάλιστα τις σχετικές ανακοινώσεις στο επόμενο 15ήμερο, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η κατάσταση “limbo” για την κοινοβουλευτική κατάταξη των κομμάτων.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο το γεγονός πως το επιτελείο Κασσελάκη δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να προκαλέσει μαζική έξοδο βουλευτών. Παρά το γεγονός πως το επιτελείο του πριν από το συνέδριο υποστήριζε πως συνομιλεί με 12 βουλευτές, φαίνεται ότι τα σχέδιά του καθυστερούν, καθώς δεν έχει καταφέρει να βρει τους τρόπους για να προσελκύσει τον απαραίτητο αριθμό των 10 μελών του κοινοβουλίου προκειμένου να σχηματιστεί νέα Κ.Ο.

Παράλληλα αρκετοί βουλευτές, που πρόσφατα στήριξαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τον Στέφανο Κασσελάκη, μοιάζουν σαν τους περιπατητές που «παγώνουν» μπροστά στο γκρεμό. Αυτοί είναι οι παράγοντες που επιβάλλουν την ακινησία τους:

  •  Ο «λεκές» στο πανωφόρι τους αν με την αποχώρησή τους προκαλέσουν την έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης
  •  Το εάν εξασφαλιστεί πως θα δημιουργηθεί «κασσελακική» Κ.Ο.
  •  Τα διαρκή παζάρια ορισμένων για το πολιτικό τους μέλλον και τις περιφέρειες τις οποίες ίσως χρειαστεί να εγκαταλείψουν.
  •  Στην εξίσωση δεν πρέπει να αγνοείται και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, αν και από το περιβάλλον Ανδρουλάκη μεταδίδεται η αίσθηση πως οποιαδήποτε προσχώρηση θα συμβεί σε επόμενο χρόνο.

Οι εναπομείναντες που βρίσκονται σε αναμονή

Η Γιώτα Πούλου, η οποία γνωστοποίησε πως αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα παραμείνει προς ώρας στην Κ.Ο. ως συνεργαζόμενη. Όπως είπε η ίδια, επιθυμεί να συζητήσει με τους ψηφοφόρους της περιφέρειάς της πριν κάνει οποιεσδήποτε πιθανές κινήσεις.

Η Νίνα Κασιμάτη, δημοσίως διέψευσε πως βρίσκεται σε επαφές με το ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο την προσχώρησή της στην Κ.Ο. του, λέγοντας ότι θα τοποθετηθεί στον χρόνο που θα κρίνει η ίδια ως πρόσφορο.

«Σφίγγες» παραμένουν η Έλενα Ακρίτα και Ευάγγελος Αποστολάκης, που δεν έχουν τοποθετηθεί για τα τεκταινόμενα.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινούνται οι Γιώργος Γαβρήλος και Γιάννης Σαρακιώτης που παραιτήθηκαν από κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, αλλά σημειώνουν πως δεν προτίθενται να φύγουν και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι ακόμα και σε δεύτερο χρόνο ο κίνδυνος φυγής αυτών των δύο βουλευτών δεν είναι μεγάλος. Είναι γνωστό άλλωστε πως διατηρούσαν ανέκαθεν καλές σχέσεις με τον νυν πρόεδρο της Κ.Ο. του κόμματος, Νίκο Παππά, ο οποίος έχει αναλάβει και το μεγάλο φορτίο να συγκρατήσει την τάση φυγής ορισμένων βουλευτών.

Στον ΣΥΡΙΖΑ προχωρούν για το ντιμπέιτ

Σήμερα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, για να αποτιμήσει τις εξελίξεις στο πρόσφατο έκτακτο συνέδριο. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν βρίσκεται η εκτίμηση για το ποια επίδραση θα έχει στη βάση του κόμματος η διάσπαση που προκάλεσε ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ εκκρεμεί και η συζήτηση για το πόθεν έσχες και τις offshore εταιριών που φέρεται να κατείχε. Ενιαία άποψη για τον χειρισμό του τελευταίου θέματος δεν υπάρχει στο κορυφαίο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η αναγγελία από τον αποχωρήσαντα πως θα προσφύγει στη δικαιοσύνη, ίσως «ξεκλειδώσει» κάποιες αποφάσεις για το άμεσο μέλλον.

Προχωρούν παράλληλα οι διεργασίες για το ντιμπέιτ ανάμεσα στους υποψηφίους προέδρους του κόμματος. Οι τέσσερις έχουν μέχρι στιγμής συμφωνήσει να πραγματοποιηθεί στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας -πιθανότατα την Τετάρτη ανάλογα με το αν θα πραγματοποιήσει η ΕΣΗΕΑ απεργία- και θα προβληθεί από την ΕΡΤ. Η τηλεοπτική συζήτηση θα μοιάζει σε ορισμένα σημεία με την αναμέτρηση για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά τις θεματικές των ερωτήσεων. Παράλληλα θα δοθεί ευκαιρία για απευθείας συζητήσεις ανάμεσα στους υποψηφίους.

«Οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι μια γιορτή δημοκρατίας και η αρχή της νέας πορείας για την απαραίτητη κοινωνική και πολιτική αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση» ανέφερε στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποιώντας πως στην ιστοσελίδα του οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν πλέον για τις δραστηριότητες των υποψηφίων προέδρων του.

ΠΑΣΟΚΣΥΡΙΖΑΘεοδώρα ΤζάκρηΣτέφανος Κασσελάκηςειδήσεις τώρα