ΣΥΡΙΖΑ: Οι τρεις σταθμοί για την πορεία της Κουμουνδούρου το 2025 – Η εκλογή ΠτΔ, το Συνέδριο και ο διάλογος με όμορα κόμματα
Νίκος ΣβέρκοςΤο επιτελείο γύρω από τον Σωκράτη Φάμελλο διαβάζει με ικανοποίηση τα ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, συμπεραίνοντας πως η «κατρακύλα» του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοπεί, αλλά και πως ο προ ενός μηνός εκλεγείς πρόεδρος του κόμματος συγκεντρώνει θετικές γνώμες στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Η θετική πρώτη αποτίμηση δίνει έναυσμα στην ηγεσία της Κουμουνδούρου να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις της, ώστε -όπως λένε κορυφαία στελέχη της- να ανακαταλάβει τη θέση της αξιωματικής και μαχητικής αντιπολίτευσης στην κοινωνία και την Βουλή.
Μέχρι στιγμής για την επόμενη χρονιά υπάρχουν τρεις κινήσεις που ήδη μελετούν στην Κουμουνδούρου, θεωρώντας πως μπορούν να λειτουργήσουν θετικά και να στρέψουν τα βλέμματα τον «πολυτραυματία» ΣΥΡΙΖΑ: Η εκλογή ΠτΔ στους πρώτους μήνες του έτους, το συνέδριο ανασυγκρότησης του κόμματος και η έναρξη διαλόγου με άλλα κόμματα και σχηματισμούς στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.
Προοδευτική συνεννόηση για την εκλογή ΠτΔ
Το αργότερα το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται να συγκληθεί η ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να εκλεγεί ο ή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ανακοινώσει τις προθέσεις του για το πρόσωπο το αργότερο στις 20 Ιανουαρίου, ενώ ουδείς μπορεί να προδικάσει με ασφάλεια τις αποφάσεις του. Και αυτό, γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται μπροστά σε τρεις διαφορετικές εναλλακτικές: Είτε να ικανοποιήσει το εσωκομματικό του ακροατήριο και να σπάσει την παράδοση ετών προτείνοντας πρόσωπο από τη ΝΔ, είτε να προτείνει πρόσωπο από τον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ, είτε να προτείνει την ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Το τελευταίο ενδεχόμενο επανήλθε στο προσκήνιο προ ολίγων ημερών, καθώς ορισμένοι εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να ελέγξει πιθανές διαφοροποιήσεις, προχωρώντας σε ανασχηματισμό.
Ο Σωκράτης Φάμελλος, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει μια από τις δύο πρώτες εναλλακτικές, θα καλέσει πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά σε συνεννόηση επιδιώκοντας κοινή (και αντιπαραθετική στα σχέδια του πρωθυπουργού) στάση. Στόχος είναι αφενός να σταλεί μήνυμα πως η Κουμουνδούρου στα θεσμικά ζητήματα επιθυμεί την σύμπλευση με την «προοδευτική αντιπολίτευση», καθώς και να ασκήσει πίεση στο ΠΑΣΟΚ που κρατά στάση αναμονής μήπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει τελικά κάποιο «ιστορικό πρόσωπο» που σχετίζεται με την Χαριλάου Τρικούπη.
Άγνωστη παραμένει πάντως η στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που προταθεί ξανά ως ΠτΔ η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία είχε υπερψηφίσει το 2020. Ορισμένοι στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως πρέπει να αναζητηθεί άλλο πρόσωπο, ώστε εμμέσως ο ΣΥΡΙΖΑ να δείξει τη δυσαρέσκειά του για τους χειρισμούς της στο θέμα των υποκλοπών. Άλλοι, πάλι, θεωρούν πως πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να την υπερψηφίσει ξανά, τηρώντας συνεπή στάση στα «μεγάλα», όπως έκανε και με τη θετική ψήφο που έδωσε στις αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού.
Το συνέδριο της επανεκκίνησης
Οι καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων 15 μηνών στον ΣΥΡΙΖΑ άφησαν τραυματισμένο το κόμμα στο οργανωτικό πεδίο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως μετά τις πολλαπλές διασπάσεις και αποχωρήσεις η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ έχει μικρότερο αριθμό μελών από τον προβλεπόμενο, ενώ ορισμένες Οργανώσεις Μελών ή Νομαρχιακές Επιτροπές έχουν μείνει με μικρό αριθμό μελών.
Ο Σωκράτης Φάμελλος έχει θέσει το στόχο την προσεχή άνοιξη να διεξαχθεί συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα είναι «ταυτόχρονα και καταστατικών αλλαγών, αλλά και διεύρυνσης». Ως προς το οργανωτικό σκέλος, η Κουμουνδούρου ήδη σχεδιάζει την καμπάνια εγγραφής νέων μελών, αλλά και επιστροφής άλλων που αποστρατεύθηκαν μετά από τη μακρά περίοδο εσωστρέφειας και εχθροπάθειας. Ανάμεσα στις αλλαγές που θέλει να προωθήσει ο Σωκράτης Φάμελλος στο οργανωτικό μοντέλο του κόμματος, συμπεριλαμβάνεται η μείωση του αριθμού των μελών της Κεντρικής Επιτροπής αλλά και η ανασυγκρότηση των περιφερειακών επιτροπών.
Ήδη στην Κουμουνδούρου θεωρούν ιδιαίτερα θετική ένδειξη την επανενεργοποίηση των Βασιλειάδη και Σπίρτζη στο κορυφαίο στελεχιακό επίπεδο, καθώς και την επιστροφή στελεχών που είχαν αποστασιοποιηθεί, όπως οι Τεμπονέρας, Μιχαηλίδης, Νεφελούδης, Τσιόγκας, Αραχωβίτης και Τζουμάκας. Θεωρούν, δε, πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει να δίνει δείγματα σοβαρότητας και μαχητικής προγραμματικής αντιπολίτευσης, τότε οι «επιστροφές» μελών θα πυκνώσουν, συμπληρώνοντας τις εγγραφές 11.000 νέων μελών την ημέρα των πρόσφατων εσωκομματικών εκλογών.
Ο διάλογος με τις όμορες δυνάμεις
Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόσφατα συνάντησε τον Νίκο Κοτζιά, πρώην Υπ.Εξ. της κυβέρνησης Τσίπρα και δραστήριο μέρα από το «Πράττω», και τον Πέτρο Κόκκαλη, πρώην ευρωβουλευτή και γραμματέα του «Κόσμου». Οι συναντήσεις συνοδεύτηκαν από χαμόγελα, αλλά και από την εκατέρωθεν υπόσχεση πως ο διάλογος ανάμεσά τους θα συνεχιστεί με στόχο την ευρύτερη σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ουσιαστικά διατεθειμένος να κινηθεί αρχικά με στόχο να επανασυσπειρωθεί ο ευρύτερος χώρος που είχε αναφορά στην κυβέρνηση Τσίπρα και ακολούθως να ξεκινήσει συζήτηση με άλλες μεγαλύτερες οργανωμένες δυνάμεις που έχουν κοινοβουλευτική παρουσία.
Πέραν αυτού, όμως, το ενδιαφέρον της Κουμουνδούρου σε δεύτερο επίπεδο στρέφεται τόσο προς το ΠΑΣΟΚ όσο και προς τη Νέα Αριστερά. Προκειμένου ο διάλογος να γίνει συντονισμένα και να έχει περισσότερες ελπίδες να οδηγήσει ακόμα και σε μια εκλογική σύμπραξη, εξετάζεται το να δημιουργηθεί ένας φόρουμ διαλόγου με τη συμμετοχή εκπροσώπων όσων σχημάτων επιθυμούν την «προοδευτική συνεννόηση». Έτσι, λένε στην Κουμουνδούρου, οι συζητήσεις θα αφορούν την ουσία της πολιτικής και θα σταλεί μήνυμα πως δεν υπάρχουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μακριά από τα μάτια της κοινωνίας.
- Νέα Ορλεάνη: Αμερικανός, κάτοικος του Τέξας και βετεράνος του στρατού, ο 42χρονος Σαμσούντ Ντιν Τζαμπάρ – Οι Αρχές αναζητούν πιθανούς συνεργούς του
- Το Λονδίνο αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη χιονόπτωση των τελευταίων ετών
- Εύβοια: – Διάρρηξη με λεία 300 λίρες και κοσμήματα από σπίτι συνταξιούχου
- Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Νέα μέτρα και απαγορεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση