Πολιτική | 09.11.2018 09:29

Βέβαιος για την εκλογική νίκη ο Αλέξης Τσίπρας

Βούλα Κεχαγιά

Παρ’ όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας επέµεινε και χθες στον Alpha ότι οι κάλπες θα στηθούν τον Οκτώβριο του 2019, αφού προηγουµένως τον Μάιο ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κερδίσει το στοίχηµα των ευρωεκλογών. Οµως ο πρωθυπουργός έβαλε στον τηλεοπτικό αέρα κι ένα ακόµη στοίχηµα. Οτι η Συµφωνία των Πρεσπών θα υπερψηφιστεί από την ελληνική Βουλή και ότι η κυβέρνησή του, είτε αποχωρήσει ο Π. Καµµένος είτε όχι, δεν θα χάσει τη δεδηλωµένη.

Για τα θέµατα που «καίνε», όπως αυτό των προσλήψεων στον δηµόσιο τοµέα, ο Αλέξης Τσίπρας εµφανίστηκε ιδιαίτερα επεξηγηµατικός. Την αφορµή δίνει άλλωστε η δροµολογούµενη αποχώρηση 10.000 κληρικών από το µισθολόγιο του ∆ηµοσίου στη βάση της πρότασης συµφωνίας µεταξύ  Κράτους και Εκκλησίας.

Το 2019

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι 10.000 θέσεις που θα παραµείνουν κενές στο Δηµόσιο θα καλυφθούν. Οι θέσεις θα προκηρυχθούν το 2019 και η κάλυψή τους θα ξεκινήσει σταδιακά από το 2020, όταν δηλαδή θα υπάρχει το δηµοσιονοµικό περιθώριο. Οµως και το 2019 θα γίνουν 8.500 προσλήψεις στον δηµόσιο τοµέα -όσες δηλαδή και οι εκτιµώµενες αποχωρήσεις- καθώς θα ισχύσει η αναλογία 1:1 µε βάση την οποία σε κάθε αποχώρηση θα αντιστοιχεί µία πρόσληψη µέσω διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Επιπροσθέτως θα προσληφθούν 4.500 εκπαιδευτικοί και άλλοι 3.000 εργαζόµενοι από το πρόγραµµα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Οµως το 2020 υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν 18.500 προσλήψεις στον δηµόσιο τοµέα. Οι θέσεις θα προκύψουν από τις συνταξιοδοτήσεις ακόµη 8.500 δηµοσίων υπαλλήλων όπως επίσης και από την πλήρωση των 10.000 θέσεων κληρικών που θα έχουν απεµπλακεί από τη µισθοδοσία του Δηµοσίου. Το κόστος για τις προσλήψεις του 2020 εκτιµάται στα 200 εκατοµµύρια ευρώ και ο πρωθυπουργός εµφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξουν τα σχετικά κονδύλια. «Μην ανησυχείτε, θα βρούµε πόρους για να κάνουµε προσλήψεις» είπε χαρακτηριστικά.

Συντάξεις

Συγχρόνως αναφέρθηκε στο θέµα των συνταξιούχων και για µία ακόµη φορά εµφανίστηκε πεπεισµένος ότι η κυβέρνηση θα κερδίσει τη µάχη «για να µείνουν ανέπαφες οι συντάξεις». Οµως για πρώτη φορά υπονόησε όταν ρωτήθηκε για τα αναδροµικά των συνταξιούχων ότι ενδεχοµένως µελλοντικά να υπάρξει µέριµνα και γι’ αυτό.

«Αυτή η κυβέρνηση δίνει µάχες και µατώνει για να υπερασπιστεί τους αδύναµους» είπε, για να προσθέσει: «Σας διαβεβαιώνω ότι στο µέλλον οποιαδήποτε δυνατότητα θα έχουµε για να διορθώσουµε αδικίες θα το πράξουµε».

Οταν ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, σχολίασε πως «δεν θυσίασα κανέναν» και περιορίστηκε να πει ότι είχε εξαιρετική συµβολή στην αναβάθµιση της χώρας. Εξήγησε ότι ο ίδιος παρότρυνε τον πρώην υπουργό να στείλει στον εισαγγελέα επίµαχα δηµοσιεύµατα και για το θέµα της υφαλοκρηπίδας άφησε µία αιχµή λέγοντας ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων «ίσως δηµοσιοποιήθηκε µε λίγο άτσαλο τρόπο» αναφερόµενος στα Προεδρικά Διατάγµατα. Διευκρίνισε όµως ότι του έδωσε ο ίδιος την άδεια να αναφερθεί στο θέµα κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο Εξωτερικών.

Αλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑ