Πολιτική|04.05.2019 17:07

Δηµήτρης Αρκούδης: Υποψήφιος δήµαρχος Καλαμαριάς µε όπλο την απειρία

Μαρία Ριτζαλέου

Με «όπλα» την ορµή των νιάτων του και την… απειρία του, κατέρχεται στον πολιτικό στίβο και είναι ο νεότερος υποψήφιος δήµαρχος στη Βόρεια Ελλάδα. Ο 26χρονος ∆ηµήτρης Αρκούδης, δικηγόρος και πολιτικοποιηµένος στην Αριστερά από τα φοιτητικά του χρόνια, διεκδικεί τον ∆ήµο Καλαµαριάς στη Θεσσαλονίκη και ονειρεύεται την «Καλαµαριά Αλλιώς», όπως είναι το όνοµα του συνδυασµού του. Στέλεχος της νεολαίας του Συνασπισµού από τα 18 του χρόνια και µέλος του Κεντρικού Συµβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ σήµερα, το 2016-2017 ήταν γραµµατέας της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη και πριν από λίγο καιρό δέχτηκε να είναι ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόµµατος, όταν ναυάγησαν άλλες διεργασίες στην Καλαµαριά.

«Μπήκα µπροστά για να καταθέσω την απειρία µου για το πώς διοικείται ένας δήµος. Την απειρία µου για το πώς οι παλιές διοικήσεις επιλέγουν να κρατούν στάσιµο τον δήµο και θέλω να φέρουµε στο προσκήνιο τη συµµετοχική διαδικασία και τη νέα γενιά» λέει στο «Εθνος» ο 26χρονος δικηγόρος, που δεν έχει εγκαταλείψει το δικηγορικό του γραφείο και τρέχει όλη µέρα να ανταποκριθεί στις αυξηµένες υποχρεώσεις του. Ο ∆ηµήτρης Αρκούδης γεννήθηκε και µεγάλωσε στην Καλαµαριά. Εφυγε για σπουδές στη Νοµική στο ∆ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης, στην Κοµοτηνή, και επέστρεψε στην Καλαµαριά, γιατί «είναι µια όµορφη πόλη, που µπορεί να γίνει οµορφότερη, µια πόλη δηµοκρατική, σύγχρονη, προσβάσιµη, πράσινη, καθαρή». Η ερώτηση που του κάνουν συνήθως είναι αν η ηλικία του στέκεται ανάχωµα σε ενδεχόµενη εκλογή του. «Αυτή η συζήτηση είναι λίγο υποκριτική. Από τη µια ρωτάµε γιατί δεν µπαίνουν µπροστά οι νέοι άνθρωποι και όταν κάποιοι αποφασίζουν να εκτεθούν στη σφαίρα της πολιτικής, ρωτάµε γιατί το έκαναν, αφού δεν έχουν σχετική εµπειρία. Ας αποφασίσουµε τι θέλουµε και ποιους θέλουµε» απαντά µε ελαφρά ενόχληση, δικαιολογηµένη πάντως, έτσι όπως το θέτει. Εχοντας επίγνωση της κατάστασης, αναγνωρίζει πως δεν είναι εύκολο να εκλεγεί δήµαρχος, αλλά υπόσχεται να µείνει στο δηµοτικό συµβούλιο και να αλλάξει τον τρόπο διοίκησής του. Για τον ∆. Αρκούδη οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πολιτικές, γιατί «ο τρόπος που λύνονται τα προβλήµατα είναι πολιτικός. Είναι πολιτική το ποιες κοινωνικές οµάδες βάζει κάποιος σε προτεραιότητα. Και εµείς θα είµαστε καταλύτης στο επόµενο δηµοτικό συµβούλιο, ως σταθερό σηµείο αναφοράς, αριστερό και ριζοσπαστικό».

Το όραµά του

Ο νεαρός υποψήφιος δήµαρχος θέλει το παραλιακό µέτωπο της Καλαµαριάς, στην Αρετσού, καθαρό και ανοιχτό σε όλους, διεκδικεί την επανοικειοποίηση των ελεύθερων χώρων του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα, τη δηµιουργία σηµείων έκφρασης για νέους ανθρώπους της Καλαµαριάς που δραστηριοποιούνται στον πολιτισµό και στις τέχνες και τώρα φεύγουν προς τη Θεσσαλονίκη.

«Στο επίκεντρο του οράµατός µας είναι η νεολαία και οι ευκαιρίες που θα της δώσουµε να µείνει και να δηµιουργήσει εδώ. Θέλουµε να σταµατήσουµε αυτή τη διαρροή και να καταστήσουµε την Καλαµαριά έναν τόπο που η νεολαία, η γενιά µου, θα µπορεί να συµµετέχει, να δηµιουργεί, να διασκεδάζει, να ξετυλίγει τις ανησυχίες της και να παρασύρει και άλλους να το κάνουν, αλλά πάντα εδώ. Και το εδώ για µας είναι η Καλαµαριά. Το 2019 η σύγχρονη πόλη έχει µια άλλη όψη» αναφέρει.

Η αναζήτηση του ονόµατος και η στήριξη των δικών του

Η «Καλαµαριά Αλλιώς» δεν είναι ένα όνοµα που βγήκε τυχαία ή ελλείψει άλλου. «Αναζητούσαµε ένα όνοµα που θα συµπυκνώνει µε τρόπο απλό το ποιοι είµαστε, πώς σκεφτόµαστε και τι θέλουµε να κάνουµε για την πόλη µας. Ετσι,στις συζητήσεις που είχαµε µε τα µέλη του συνδυασµού, ακούστηκε ότι είναι κρίσιµο και χρήσιµο να κάνουµε τα πράγµατα αλλιώς. Κι αυτό το αλλιώς ήταν που µας έκανε το κλικ» εξηγεί.

Η οικογένειά του τον στήριξε από την πρώτη στιγµή. Ο πατέρας του, Αντώνης Αρκούδης, γνωστός δικηγόρος της πόλης, του είπε να το σκεφτεί δύο φορές πριν πει το ναι, γιατί η ενασχόλησή του µε τον δήµο απαιτεί πολλή δουλειά, κάποιες φορές σε βάρος της δικηγορίας. «Αν το θέλεις, κάν’ το», του είπαν οι φίλοι του, που ρίχτηκαν µαζί του στη µάχη του σταυρού. Για χρόνια ήταν αθλητής του χάντµπολ και ο αθλητισµός τού έµαθε πως όλοι µαζί µπορούν καλύτερα από τον έναν. ∆ιαβάζει βιβλία πολιτικής φιλοσοφίας και ιστορικά µυθιστορήµατα. Από τα πρώτα µαθαίνει να σκέφτεται να ενεργεί για το κοινωνικό σύνολο, από τα δεύτερα να προχωρά µπροστά, χωρίς να επαναλαµβάνει τα λάθη της Ιστορίας.

Δημήτρης ΑρκούδηςΔημοτικές εκλογέςΘεσσαλονίκηΚαλαμαριά