Πολιτική | 06.05.2019 07:58

Ρελάνς Τσίπρα µε θετικό πακέτο

Βούλα Κεχαγιά

Μέσα στις επόµενες ηµέρες ανακοινώνει το Μέγαρο Μαξίµου το νέο πακέτο θετικών µέτρων για την ανακούφιση των ασθενέστερων και της µεσαίας τάξης χωρίς να συναρτά την παρουσίαση και τη νοµοθέτησή του µε τις προαναγγελθείσες πρωτοβουλίες της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στη Βουλή. Η νέα δέσµη παρεµβάσεων κοινωνικού χαρακτήρα αναµένεται να ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Πάντως και ο πρωθυπουργός θα ακολουθήσει κανονικά το πρόγραµµα των περιοδειών του στη Θράκη και την Ηπειρο, ενώ την Πέµπτη θα συµµετάσχει, όπως έχει προγραµµατιστεί, στο έκτακτο Συµβούλιο Κορυφής της ΕΕ. Γίνεται σαφές πως ο προεκλογικός σχεδιασµός του Μαξίµου δεν τροποποιείται από την προσπάθεια της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να διαµορφώσει την ατζέντα επικεντρώνοντας στο ζήτηµα Πολάκη, αλλά θα ξεδιπλωθεί πλήρως σε παράλληλα επίπεδα που περιλαµβάνουν περιοδείες, κυβερνητικό πρόγραµµα µε κοινωνικά µέτρα και βοµβαρδισµό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης στη Βουλή, υπό την προϋπόθεση ότι θα κατατεθεί από τη Ν∆ πρόταση µοµφής.

Σύσκεψη

Κατά τις πληροφορίες, στη σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίµου παρουσία του οικονοµικού επιτελείου και των υπουργών Επικρατείας συζητήθηκε, πέραν του θέµατος των 120 δόσεων, και η κατεύθυνση των µέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τις επόµενες ηµέρες για να διευκολύνει τους πιο αδύναµους και συµφωνήθηκε να γίνουν και νέες συσκέψεις για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά τα µέτρα µόνιµου χαρακτήρα, φαίνεται πως η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα να µετατρέψει το κοινωνικό µέρισµα σε µια µορφή ενός «δώρου» Χριστουγέννων ή Πάσχα για τους συνταξιούχους, εν είδει µιας 13ης σύνταξης. Οι λεπτοµέρειες δεν έχουν οριστικοποιηθεί, καθώς έχουν κατατεθεί περισσότερες από µία προτάσεις που βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας.

«Θα είναι κάτι πολύ καλό» αναφέρουν αρµόδιες κυβερνητικές πηγές. Ο Αλέξης Τσίπρας µιλάει απόψε στην πόλη της Ξάνθης, ενώ τις επόµενες ηµέρες ο σχεδιασµός τον θέλει να βρίσκεται στην Ηπειρο αλλά και στην Περιφέρεια Επτανήσων για οµιλίες στη Λευκάδα, την Πρέβεζα και την Αρτα. Από την τελευταία παρέµβαση του πρωθυπουργού στα Χανιά επιβεβαιώνεται ότι το Μαξίµου βάζει στο στόχαστρο τον πρόεδρο της Ν∆ Κυριάκο Μητσοτάκη όχι µόνο γιατί αρνείται την τηλεµαχία µε τον Αλέξη Τσίπρα -όπως λένε, «κανείς δεν κατάφερε σε αυτόν τον τόπο να δοξαστεί κρυπτόµενος»- αλλά κυρίως διότι αποφεύγει να αποκαλύψει το πρόγραµµα της Ν∆, το οποίο κατά την κυβέρνηση είναι ανάλγητο και αντικοινωνικό.

Ως εκ τούτου ο Αλέξης Τσίπρας θα κατηγορεί τον Κ. Μητσοτάκη ότι δεν µπορεί να φανταστεί τι σηµαίνει για κάποιον που έχει χαµηλό µισθό το δώρο Χριστουγέννων, καθώς, όπως θα επαναλαµβάνει, «ως γόνος που µεγάλωσε και έζησε στα µεγάλα σαλόνια και έµαθε να διαχειρίζεται τα εκατοµµύρια των offshore οικογενειακών επιχειρήσεων, δεν γνωρίζει τι σηµαίνει για κάποιον που έχει χαµηλό εισόδηµα να παίρνει ένα επίδοµα των 100, 150 ευρώ τον µήνα για να πληρώνει το νοίκι του».

Στο κλίµα αυτό ο Αλέξης Τσίπρας θα υπογραµµίζει σε κάθε δηµόσια παρέµβασή του ότι η Ν∆ έχει ένα πρόγραµµα κοινωνικά αποκρουστικό όσο και αυτό του ∆ΝΤ που εφάρµοσε επί πέντε χρόνια στη χώρα µας και θέλει να εφαρµόσει για άλλα πέντε. Το Σάββατο ορκίστηκε νέος υπουργός Τουρισµού ο πρόεδρος της ∆ΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σε µια προσπάθεια του πρωθυπουργού να σηµατοδοτήσει και σε κυβερνητικό επίπεδο τη σύµπραξη του ΣΥΡΙΖΑ µε δυνάµεις της ανανεωτικής Αριστεράς, του προοδευτικού χώρου και της σοσιαλδηµοκρατίας

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπραςεκλογές