Πολιτική | 12.05.2019 12:53

Γιώργος Ορφανός στο Έθνος της Κυριακής: Η Θεσσαλονίκη του μέλλοντός μας

Newsroom

Η Θεσσαλονίκη του µέλλοντος, µια πόλη πρωταγωνίστρια στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των παρευξείνιων χωρών, αποτελεί τον στόχο του συνδυασµού µας και προς αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψουµε όλοι σκληρά. Οραµά µας είναι η πόλη µας να αποτελέσει για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της µια µητρόπολη λειτουργική, εξωστρεφή, σύγχρονη, καθαρή, φιλική και µε επαρκώς προστατευµένο το φυσικό της περιβάλλον.

Τα κυριότερα προβλήµατα που ταλαιπωρούν σήµερα τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης είναι η ελλιπής καθαριότητα, το κυκλοφοριακό και το αίσθηµα ανασφάλειας που τους διακατέχει. Είµαστε αποφασισµένοι να κάνουµε πολλά και να αλλάξουµε ριζικά την εικόνα της πόλης µας. Από την πρώτη µέρα θα σηκώσουµε τα µανίκια διοίκηση και εργαζόµενοι και µε σωστή οργάνωση θα κάνουµε την πόλη µας καθαρή.

Με διανοίξεις δρόµων, µέτρα για την παράνοµη στάθµευση και κυρίως µε τη δηµιουργία χώρων στάθµευσης περιφερειακά του κέντρου της πόλης και κοντά στις στάσεις του µετρό θα επιδιώξουµε να περιοριστεί ο αριθµός των οχηµάτων που εισέρχονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Επίσης, µε τη συνεργασία µεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και ∆ηµοτικής Αστυνοµίας και την τοποθέτηση φωτισµού σε κάθε σηµείο θα εξαλείψουµε το αίσθηµα ανασφάλειας των πολιτών.\

Μεγάλο στοίχηµα για εµάς αποτελεί η τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Θέλουµε να καταστήσουµε την πόλη παγκόσµιο τουριστικό προορισµό 365 µέρες τον χρόνο και έτσι να ενισχυθεί η οικονοµία χιλιάδων µικροµεσαίων επιχειρήσεων. Θα το καταφέρουµε µε τη δυναµική καµπάνια «Thessaloniki destination», όπου θα αναδεικνύονται και θα προβάλλονται όλες οι οµορφιές και τα πλεονεκτήµατα της Θεσσαλονίκης, µε την απόκτηση από το λιµάνι της πόλης του χαρακτήρα σηµείου εκκίνησης κρουαζιέρας, µε τη διοργάνωση διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων στα µνηµεία της και σε σηµεία σηµαντικής σηµασίας.

Τουρίστες θα φέρει στη Θεσσαλονίκη και το ψηφιακό µουσείο για τον Μεγάλο Αλέξανδρο, το οποίο δεσµευτήκαµε ότι θα ιδρύσουµε και θα παρουσιάζει το έργο, τη δράση και τον κόσµο του µεγάλου Μακεδόνα στρατηλάτη µέχρι τα βάθη της Ασίας και τη Βόρεια Αφρική. Ο ρόλος του µουσείου θα είναι διττός, αφού θα αποτελεί και την καλύτερη απάντηση σε οποιεσδήποτε ανιστόρητες διεκδικήσεις. Προωθούµε µια αλλαγή φιλοσοφίας στη σχέση του δήµου µε τους πολίτες.

Στοχεύουµε ο δήµος να είναι πάντοτε δίπλα στον πολίτη, το δίκτυο των υπηρεσιών του να λειτουργεί στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των δηµοτών και το γραφείο του δηµάρχου να είναι ανοιχτό για όλα τα αιτήµατα. Ζητάµε τη συνεργασία των πολιτών, ώστε να δηµιουργήσουµε όλοι µαζί τη Θεσσαλονίκη του µέλλοντος και να της δώσουµε τη θέση που της αξίζει. Μια πόλη µε υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής για τους πολίτες της, που θα σέβεται και θα ικανοποιεί τις ανάγκες των ΑµεΑ, µια πόλη στην οποία θα είναι έντονο το αίσθηµα κοινωνικής αλληλεγγύης, µια πόλη που θα παρέχει όλες τις δυνατότητες στους νέους να επιχειρούν.

Σε µια πόλη του µέλλοντος η τεχνολογία πρέπει να βρίσκεται στην υπηρεσία του πολίτη και να βάζει τις βάσεις για καινοτοµία και ανάπτυξη. Εχουµε εξαγγείλει τη συγκρότηση του Digital Lab, ενός ειδικά διαµορφωµένου και πλήρως εξοπλισµένου χώρου που θα παρέχει ο δήµος, µέσω του οποίου επιχειρηµατίες και developers µε έδρα τη Θεσσαλονίκη θα έχουν την δυνατότητα να εξελίξουν τις ιδέες τους και να δουλέψουν πάνω στη ανάπτυξη εφαρµογών. Στην ίδια λογική θα διοργανώσουµε και διαγωνισµούς hackathon, οι οποίοι θα φέρνουν κοντά προγραµµατιστές, επιχειρηµατίες και ψηφιακούς σχεδιαστές σ’ ένα σπριντ ανάπτυξης ιδεών προγραµµατισµού, πάνω σε συγκεκριµένες θεµατικές και µε στόχο την επίλυση των προβληµάτων της πόλης.

Το πρόγραµµά µας συγκροτήθηκε αφού λάβαµε υπόψη τα όσα µας ανέφεραν οι πολίτες, αφού άκουσα τα αιτήµατά τους έπειτα από εκατοντάδες συναντήσεις που έκανα µαζί τους στο γραφείο µου αλλά και στον δρόµο. Καταρτίστηκε µε τη συνδροµή εξειδικευµένων και καταρτισµένων συνεργατών µου. Είναι συγκεκριµένο χωρίς αοριστολογίες. O,τι υποσχεθήκαµε για τη Θεσσαλονίκη του µέλλοντος θα γίνει πράξη. Διότι, εφόσον το είπαµε, θα το κάνουµε.

αυτοδιοικητικές εκλογέςΓιώργος Ορφανόςδήμος Θεσσαλονίκης