Πολιτική | 11.11.2018 10:39

Τσίπρας - SPD καλούν Μακρόν για τη μάχη των Ευρωεκλογών

Βούλα Κεχαγιά

Οι πιθανότητες να πετύχουν οι προοδευτικές δυνάµεις της Ευρώπης την κάθοδο κοινού υποψηφίου για την Κοµισιόν στις επερχόµενες ευρωεκλογές θεωρούνται ελάχιστες – παρά την επέλαση της ακροδεξιάς. Ωστόσο, οι πιο τολµηροί από τους προοδευτικούς επεξεργάζονται ήδη ένα plan B για την αύξηση της επιρροής τους απέναντι στη συντήρηση και την ακροδεξιά και αυτό θα µπορούσε να είναι η συσπείρωση του Εµανουέλ Μακρόν σε µια υπόθεση που θα αφορά συνολικά το προοδευτικό Κέντρο.
Κατά τις πληροφορίες, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο Παρίσι για τις επετειακές εκδηλώσεις των ‹ŒŒ χρόνων από την ανακωχή του Α’ Παγκοσµίου Πολέµου, ενδέχεται να βολιδοσκοπήσει τον Γάλλο πρόεδρο στην προοπτική να συµµετάσχει σε µια ευρύτερη ευρωπαϊκή κίνηση µε προοδευτικά χαρακτηριστικά, που θα αντιστέκεται στις αυξανόµενες φασιστικές και ακραίες δυνάµεις.

Μιλώντας, άλλωστε, στο συνέδριο του SPD στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός επέµεινε πως στην Ευρώπη έχει έρθει η ώρα ιστορικών αποφάσεων και επιλογών για τις προοδευτικές δυνάµεις, καθώς, εν όψει της κρίσιµης αναµέτρησης των ευρωεκλογών, η ακροδεξιά επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της, προσεγγίζοντας µεγαλύτερες λαϊκές µάζες.

Ο Μακρόν, πάλι, δείχνει να πιστεύει στην ευρωπαϊκή εµβάθυνση και φαίνεται πως συµµερίζεται την αγωνία των προοδευτικών δυνάµεων για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Πριν από λίγο καιρό, απευθυνόµενος στον υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Κοµισιόν, Μάνφρεντ Βέµπερ, σχολίασε επικριτικά πως δεν γίνεται να στηρίζει και τη Μέρκελ, που τάσσεται απολύτως στην πλευρά της προόδου, και τον Ορµπαν.

Καλώντας συγχρόνως το ΕΛΚ να διευκρινίσει τη θέση του, γεγονός που εναπόκειται στους συντηρητικούς. Οµως ο Βέµπερ δεν δείχνει να καταλαβαίνει από αυτά. Όχι µόνο δεν αποστασιοποιήθηκε από τον Ορµπαν, αλλά συγχρόνως µπλόκαρε την πρόταση του ανθυποψηφίου του, Αλεξάντερ Στουµπ, να αποµακρυνθεί ο Ούγγρος ακροδεξιός πρωθυπουργός από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα.

Όσο οι εσωτερικές κόντρες στο ΕΛΚ καλά κρατούν, οι Σοσιαλδηµοκράτες αντιµετωπίζουν περισσότερο ως «δώρο» την υποψηφιότητα Βέµπερ για την προεδρία της ΕΕ. Στο συνέδριο του SPD o Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι στόχος είναι τουλάχιστον η αύξηση των προοδευτικών δυνάµεων µε τη συµµαχία των δύο µεγάλων πολιτικών οικογενειών του προοδευτικού χώρου (του PES και του Κόµµατος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς), στα πρότυπα των όσων έχουν ήδη γίνει µε τη συνεργασία τους στην Πορτογαλία και την Ισπανία, που προχωρά µε επιτυχία. Το θέµα αυτό, άλλωστε, απασχόλησε και τη συνάντησή του µε τον Πορτογάλο οµόλογό του Αντόνιο Κόστα.

Όπως τονίστηκε στο συνέδριο του SPD, η συσπείρωση των προοδευτικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δυσκολέψει πάρα πολύ τον διάδοχο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην περίπτωση που κυριαρχήσει το ΕΛΚ.

Ο Αλέξης Τσίπρας µίλησε συνολικότερα για τη στρατηγική του προοδευτικού πόλου στην Ευρώπη, επιµένοντας ότι µε αφορµή τις ευρωεκλογές θα πρέπει να ενταχθούν ψηλά στην ατζέντα τα ζητήµατα του κοινωνικού κράτους, της αύξησης των µισθών, της προστασίας της Εργασίας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Επίσης αναφέρθηκε στην ιστορική Συµφωνία των Πρεσπών ως µια σηµαντική προοδευτική εξέλιξη για τα Βαλκάνια της νέας εποχής, τονίζοντας πως «χρειάζονται τολµηρές αποφάσεις που απαιτούν πολιτικό θάρρος και συνιστούν ιδεολογική ήττα των εθνικισµών».

∆εν είναι τυχαίο ότι εκ παραλλήλου στο Μπιλµπάο της Ισπανίας διεξάγεται για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά το Ευρωπαϊκό Φόρουµ Αριστερών, Οικολογικών και Προοδευτικών ∆υνάµεων. Οι διοργανωτές απηύθυναν κάλεσµα προς όλους τους Ευρωπαίους πολίτες αλλά και σε φορείς και κόµµατα ώστε να δηµιουργηθεί ένας µόνιµος χώρος διαλόγου και κοινών δράσεων µεταξύ των προοδευτικών δυνάµεων στην Ευρώπη και γιατί όχι, να δηµιουργηθούν οι βάσεις για µια µόνιµη συνεργασία µεταξύ τους.

Το Φόρουμ στο Μπιλμπάο

Στο Μπιλµπάο βρέθηκαν προσωπικότητες του προοδευτικού, πράσινου και αριστερού φάσµατος, µεταξύ των οποίων η Γκάµπι Τσίµερ, επικεφαλής της ευρωοµάδας της Αριστεράς στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Γκρέγκορ Γκίζι, πρόεδρος του ΚΕΑ, οι αντιπρόεδροί του Πιερ Λοράν και Μάιτε Μόλα, ο Μπενουά Αµόν, επικεφαλής του Αριστερού Κόµµατος της Γαλλίας, η Ορελί Μαρεχάλ, διευθύντρια του Πράσινου Ευρωπαϊκού Ιδρύµατος και ο Λουίς Καµπρούµπι, επικεφαλής ευρωπαϊκών θεµάτων των Πρασίνων της Καταλονίας.

Στο φόρουµ συµµετέχει ενεργά και η «Προοδευτική Συµµαχία» του Ευρωκοινοβουλίου, δηλαδή Αριστερά, Σοσιαλιστές και Πράσινοι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συµµετέχει µε πολυµελή αντιπροσωπεία, µε επικεφαλής τον γραµµατέα του, Πάνο Σκουρλέτη. Επίσης είναι εκεί οι ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, Γιάννης Μπουρνούς, Κώστας ∆ουζίνας, Νεκτάριος Μπουγδάνης, Λευτέρης Στουκογεώργος και Ολγα Αθανανίτη.

Αλέξης ΤσίπραςΕμανουέλ ΜακρόνSPDΕυρωεκλογές