Πολιτική|24.05.2019 09:06

Ομιλία Αλέξη Τσίπρα στο Σύνταγμα: Ανεβάζει ψηλά τον πήχη

Βούλα Κεχαγιά

Το στοίχηµα της Αθήνας θέλει να κερδίσει απόψε ο ΣΥΡΙΖΑ µε την κεντρική προεκλογική οµιλία του Αλέξη Τσίπρα στην πλατεία Συντάγµατος, µε την οποία πέφτει άλλωστε και η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για το κυβερνών κόµµα.

Η Κουµουνδούρου βρίσκεται επί ποδός για την οργανωτική προετοιµασία της εκδήλωσης που πραγµατοποιείται στην καρδιά της Αθήνας, εκεί που είχε γίνει και η µεγάλη συγκέντρωση τον Ιούλιο του 2015 για το δηµοψήφισµα. Είναι σαφές πως το Μαξίµου θα επιδιώξει να αντιπαραβάλει την αποψινή ανοιχτή εκδήλωση στο Σύνταγµα µε την κλειστή συγκέντρωση της ΝΔ στο Περιστέρι για να τονίσει πως η αξιωµατική αντιπολίτευση «δεν τολµά να κάνει µεγάλες ανοιχτές συγκεντρώσεις και επιλέγει ασφαλή και προστατευµένα σηµεία».

Η ψυχολογία στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι καλή, κάτι που οφείλεται πρωτίστως στην απήχηση που είχαν σε πλατύτερες µάζες οι περιοδείες του πρωθυπουργού αλλά και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία ανά την περιφέρεια. Στο Μαξίµου θεωρούν πως ο κόσµος έχει «ζεσταθεί» απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και αισθάνεται πλέον ότι σταδιακά η οικονοµία -εποµένως και η δική του καθηµερινότητα- επιστρέφει σε συνθήκες κανονικότητας.

Κλείνει η «ψαλίδα»

Βεβαίως, στο Μέγαρο Μαξίµου παρακολουθούν και τις δηµοσκοπήσεις που δείχνουν κλείσιµο της «ψαλίδας» ανάµεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν∆, µε έµφαση στα ποιοτικά στοιχεία των µετρήσεων που φανερώνουν ότι µπορεί να διεκδικήσει περαιτέρω µείωση της διαφοράς, αφού το ποσοστό των αναποφάσιστων εξακολουθεί να παραµένει αρκετά υψηλό παραµονές µιας κρίσιµης εκλογικής αναµέτρησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναµένεται πάντως να πει ότι οι προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία επί της ουσίας έχουν ακυρώσει τις δηµοσκοπήσεις που έδειχναν µέχρι πρότινος διψήφιες διαφορές, και ότι η πραγµατική δηµοσκόπηση θα διεξαχθεί µε τις ευρωεκλογές, καθώς θα δώσει και την αφετηρία από την οποία θα ξεκινήσουν τα δύο κόµµατα (ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ) για την εθνική αναµέτρηση.

Στην κυβέρνηση επιµένουν πως ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το αποτέλεσµα της ευρωκάλπης, οι εθνικές εκλογές θα διενεργηθούν είτε περί τα τέλη Σεπτεµβρίου είτε στις αρχές Οκτωβρίου, δηλαδή µε την ολοκλήρωση της θητείας της. Στην οµιλία του ο Αλέξης Τσίπρας θα επαναλάβει ότι η ψήφος των πολιτών στις κάλπες της Κυριακής συνιστά ψήφο εµπιστοσύνης στην ανάκαµψη της οικονοµίας και τη στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας, ώστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ακόµη περισσότερα για τους πολλούς, τώρα που η χώρα ξαναβρίσκει τον βηµατισµό της και επιστρέφει σε συνθήκες κανονικότητας.

Παράλληλα θα τονίσει ότι η ψήφος της 26ης Μαΐου αποτελεί και µήνυµα σε όσους στην Ελλάδα και την Ευρώπη απειλούν πως θα καταργήσουν τα µέτρα ανακούφισης και θα ανατρέψουν αυτήν την πορεία. Ως εκ τούτου θα υπερτονίσει πως ενώ στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα γράφονται τα µέτρα ανακούφισης, στο αντίστοιχο ψηφοδέλτιο της Ν∆ θα υπάρχει γραµµένη «φαρδιά πλατιά» η εντολή ακύρωσής τους και η επαναφορά του ΔΝΤ «από την πόρτα του κ. Μητσοτάκη».

Ειδικά για το ∆ΝΤ, ο πρωθυπουργός αναµένεται να επαναλάβει πως ακόµη και οι σκληροί τεχνοκράτες του παραδέχονται σήµερα ότι προκάλεσαν καταστροφή στην τετραετία 2010-2014 και ότι «ρήµαξαν µια χώρα και µια οικονοµία χωρίς σχέδιο, µόνο και µόνο για να σωθούν οι τράπεζες», για να επισηµάνει πως µόνο η Νέα ∆ηµοκρατία του κ. Μητσοτάκη επιµένει να οµιλεί για success story επί διακυβέρνησης Σαµαρά.

Αλέξης ΤσίπραςΔημοτικές εκλογέςΣΥΡΙΖΑΕυρωεκλογές