Πολιτική|29.06.2019 07:59

Αποδίδει το πρέσινγκ για την πλήρη εφαρµογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Γιώργος Σκαφιδάς

Έναν χρόνο µετά την υπογραφή της, η Συµφωνία των Πρεσπών δηµιουργεί πλέον σταδιακά µια σειρά από νέα δεδοµένα, τα οποία έρχονται να διαλύσουν παλαιά νέφη σύγχυσης και να περιορίσουν τα περιθώρια αλυτρωτικών παρερµηνειών, µε την πιστή εφαρµογή της επίµαχης Συµφωνίας να αποτελεί µάλιστα προαπαιτούµενο και για την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στον δρόµο προς την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής του ερχόµενου Οκτωβρίου, οπότε αναµένεται να ληφθεί και η απόφαση για την έναρξη (ή µη, ανάλογα µε τις εξελίξεις) των ενταξιακών διαπραγµατεύσεων µε τη βαλκανική χώρα.

Στα συµπεράσµατά του το τελευταίο Συµβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ της 18ης Ιουνίου «υπενθυµίζει τη σηµασία της εφαρµογής των διµερών συµφωνιών, συµπεριλαµβανοµένης της Συµφωνίας των Πρεσπών» ως προϋπόθεση για την πρόοδο της ευρωπαϊκής προοπτικής των ∆υτικών Βαλκανίων.

Αναφερόµενο ειδικότερα στη Συµφωνία των Πρεσπών, το Συµβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ κάνει λόγο για µια «ιστορική» και «άνευ προηγουµένου» συµφωνία, που «αποτελεί ένα σηµαντικό επίτευγµα, το οποίο δίνει θετικό παράδειγµα για την περιοχή». Το «κλειδί» Είναι σαφές ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων περνάει πλέον µέσα και από την πιστή εφαρµογή της Συµφωνίας των Πρεσπών εκ µέρους της γείτονος χώρας.

Ενσωματωμένες στο Σύνταγμα οι τροπολογίες 

Σε αυτό το πλαίσιο και έπειτα από αίτηµα της Ελλάδας η ΕΕ απαίτησε και εξασφάλισε την ενσωµάτωση των συνταγµατικών τροπολογιών στο Σύνταγµα της Βόρειας Μακεδονίας. «Κατόπιν αιτήµατος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η κυβέρνηση της ∆ηµοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας δίνει στη δηµοσιότητα το κείµενο του συντάγµατος της Βόρειας Μακεδονίας, που εµπεριέχει τις έγκυρες συνταγµατικές διατάξεις που έχουν τεθεί σε ισχύ όπως εκείνες έχουν τροποποιηθεί από τις συνταγµατικές τροπολογίες 1-36» σηµειώνει στην επίσηµη ιστοσελίδα της η κυβέρνηση των Σκοπίων, παραθέτοντας και το σχετικό κείµενο του συντάγµατος.

Υπενθυµίζεται ότι αρχικά είχαν σηµειωθεί αντιδράσεις λόγω της κίνησης της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας να παραθέσει τις τροπολογίες χωριστά, ως υπόµνηµα/προσθήκη στο τέλος κάτω από το παλαιό σύνταγµα της χώρας, πράγµα που στα µάτια πολλών δηµιουργούσε µια εικόνα σύγχυσης και υποψίες υπεκφυγής, µια εικόνα που πολλοί φοβούνταν ότι θα άφηνε περιθώρια και για ενδεχόµενες παρερµηνείες ή µελλοντικές διττές αναγνώσεις των συµφωνηθέντων από την πλευρά των γειτόνων.

Οι επίµαχες τροπολογίες, ωστόσο, πλέον, έπειτα και από αίτηµα της ελληνικής πλευράς και των Ευρωπαίων, περνούν ενσωµατωµένες µέσα στο ενιαίο κείµενο του συντάγµατος της γειτονικής χώρας. Το ενιαίο τροποποιηµένο κείµενο του συντάγµατος βρίσκεται πλέον δηµοσιευµένο ως link στην ιστοσελίδα της βορειοµακεδονικής κυβέρνησης (µπορεί να το διαβάσει κανείς στις σελίδες 48 έως και 85 του σχετικού pdf αρχείου). Ως προς το περιεχόµενό τους βέβαια (κατά κάποιους προβληµατικό, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν αναφορές σε «µακεδονικό λαό»), οι τροπολογίες προφανώς και παραµένουν οι ίδιες που είχαν δηµοσιευθεί στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως της γειτονικής χώρας στις 12 Ιανουαρίου 2019.

«Βορειομακεδόνας» ο Ζάεφ στη Γερμανία

Από εκεί και πέρα, ωστόσο, σε καθαρά πρακτικό επίπεδο, κάποια δεδοµένα έχουν πια αλλάξει στον τρόπο µε τον οποίο ο διεθνής Τύπος αντιµετωπίζει τη Βόρεια Μακεδονία, µια χώρα την οποία η συντριπτική πλειονότητα του έξω κόσµου, όλων των µεγάλων δυνάµεων συµπεριλαµβανοµένων, αποκαλούσε µέχρι πρότινος σκέτο «Μακεδονία», χωρίς το «Πρώην Γιουγκοσλαβική» που χρησιµοποιούσαµε εδώ στην Ελλάδα ή κάποιον άλλο προσδιορισµό.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γερµανικός Τύπος (εφηµερίδες όπως οι «Handelsblatt» και «Frankfurter Rundschau», το πρακτορείο της Deutsche Welle κ.ά.) υποδέχθηκε προσφάτως τον Ζόραν Ζάεφ ως «Βορειοµακεδόνα» («Nordmazedonischer») πρωθυπουργό, ενώ ως «Βορειοµακεδόνας» αναφέρθηκε εκείνος επισήµως και από το γραφείο της γερµανικής καγκελαρίας.

Βόρεια ΜακεδονίαΣυμφωνία των Πρεσπώνενταξιακές διαπραγματεύσειςτροπολογίεςΕΕ