Πολιτική|02.07.2019 13:55

Κώστας Αβραμίδης στο Εθνος: Παλιννοστούντες και ελληνική πολιτεία

Newsroom

Πάντοτε πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο πλούτος και η δύναμη μιας χώρας είναι πρώτα απ’ όλα οι άνθρωποι, που ζουν, προσφέρουν και δημιουργούν σε αυτήν τη χώρα. Δυστυχώς, όμως, η ελληνική Πολιτεία ποτέ δεν ενέσκηψε ουσιαστικά πάνω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μία κατηγορία πολιτών, οι Πόντιοι παλιννοστούντες από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Άνθρωποι που ήρθαν, για να προσφέρουν στην Ελλάδα και όχι για να πάρουν από τη χώρα. Άνθρωποι που μεγάλωσαν στις χώρες που ζούσαν με την απέραντη αγάπη και το όνειρο για τη μητέρα πατρίδα.

Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα και σήμερα παλιννοστούντες, οι οποίοι δεν έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια. Για τη χορήγησή της η Πολιτεία ζητάει, μεταξύ άλλων, έγγραφα για τους γονείς τους, οι οποίοι πλέον δε ζουν, έγγραφα που είναι αδύνατο πλέον να αποκτήσουν από τις χώρες που ήρθαν. Αυτοί οι άνθρωποι σήμερα βρίσκονται στον αέρα. Δεν έχουν χαρτιά, δεν παίρνουν συντάξεις, στην ουσία δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Είναι μεγάλη ντροπή άνθρωποι, που έχουν κοντινούς συγγενείς στην Ελλάδα, που προέρχονται από αμιγώς ελληνικά χωριά της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, να μην έχουν την ελληνική ιθαγένεια και να ταλαιπωρούνται υπερβολικά, για να την αποκτήσουν. Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε όλοι οι δικαιούχοι να την αποκτήσουν άμεσα.

Όλοι οι παλιννοστούντες άφησαν τα πάντα, όλη την περιουσία τους, στα κράτη που ζούσαν και ήρθαν στην Ελλάδα για μία καινούργια ζωή στην πατρίδα. Ό,τι «έχτισαν» οικογένειες για 100-200 χρόνια και κληροδοτήθηκε από γενιά σε γενιά, χάθηκε για πάντα. Είναι επιβεβλημένο η Ελλάδα να στηρίξει οικονομικά αυτούς τους ανθρώπους.

Είναι επιβεβλημένο, επίσης, να αναγνωριστεί επιτέλους η εργασιακή τους προϋπηρεσία στις χώρες που ζούσαν, αλλά και να μεταφερθούν στην Ελλάδα οι ασφαλιστικές εισφορές που τους παρακρατούνταν. Αυτό είναι εύκολο να λυθεί. Μπορεί να γίνει με διακρατικές συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και των χώρων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Μόνο έτσι θα αποδειχθεί περίτρανα ότι αυτοί οι άνθρωποι εργάστηκαν για πολλά χρόνια και θα δοθεί η καλύτερη απάντηση σε αυτούς, που χωρίς να γνωρίζουν, υποστηρίζουν ότι «χωρίς να δουλέψουν ούτε μία ημέρα, παλιννοστούντες ζητούν σύνταξη».

Και μια και αναφέρομαι στις συντάξεις, θα τονίσω ότι αυτό αποτελεί το μείζον πρόβλημα για τους ανασφάλιστους υπερήλικες παλιννοστούντες. Σήμερα, δίνεται μόνο ένα επίδομα ντροπής, ελάχιστα χρήματα σε ανθρώπους που μόχθησαν μια ολόκληρη ζωή. Δεν τους αφαιρέθηκε η σύνταξη, τους αφαιρέθηκε ακόμα και η ιδιότητα του συνταξιούχου. Και αυτό ακόμα το επίδομα ντροπής, δυστυχώς, δεν το λαμβάνουν όλοι. Η μόνη λύση είναι η Πολιτεία να επαναφέρει τη σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων, που όριζε ο νόμος 1296/1982 επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου. 

εκλογές 2019εθνικές εκλογές 2019ΚΙΝΑΛ