Πολιτική|03.07.2019 11:20

Νίκος Βούτσης: Ο κόσµος κατανοεί πόσο µεγάλη υποκρισία υπήρξε για τις Πρέσπες

Κατερίνα Τζαβάρα

Για την εκλογική αναµέτρηση της Κυριακής µιλά στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Βουλής, υπογραµµίζοντας ότι σε αυτή συγκρούονται ο προοδευτικός µε τον νεοφιλελεύθερο πόλο. Ο Νίκος Βούτσης αναφέρεται στη θητεία του, επισηµαίνει τι επιχείρησε και τι κατάφερε να αλλάξει, αναγνωρίζει τα λάθη που έγιναν και υπογραµµίζει την ανάγκη να φανεί η διάσταση µεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών δυνάµεων. Οπως λέει, «από ∆ευτέρα δεν δικαιούµαστε να λέµε ότι δεν ξέραµε».

Κύριε πρόεδρε, θα επιχειρούσατε έναν απολογισµό του έργου σας ως προέδρου της Βουλής; Υπήρξαν λάθος χειρισµοί;

Το διαφορετικό αποτύπωµα στη Βουλή αφορά στο ότι ανοίξαµε όλους τους φακέλους που είτε είχαν σχέση µε τον λειτουργικό εκσυγχρονισµό της Βουλής είτε µε τα εργασιακά θέµατα και ενισχύσαµε την εξωστρέφειά της. Στη 17η κοινοβουλευτική περίοδο, δηµοσιοποιήθηκε ο Φάκελος της Κύπρου, πέρασε από την Ολοµέλεια το ζήτηµα των γερµανικών αποζηµιώσεων και έγινε η σχετική ρηµατική διακοίνωση. Εγινε επίσης το πρώτο βήµα για τη συνταγµατική αναθεώρηση που θα ολοκληρωθεί στη 18η περίοδο. Ξεχωριστή σηµασία έχει η Συµφωνία των Πρεσπών, η οποία ήταν ένα κορυφαίο, ιστορικό θα έλεγε κανείς, διάβηµα επίλυσης µιας µεγάλης εκκρεµότητας για την περιοχή. Αυτά εκ παραλλήλου µε τους 284 νόµους, ενώ δεν µπορεί να µη γίνει αναφορά στον κτιριακό, λειτουργικό εκσυγχρονισµό της Βουλής. Ως προς το δεύτερο σκέλος θα έλεγα ότι δεν είµαι ικανοποιηµένος για τον τρόπο που τελικά µπορέσαµε να βελτιώσουµε την απόδοση της Βουλής στον τοµέα του κοινοβουλευτικού ελέγχου καθώς καταγράφονταν πολλές απουσίες υπουργών, αν και το ποσοστό των ερωτήσεων που απαντήθηκαν ήταν καλύτερο σε σχέση µε το παρελθόν. Το ίδιο και για τις τροπολογίες, που όµως ο κόσµος πρέπει να καταλάβει ότι είναι συνταγµατική πρόνοια.

Υπήρξε, ωστόσο, το ζήτηµα των µετατάξεων...

Για το ζήτηµα των µετατάξεων πιστεύω ότι στοχοποιήθηκε µία υπόθεση επειδή κάναµε το λάθος να επισπεύσουµε προ των εκλογών µια διαδικασία που είχε έτσι κι αλλιώς δροµολογηθεί µε διευρυµένη απόφαση της Βουλής, αφήνοντας το περιθώριο για κριτικές οι οποίες εν πολλοίς ήταν άδικες. Ηταν λάθος ότι στη µέγγενη της ισχυρής αντιπαράθεσης πριν τις εκλογές επιµείναµε, γραφειοκρατικά θα έλεγα, να περαιωθούν αυτές οι υποθέσεις, οι οποίες έτσι κι αλλιώς βρίσκονταν στο τελικό στάδιο. ∆ηµιουργήθηκε έτσι αυτό το ζήτηµα, που έβλαψε την εικόνα της Βουλής και έδωσε δικαίωµα σ’ αυτούς ακριβώς οι οποίοι µου παρέδωσαν µία πελατειακή και πλήρως ρουσφετολογικά δοµηµένη Βουλή να θέσουν ζητήµατα.

Πώς σχολιάζετε το κλίµα που διαµορφώνεται εν όψει των εκλογών της Κυριακής; Η ΝΔ έρχεται µε ένα ισχυρό εκλογικό πλεονέκτηµα από τις ευρωεκλογές...

Είναι σαφές ότι είναι εντελώς διαφορετικές οι εθνικές εκλογές από τις ευρωεκλογές. Πλην όµως επειδή γίνονται πολύ κοντά και επειδή υπήρξε µία µεγάλη διαφορά, αυτή διαµορφώνει ένα ψυχολογικό πρόκριµα στη µάχη που θα δώσουµε την Κυριακή. Στις εθνικές εκλογές καθένας ψηφίζει για την ελπίδα και την προσδοκία και πολύ λιγότερο για το παρελθόν. Ταυτόχρονα ψηφίζει τους κυβερνώντες που έχουν επιδείξει στο παρελθόν τη φερεγγυότητα ότι µπορούν να διαχειριστούν τα πράγµατα µ’ έναν σωστό τρόπο. Αυτό είναι πάντα το διακύβευµα. Το πρόγραµµα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρώ ότι είναι πειστικό, ρεαλιστικό, κοστολογηµένο, τεκµηριωµένο και γι’ αυτό εφαρµόσιµο. Παράλληλα έρχεται στην επιφάνεια η ουσιαστική διάσταση των προγραµµάτων της Αριστεράς µε τη ∆εξιά. Καλύτερα, της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, δηλαδή του προοδευτικού πόλου έναντι του νεοφιλελεύθερου πόλου από την άλλη πλευρά. Στα κορυφαία ζητήµατα εντάσσεται το συνταξιοδοτικό, οι επιλογές που θα γίνουν για τον δηµόσιο τοµέα µετά την κρίση, µια προσέγγιση αναδιανοµής µέσα από τη φορολογία… Προφανώς, κορυφαίο ζήτηµα είναι και η Συµφωνία των Πρεσπών. Ο κόσµος πρέπει να καταλάβει πόσο µεγάλη πολιτική υποκρισία υπήρξε γι’ αυτό το κορυφαίο εθνικό θέµα, αλλά και πόσο σοβαρή πολιτική επιλογή χωρίς υπολογισµό πολιτικού κόστους από τον πρωθυπουργό και συνεισφορά στη σταθερότητα στην περιοχή.

Ποιο είναι το µήνυµα που θα στέλνατε στους ψηφοφόρους που σκέφτονται να µείνουν µακριά από την εκλογική διαδικασία;

Η αποχή είναι µία άκρως πολιτική και σοβαρά λαθεµένη θέση, η οποία ενθαρρύνεται ιδιαίτερα -στην Ευρώπη και διεθνώς- από την πλευρά των social media, έτσι ώστε οι λαοί όλο και περισσότερο να ζουν µία µετα-δηµοκρατία αφηµένη στις επιλογές των αγορών και έξω από οποιαδήποτε διάσταση λαϊκής κυριαρχίας. Σήµερα στο τραπέζι είναι όλα τα προγράµµατα που αφορούν στις ανάγκες και στις ελπίδες έτσι όπως τις βλέπουµε ο καθένας για τη νέα εποχή. Η διάκριση ανάµεσα στα προγράµµατα είναι µεγάλη και οι αναφορές σαφείς. Είναι άρα πολιτική αυτή η στάση. Πρέπει όµως να καταλάβουµε πως για τη ζωή µας ψηφίζουµε την Κυριακή. Σας λέω µόνο ότι: από ∆ευτέρα, ανεξαρτήτως αποτελέσµατος, ουδείς και ουδεµία εκ των συµπολιτών µας δικαιούται, δεν δικαιούµαστε να λέµε ότι δεν ξέραµε. Ολοι θα υπακούσουµε αυτό το αποτέλεσµα και θα το υπηρετήσουµε, πλην όµως όλοι πρέπει να ξέρουν πως πρέπει να έλθουν στην κάλπη την Κυριακή, να δώσουν το µήνυµα και να δώσουν και την εντολή. ∆ιότι αν η προηγούµενη εκλογή έδινε µηνύµατα, αυτή η εκλογή δίνει εντολή διακυβέρνησης.

Θεωρείτε ότι η οικονοµία ή τα εθνικά θέµατα επηρεάζουν την κρίση των ψηφοφόρων;

Κατά τη γνώµη µου ο ψηφοφόρος θα πάει στην κάλπη σκεπτόµενος το πόσο σταθερή είναι η περιοχή µας, τι καλό είδε µε τη Βόρεια Μακεδονία, πόσο η Κύπρος µπορεί να αντισταθεί στις τουρκικές απειλές, τι συµµαχίες έχουν γίνει εδώ και στην Ευρώπη γύρω από την ελληνική πλευρά, αλλά και τη συνταγµατική αναθεώρηση και τα θεσµικά... Είναι πολύ µεγάλη η ύλη και η ατζέντα. ∆εν συµφωνώ ότι το αποτέλεσµα εντέλει θα κριθεί στη βάση του πόσο ακριβώς έχει καθένας στην τσέπη του ή τι προσδοκία θα έχει ανάλογα µε το ένα ή το άλλο πρόγραµµα. Αυτό είναι σηµαντικό, είναι λάθος όµως και ιδιαίτερα για την Αριστερά, να θεωρούµε ότι είναι το ζήτηµα από το οποίο θα κριθούν τα πάντα...

ΣΥΡΙΖΑεθνικές εκλογές 2019Νίκος Βούτσηςεκλογές 2019