Πολιτική | 07.07.2019 18:37

Εκλογές 2019: Ποια είναι τα σενάρια για τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή

Newsroom

Εκλογές 2019: Από τις 7:00 έχουν ανοίξει οι κάλπες. Οι πολίτες ψηφίζουν για να αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση αλλά και να εκλέξουν τους εκπροσώπους των κομμάτων στο ελληνικό Κοινοβούλιο. 

Γι' αυτό και ένα από τα πιο βασικά ζητήματα των σημερινών βουλευτικών εκλογών είναι και το πόσα κόμματα θα καταφέρουν το βράδυ της Κυριακής να ξεπεράσουν το 3% και να εκλέξουν βουλευτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις πρόσφατες ευρωεκλογές, το αποτέλεσμα οδήγησε δύο κόμματα και συγκεκριμένα τους ΑΝΕΛ και το Ποτάμι να πάρουν την απόφαση να μην διεκδικήσουν την ψήφο του ελληνικού λαού. Το ίδιο, όμως, αποτέλεσμα ανέδειξε και κάποιους νέους παίκτες στην πολιτική σκακιέρα. Πρόκειται για τη ΜέΡΑ25 με τον Γιάνη Βαρουφάκη και την Ελληνική Λύση με τον Κυριάκο Βελόπουλο

Οι δύο τελευταίοι διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή, με αυτό το ενδεχόμενο να παίζει σημαντικό ρόλο για την ανθρωπογεωγραφία του κοινοβουλίου από τις 8 Ιουλίου.

Τα βασικά σενάρια για το πόσα κόμματα θα εκπροσωπηθούν είναι τρία: 

  • Βουλή με 5 κόμματα, με 6 ή με 7. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν στην προεκλογική περίοδο, τα κόμματα που δείχνουν ότι θα εκλέξουν αντιπροσώπους είναι: Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή (με την τελευταία να βρίσκεται στο μεταίχμιο με δείγματα πάνω από το 3% όμως.
  • Οι «μπαλαντέρ» του αποτελέσματος είναι το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, που στις μετρήσεις «παίζουν» στο όριο του 3%. Φυσικά το αποτέλεσμα για τους δύο είναι άμεσα συνδεδεμένο και με τη συσπείρωση των δύο μεγάλων κομμάτων (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), που θα επηρεάσει και τις εισροές ψηφοφόρων προς τα μικρότερα.
  • Σαν ενδεχόμενο υφίσταται και η συμμετοχή 4 κομμάτων στο κοινοβούλιο, ωστόσο σύμφωνα με τις μετρήσεις δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.
ΜέΡΑ25εθνικές εκλογές 2019Κυριάκος Βελόπουλοςαποτελέσματα εκλογών 2019Γιάνης ΒαρουφάκηςκόμματαΕλληνική Λύσηεκλογές 2019