Πολιτική|11.07.2019 11:10

Τουρκικές προκλήσεις µετά τα... συγχαρητήρια σε Δένδια και Μητσοτάκη

Γιώργος Σκαφιδάς

Λιγότερο από… 24 ώρες έµελλε να κρατήσουν οι τουρκικές αβρότητες απέναντι στη νέα ελληνική κυβέρνηση, µε τα πρόσκαιρα µετεκλογικά συγχαρητήρια να δίνουν τη θέση τους σε νέες (πλην όµως πάγιες) προκλήσεις και προσβολές.

Το πλαίσιο ήταν, άλλωστε, εκ των προτέρων ναρκοθετηµένο από την πλευρά της Αγκυρας, µε την Κύπρο να βρίσκεται περικυκλωµένη από τουρκικά πλοία κοµιστές διεκδικήσεων (το γεωτρύπανο «Fatih» στα δυτικά, το γεωτρύπανο «Yavuz» στα ανατολικά, το ερευνητικό «Barbaros» στα νότια) και τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου να συνεχίζονται, αν και µειωµένες σε πλήθος.

Μόλις λίγες ώρες αφότου καλωσόρισε, και µάλιστα κατά τρόπο εµφατικό (µέσα από δηλώσεις όχι µόνο του ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά και του εκπροσώπου Χαµί Ακσόι), τον Νίκο ∆ένδια στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, το τουρκικό ΥΠΕΞ θα επέστρεφε σε τροχιά προκλήσεων.

Στο πλαίσιο µακροσκελούς ανακοίνωσης που έδωσε χθες στη δηµοσιότητα, η ηγεσία της τουρκικής διπλωµατίας αποδοκιµάζει την Ελλάδα ως «κακοµαθηµένο παιδί της Ευρώπης» και την Κυπριακή ∆ηµοκρατία ως «ταραχοποιό» (η λέξη «hellion» που χρησιµοποιείται στο τουρκικό κείµενο είναι αρκετά πιο βαριά από τη λέξη «άτακτο παιδί» µε την οποία αποδόθηκε σε ελληνικά ΜΜΕ). Υποστηρίζει δε ότι Ελλάδα και Κύπρος «αποσταθεροποίησαν την Ανατολική Μεσόγειο για χρόνια», στον απόηχο της κυπριακής ένταξης στην ΕΕ, µιας ένταξης η οποία, σύµφωνα µε την Αγκυρα, έγινε πράξη «κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Τα τουρκικά «πυρά» δεν θα µπορούσαν, φυσικά, παρά να στραφούν και κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που «τολµάει» να παίρνει «κατά τρόπο µεροληπτικό» θέση στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις.

Απομονωμένη διεθνώς η Τουρκία

Ωστόσο, προς µεγάλη απογοήτευση της Αγκυρας, δεν είναι µόνο η ΕΕ που αντιδρά στις πειρατικές κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Με το βλέµµα στραµµένο στο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Yavuz», που ετοιµάζεται να ξεκινήσει γεώτρηση στα βορειοανατολικά της Κύπρου, οι Ηνωµένες Πολιτείες, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Γαλλία, αλλά και η Ρωσία, πέρα από την ΕΕ, έχουν µε ανακοινώσεις τους τα τελευταία 24ωρα καλέσει ανοιχτά την Αγκυρα να αποφύγει κάθε προκλητική µονοµερή ενέργεια που θα ανέβαζε την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

...και στο βάθος σενάρια διαμοιρασμού και συνδιαχείρισης

Είναι, µάλιστα, αυτό το µπαράζ των ανακοινώσεων που έχει προφανώς ενοχλήσει περαιτέρω το καθεστώς Ερντογάν, η διεθνής αποµόνωση του οποίου φαίνεται πια να εντείνεται. Και αυτό µόλις λίγα 24ωρα προτού έρθουν οι Ευρωπαίοι, την ερχόµενη ∆ευτέρα, στο πλαίσιο του Συµβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες (όπου αναµένεται να κάνει και την παρθενική του ευρωπαϊκή εµφάνιση ως ΥΠΕΞ ο Νίκος ∆ένδιας), να ανακοινώσουν τις πρώτες επιλογές µέτρων-κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόµµατος ∆ικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Οµέρ Τσελίκ, επιτέθηκε χθες στον Ελληνα ΥΠΕΞ καλώντας τον να αλλάξει ύφος, ενώ ο Τσαβούσογλου την ίδια ώρα αποκαλούσε τον Νίκο ∆ένδια «στενό» και «καλό φίλο». Και κάπου εκεί, µεταξύ φιλοφρονήσεων και απειλών, η Τουρκία πλέον επαναφέρει και προτάσεις των ετών 2011 και 2012 (από την εποχή που ο Ντερβίς Έρογλου βρισκόταν στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων) περί συνδιαχείρισης των ενεργειακών αποθεµάτων του νησιού από τις δύο κοινότητες, αλλά υπό διεθνή ομπρέλα (του ΟΗΕ ή ακόμη και της ΕΕ), πριν από την όποια λύση του Κυπριακού.

Μεβλούτ ΤσαβούσογλουΝίκος Δένδιας