Πολιτική | 20.07.2019 09:10

Οι προγραμματικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Βούλα Κεχαγιά

Ως πρώτη ευκαιρία να απευθυνθεί δηµοσίως στους πολίτες µετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ την τριήµερη συζήτηση επί των προγραµµατικών δηλώσεων της νέα κυβέρνησης. Σε διευρυµένη σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε χθες στην Κουµουνδούρου προσδιορίστηκε η γραµµή του κόµµατος ως αξιωµατική αντιπολίτευση και τονίστηκε ότι τον λόγο θα πάρουν οι τοµεάρχες και όσοι έχουν θέσεις κοινοβουλευτικής ευθύνης, περί τους 30 βουλευτές συνολικά.

Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και τα στελέχη του θα κάνουν και απολογισµό του κυβερνητικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ για να θυµίσουν στους πολίτες τα πεπραγµένα της προηγούµενης διακυβέρνησης, ώστε να µπορούν να συγκρίνουν µε τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο απολογισµός

Κορυφαία στελέχη της Κουµουνδούρου τονίζουν πως τα πρώτα δείγµατα της κυβέρνησης της Ν∆ «προκαλούν µεγάλη ανησυχία», απαριθµώντας επιλογές που έχουν γίνει στους γενικούς γραµµατείς των υπουργείων και πρώτιστα στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισµού (γ.γ. αθλητισµού) όσο και στις πρωτοβουλίες για κατάργηση ελεγκτικών µηχανισµών όπως ο Σ∆ΟΕ και υποβάθµιση άλλων όπως το ΣΕΠΕ.

Επίσης, θα δοθεί έµφαση στην επιλογή που έγινε στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, µε τον ορισµό πρώην συµβούλου της Lamda Development, που «τρέχει» το project του Ελληνικού, ως υφυπουργού, ενώ αναµένεται να υπάρξει σκληρή αντιπαράθεση µε στοιχεία για το θέµα της ∆ΕΗ και της στοχευµένης απαξίωσής της από την κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας, ώστε να πωληθεί κοψοχρονιά σε συγκεκριµένα συµφέροντα.

Άλλες πληροφορίες επιµένουν ότι στη σύσκεψη που έγινε χθες παρουσία του Αλέξη Τσίπρα επισηµάνθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει στη Βουλή να αναδείξει τις µεθοδεύσεις της Ν∆ για κατάργηση της απλής αναλογικής, ενώ ταυτόχρονα ψηλά στην ατζέντα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα «παίξει» και το Μακεδονικό, µε τους βουλευτές της να καταγγέλλουν την κυβέρνηση πως συµπεριφέρθηκε «πολιτικάντικα» για να αποκοµίσει πολιτικά οφέλη και τώρα µετά τις εκλογές εµφανίζεται ως ο υπερασπιστής της Συµφωνίας των Πρεσπών, βάζοντας τα στελέχη της να αναφέρονται µε θετικά σχόλια γι’ αυτήν και την αναγκαιότητα τήρησής της.

Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός θα «σηκώσει» το θέµα των δηµοσιονοµικών και του φορολογικού, θα εκφράσει τον φόβο του για ενδεχόµενη µείωση του αφορολόγητου, αίσθηση που φέρεται να αποκόµισε µετά την πρόσφατη συνάντησή του µε τον κ. Ρέγκλινγκ του ESM και θα υπερτονίσει πως η κοινωνία ανησυχεί για τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό, έπειτα και από τους υπαινιγµούς στελεχών της Ν∆ ότι θα εκχωρηθεί και η κύρια ασφάλιση στον ιδιωτικό τοµέα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επικρίνει αυστηρά τη νέα κυβέρνηση για τις «µεταβολές» επί τα χείρω που επέφερε στο ∆ηµόσιο µέσα σε µόλις ένα δεκαήµερο, θα µιλήσει για υπερσυγκεντρωτισµό εξουσιών στο πρόσωπο του πρωθυπουργού (µε αφορµή την ΕΡΤ, το ΑΠΕ και την ΕΥΠ) και θα προκαλέσει τη Νέα ∆ηµοκρατία να αποκαλύψει σε ποιες «µεταρρυθµίσεις» προτίθεται να προχωρήσει τους επόµενους µήνες, ώστε να επαναδιαπραγµατευτεί το ύψος των πρωτογενών πλεονασµάτων. Πηγές της αξιωµατικής αντιπολίτευσης αναφέρουν, πάντως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σταθεί αρνητικά σε πρωτοβουλίες που θα κρίνει ως θετικές και θα τις στηρίξει. 

Ο «πρωινός καφές» στην Κουμουνδούρου

Μετά τις εκλογές στην Κουµουνδούρου συνεδριάζει σχεδόν καθηµερινά ο «πρωινός καφές» που είχε συγκροτήσει ο Αλέξης Τσίπρας πριν από τις εκλογές µε διευρυµένη σύνθεση και τη συµµετοχή και των Όλγας Γεροβασίλη, Μιχάλη Καλογήρου και ∆ηµήτρη Βίτσα σε αυτόν.

Την Παρασκευή, ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε διά του αρµόδιου τοµεάρχη του, Γιάννη Ραγκούση, στη Ν∆ σχετικά µε την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τη νέα ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Ο κ. Ραγκούσης σχολίασε πως η παλαιοκοµµατική λογική προαγωγής του τύπου «και δικός µου να είναι και να ξέρει πως εγώ τον ανέδειξα για να µου χρωστάει» προσβάλλει βάναυσα κάθε έννοια σύγχρονης και αξιοκρατικής Ελλάδας.

Επίσης, ο τοµεάρχης Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός σχολίασε πως η απόφαση για συγχώνευση των δύο ξεχωριστών γενικών γραµµατειών του υπουργείου σε µία προκαλεί ερωτηµατικά για την ικανότητα της δοµής να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που αφορούν τα λιµάνια της χώρας.

Ο δε Θοδωρής ∆ρίτσας, τοµεάρχης Άµυνας, καυτηριάζει το γεγονός πως ανατίθεται στον γ.γ. του υπουργείου η ευθύνη να συντονίζει «και τα γενικά επιτελεία των τριών κλάδων των Ενόπλων ∆υνάµεων».

ΒουλήΑλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑπρογραμματικές δηλώσεις