ΝΔ: Επιταχύνουν για άσυλο, δήµους και ηγεσία της Δικαιοσύνης
Σπύρος ΜουρελάτοςΕπιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, µε στόχο την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την κατάθεση των νοµοσχεδίων που έχει εξαγγελθεί ότι θα ψηφιστούν µέσα στο πρώτο 10ήµερο του Αυγούστου, ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συµβουλίου.
Το Υπουργικό Συµβούλιο εξουσιοδότησε τον υπουργό ∆ικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα να προτείνει στη Βουλή τρεις υποψηφίους για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επιλέγοντας αυστηρά µεταξύ των 6 αρχαιότερων -για κάθε θέση- ανώτατων δικαστών µε βάση την επετηρίδα. Αποφασίστηκε, επίσης, η άµεση κατάθεση -όπως και έγινε µετά τη λήξη της συνεδρίασης του Υπουργικού- του πρώτου φορολογικού νοµοσχεδίου της κυβέρνησης µε τη µείωση του ΕΝΦΙΑ και τη ρύθµιση των 120 δόσεων. Ο πρωθυπουργός απηύθυνε σύσταση προς τους υπουργούς να τηρηθούν οι προϋπολογισµοί των υπουργείων και των φορέων γενικής κυβέρνησης, προκειµένου να καλυφθεί το κόστος των 205 εκατοµµυρίων ευρώ που προκύπτει από τη µείωση του ΕΝΦΙΑ.
Σύµφωνα µε την ενηµέρωση του υπουργού Οικονοµικών, Χρ. Σταϊκούρα, η µείωση του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται για το 2019 σε 22% µεσοσταθµικά. Από τη ρύθµιση της κυβέρνησης, 3,9 εκατ. φορολογούµενοι θα δουν µεγαλύτερες µειώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ σε σχέση µε τις προτάσεις της προηγούµενης κυβέρνησης, η οποία µάλιστα εξαιρούσε από το δικό της σχέδιο 500.000 πολίτες της µεσαίας τάξης, που επίσης θα δουν σηµαντικές µειώσεις.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αποφασίστηκε, επίσης, ότι στο διυπουργικό νοµοσχέδιο που θα κατατεθεί άµεσα θα περιλαµβάνονται, µεταξύ άλλων, διάταξη που θα καταργεί το άσυλο στα πανεπιστήµια και θα δίνει τέλος, όπως τονίστηκε, στο καθεστώς της ανοµίας, καθώς και διατάξεις που θα ενισχύουν την κυβερνησιµότητα των δήµων και των περιφερειών.
Η «έξυπνη» γεωργία
Εν τω µεταξύ, η στρατηγική για την αναβάθµιση του πρωτογενούς τοµέα ως κεντρική πολιτική προτεραιότητα του νέου αναπτυξιακού µοντέλου της χώρας ετέθη επί τάπητος στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. «Θέτουµε σε πρώτη προτεραιότητα τη διαπραγµάτευση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, αφενός για να υπερασπιστούµε τα εισοδήµατα των Ελλήνων αγροτών, αφετέρου για να τους διευκολύνουµε να κάνουν τη µετάβαση σε µια “έξυπνη” γεωργία, η οποία θα σέβεται το περιβάλλον και θα αυξάνει την προστιθέµενη αξία των ελληνικών προϊόντων» υπογράµµισε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός µετά τη σύσκεψη που είχε µε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Ανάµεσα στις προτεραιότητες του συγκεκριµένου χαρτοφυλακίου συµπεριλαµβάνεται και ο νέος νόµος για τους συνεταιρισµούς, ο οποίος, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης, εντάσσεται στην πρώτη δεκάδα των νοµοθετηµάτων που θα κατατεθούν στη Βουλή έως το τέλος του έτους, προκειµένου αφενός µεν να καταστούν τα συνεταιριστικά σχήµατα πιο εύκολα και µε λιγότερη γραφειοκρατία, αφετέρου δε να προικοδοτηθούν µε έξτρα φορολογικά κίνητρα. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση θέτει σε απόλυτη προτεραιότητα το ζήτηµα της αντιµετώπισης των παράνοµων «ελληνοποιήσεων», επιφυλασσόµενος, όπως είπε, να επιδείξει τη µέγιστη δυνατή αυστηρότητα σε όλους όσοι θέτουν σε κίνδυνο το εισόδηµα των Ελλήνων παραγωγών, εξαπατώντας τους καταναλωτές.
Ψηφιακά το 35% των συντάξεων
Ιδιαίτερη σηµασία αποδίδει το Μέγαρο Μαξίµου στο να υπάρξει άµεση και µετρήσιµη πρόοδος στο θέµα της έκδοσης των συντάξεων. Αυτό ακριβώς, άλλωστε, ήταν και το αντικείµενο σύσκεψης, στην οποία συµµετείχαν οι συναρµόδιοι υπουργοί, Γιάννης Βρούτσης, Τάκης Θεοδωρικάκος και Κυριάκος Πιερρακάκης, όπου και αποφασίστηκε η επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων µέσω της εισαγωγής του ΑΜΚΑ στη βάση δεδοµένων του πληροφοριακού συστήµατος «Μητρώο Πολιτών». Το Μητρώο Πολιτών βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών και παίρνει δεδοµένα από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, δήµους και ληξιαρχεία. Οπως προβλέπεται, το 34,33% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά έως την 1η Ιουνίου 2020, δηλαδή το πολύ σε 11 µήνες από σήµερα, ενώ το ίδιο προγραµµατίζεται να συµβεί για το 90% των συντάξεων έως την 1η Ιουνίου 2021.
Στη σύσκεψη συµφωνήθηκε να κατατεθεί σχετική διάταξη νόµου, η οποία θα κάνει υποχρεωτική την αναγραφή του ΑΜΚΑ του κάθε πολίτη στα πιστοποιητικά και στις βεβαιώσεις που εκδίδονται ηλεκτρονικά από το Μητρώο Πολιτών. Με αυτό τον τρόπο θα µπορούν τα πληροφοριακά συστήµατα του υπουργείου Εργασίας και συγκεκριµένα οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης να λαµβάνουν την πληροφορία και να ψηφιοποιούν όλα τα δεδοµένα, προκειµένου να γίνεται πλέον αυτοµατοποιηµένα και σε ελάχιστο χρόνο η ψηφιακή έκδοση της σύνταξης.
- Έρχεται η κακοκαιρία Alexandros: Ποιες περιοχές θα χτυπήσει - Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
- Πώς ο νέος υπουργός του Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει «σεισμό» στο σύστημα υγείας της Αμερικής;
- Η Χαμάς καθ' οδόν προς την Άγκυρα; Γιατί αναζητά νέο «καταφύγιο»
- Τροχαίο στην Ξάνθη: Νεκρή μία 34χρονη και τέσσερις τραυματίες - Ανάμεσά τους ένα παιδάκι