Πολιτική|19.11.2018 17:54

Μήλον της έριδος ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ η συνάντηση Ιερώνυμου - Μητσοτάκη

Γιάννης Πολίτης

«Ιερός» πόλεμος έχει ξεσπάσει από το πρωί της Δευτέρας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Η αφορμή για αυτή την σύγκρουση δόθηκε από τα δημοσιεύματα της Αυγής και της Εφημερίδας των Συντακτών, που αναφέρονται σε διαλόγους που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στις 5 Νοεμβρίου.

Η διάψευση της Νέας Δημοκρατίας   

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας δεν επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο, ωστόσο διαψεύδουν ότι υπήρξε ενημέρωση για την Συμφωνία που ανακοινώθηκε: «Ο πρόεδρος της ΝΔ συνομιλεί και συναντάται τακτικά με τον Αρχιεπίσκοπο και ουδέποτε το έκρυψε. Ως εκ τούτου η προσπάθεια του Μαξίμου να προβεί σε δήθεν αποκαλύψεις γι αυτές τις επαφές, απλά επιβεβαιώνει την αγωνία του κ. Τσίπρα για την καταστροφή που επέφερε άλλη μια διαπραγμάτευση που θέλησε να κάνει.

Ως προς την ουσία του ζητήματος, η ΝΔ δηλώνει ότι δεν είχε την παραμικρή προηγούμενη ενημέρωση ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από την Αρχιεπισκοπή για τη συμφωνία που ανακοινώθηκε στις 6 Δεκεμβρίου» αναφέρουν χαρακτηριστικά από την Πειραιώς.

ΣΥΡΙΖΑ: Μόνιμη έγνοια του Μητσοτάκη είναι πώς θα σαμποτάρει την κυβέρνηση και τη χώρα 

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η μόνιμη έγνοια του είναι πώς θα σαμποτάρει την κυβέρνηση και τη χώρα. «Ο αρχηγός της Ν.Δ. φέρεται να ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να μην προχωρήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία, με το φοβερό επιχείρημα ότι ο ίδιος είναι χριστιανός, ενώ ο Τσίπρας άθεος! Τα ίδια είχε κάνει και με τον Ζάεφ, όπου του ζητούσε να κλείσει τη συμφωνία αργότερα, με τον ίδιο πρωθυπουργό», επισημαίνει το κυβερνών κόμμα.

Μαξίμου κατά Μητσοτάκη: Ου ψευδομαρτυρήσεις

Το μεσημέρι της Δευτέρας το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σχολίασε τα δημοσιεύματα λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε μέσω διαρροών και κατόπιν εορτής, τη μυστική συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Την ίδια ώρα ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, επιβεβαίωσε, επίσης κατόπιν εορτής, τη μυστική του συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη». «Τόσο ο αρχηγός της ΝΔ όσο και ο Μητροπολίτης Πειραιώς ισχυρίζονται πως παρά το γεγονός ότι οι συναντήσεις έγιναν λίγο πριν τις ανακοινώσεις για την πρόταση συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας, το θέμα δεν συζητήθηκε. Θυμίζουμε την ένατη εντολή: Ου ψευδομαρτυρήσεις...» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Αρχιεπισκοπή διέψευσε τους διαλόγους Ιερώνυμου-Μητσοτάκη 

Τo Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής εξέδωσε ανακοίνωση, μέσω της οποίας διαψεύδει δημοσιεύματα και πληροφορίες εφημερίδων σχετικά με τη συνάντηση που είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής διαψεύδει κατηγορηματικά πληροφορίες και διαλόγους που δημοσιεύτηκαν στην «Αυγή», το «Documento» και την «Εφημερίδα των Συντακτών» σχετικά με συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη. «Τέτοια συνάντηση με αυτό το περιεχόμενο δεν υπήρξε ποτέ» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Διάψευση και από τον Μητροπολίτη Σεραφείμ

Σε κατηγορηματική διάψευση δημοσιεύματος που εμπλέκει τον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ σε «γαλάζια επιχείρηση» για να μην επέλθει συμφωνία ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον πρωθυπουργό προχώρησε ο ιεράρχης με ανακοίνωσή του το μεσημέρι της Δευτέρας.

ΣΥΡΙΖΑΚυριάκος ΜητσοτάκηςΑρχιεπίσκοπος ΙερώνυμοςΝέα ΔημοκρατίαΜέγαρο ΜαξίμουΜητροπολίτης Σεραφείμ