Τι γυρεύει στην Ευρώπη ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Φώφη ΓιωτάκηΣτη λογική οικοδόµησης σχέσεων εµπιστοσύνης µε τους κορυφαίους παράγοντες στην Ευρώπη φαίνεται ότι κινείται ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειµένου να αξιοποιήσει το θετικό µοµέντουµ από τα πρώτα βήµατα της νέας κυβέρνησης. Το γεγονός ότι έχουν καλλιεργηθεί υψηλές προσδοκίες για την προώθηση αλλαγών σε όλα τα µέτωπα αναγκάζει εκ των πραγµάτων το Μέγαρο Μαξίµου να διατηρήσει µεν την ίδια «ταχύτητα» για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών, αλλά ταυτόχρονα να εµβαθύνει τις προσπάθειες ειδικά στον κρίσιµο τοµέα της οικονοµικής πολιτικής.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός εµφανίζεται αποφασισµένος να προκαλέσει ένα δεύτερο κύµα κοµβικών παρεµβάσεων που θα υπερβαίνουν την παραγωγή νοµοθετικού έργου και θα «ανοίγονται» στο ευρωπαϊκό πεδίο µε συγκεκριµένες στοχεύσεις και επιλογές. Ενας µαραθώνιος ευρωπαϊκών και διεθνών επαφών είναι πάντα σε πρώτο πλάνο για το Μέγαρο Μαξίµου, στελέχη του οποίου υπογραµµίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε από την προεκλογική περίοδο ξεκινήσει να δροµολογεί κινήσεις για την υλοποίηση του σχεδίου του.
Οι τρεις σταθμοί
«Στόχος του πρωθυπουργού είναι, ανακτώντας τη χαµένη εµπιστοσύνη, να βάλει ξανά την Ελλάδα στον χάρτη ως µια αξιόπιστη χώρα» λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος και εστιάζει στα καθοριστικής σηµασίας ταξίδια του πρωθυπουργού την επόµενη εβδοµάδα στη Γαλλία, στις 29 Αυγούστου στη Γερµανία και στις αρχές Σεπτεµβρίου στην Ολλανδία.
Ο κ. Μητσοτάκης, σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές, σκοπεύει να µπει στις συναντήσεις µε τους Εµανουέλ Μακρόν, Ανγκελα Μέρκελ και Μαρκ Ρούτε, σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη αντίστοιχα, µε την ατζέντα της µείωσης των φόρων και της προσέλκυσης επενδύσεων. Οι ίδιες πηγές υπενθυµίζουν ότι η νέα κυβέρνηση κατάφερε να βοµβαρδίσει από την πρώτη µέρα µε θετικά µηνύµατα και στοιχεία και τους εκπροσώπους των δανειστών – κάτι που ενισχύει τη στρατηγική την οποία προτίθεται να ακολουθήσει στα ραντεβού του ο πρωθυπουργός και συµπυκνώνεται στη φράση ότι «προκειµένου η χώρα να παραµείνει πάνω στο κύµα, χτίζουµε αξιοπιστία, για να µπορούµε να διεκδικούµε δυνατά».
Η επιδίωξη αυτή έχει ως τελικό στόχο την ανάδειξη του ζητήµατος της µείωσης των πρωτογενών πλεονασµάτων. Είναι πασιφανές, ωστόσο, ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός ξεκινά τον µαραθώνιο συναντήσεων για να θέσει τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, όπως αυτές άρχισαν να ξεδιπλώνονται και από τους αρµόδιους υπουργούς, µε προσανατολισµό, όπως ισχυρίζονται, την υψηλή και διατηρήσιµη ανάπτυξη, τη δηµιουργία νέων και καλά αµειβόµενων θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Το πρώτο ραντεβού στο Παρίσι µε τον Εµανουέλ Μακρόν εκτιµάται ότι θα σηµατοδοτήσει τη νέα περίοδο, καθώς, σύµφωνα µε κυβερνητικά στελέχη, αποδείχθηκε εξαιρετικά χρήσιµη η προπαρασκευαστική συνάντηση του πρωθυπουργού µε τον Γάλλο υπουργό Οικονοµικών Μπρουνό Λεµέρ στις 9 Αυγούστου στο Μέγαρο Μαξίµου. Το ενθαρρυντικό σήµα -όπως επιµένουν τα ίδια στελέχη- εστάλη αµέσως µετά το τετ α τετ, όταν ο κ. Λεµέρ µε ανάρτησή του στο Τwitter ανέφερε πως είχε «µία πολύ καλή συνοµιλία µε τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το µέλλον της Ευρωζώνης και την ενίσχυση της οικονοµικής και χρηµατοοικονοµικής σχέσης» των δύο χωρών.
Το «χαρτί» του ΕΛΚ
Το πλέον σίγουρο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης θα σπεύσει να ενισχύσει τις συµµαχίες στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος. Ενδεικτικό των προθέσεων του πρωθυπουργού είναι ότι είχε σπεύσει να αναλύσει τις βασικές πτυχές του προγράµµατός του στη Γερµανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ ήδη από τα τέλη Ιουνίου, στη 40λεπτη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες µετά τη νίκη της Ν∆ στις ευρωεκλογές. Τώρα ο κ. Μητσοτάκης στοχεύει σε µια περισσότερο αναλυτική συζήτηση µε την κυρία Μέρκελ, η οποία αναµένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο και στο ζήτηµα της µείωσης των πρωτογενών πλεονασµάτων.
Ιδιαίτερης σηµασίας θεωρείται και η εύκολη πρόσβαση που φαίνεται ότι εξασφάλισε ήδη ο αρχηγός της Ν∆ στα κέντρα λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία µε τη νέα πρόεδρο της Κοµισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις 20 Ιουλίου, προκειµένου να τη συγχαρεί για την εκλογή της στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η νέα πρόεδρος είχε δηλώσει ιδιαίτερα ευτυχής για το γεγονός ότι η έναρξη της θητείας της συνέπιπτε µε την ανάληψη της διακυβέρνησης στην Ελλάδα από µια µεταρρυθµιστική κυβέρνηση µε επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, µε τον οποίο, όπως είπε, είναι βέβαιη ότι θα έχει µια εξαιρετική συνεργασία. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η νέα επικεφαλής της Κοµισιόν είχε επισκεφθεί την Αθήνα τον Μάρτιο για να συµµετάσχει σε εκδήλωση της Γραµµατείας ∆ιεθνών Σχέσεων της Ν∆ και του Ινστιτούτου ∆ηµοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραµανλής».
Στην εκδήλωση αυτή, στην οποία κεντρικοί οµιλητές ήταν η ίδια και ο κ. Μητσοτάκης, είχε συγχαρεί τον αρχηγό της Ν∆ γιατί «επέδειξε ρεαλιστική και τολµηρή µεταρρυθµιστική ατζέντα µε ισχυρό κοινωνικό αποτύπωµα, που µπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την οικογένεια του ΕΛΚ». Ιδιαίτερη έµφαση δίνουν κυβερνητικά στελέχη και στο κλίµα που διαµορφώνεται από τα θετικά δηµοσιεύµατα του ξένου Τύπου µετά την κατάθεση των πρώτων νοµοσχεδίων και τις επιχειρούµενες αλλαγές στο κράτος. Οπως υπογραµµίζουν, µετά και το ιστορικά χαµηλό επιτόκιο 1,9%, ο ευρωπαϊκός Τύπος έκανε λόγο για «ψήφο εµπιστοσύνης στην Ελλάδα», ενώ τα θετικά δηµοσιεύµατα συνεχίστηκαν και αυτή την εβδοµάδα, µε χαρακτηριστικότερο ένα άρθρο της «Wall Street Journal» µε τίτλο «Το Χρηµατιστήριο Αθηνών ετοιµάζεται για ρεκόρ 20ετίας».
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ