Ιγνατίου: Το ιρανικό τάνκερ, η ελληνική στάση και τα αµερικανικά µηνύµατα
Μιχάλης ΙγνατίουΥπόθεση του ιρανικού τάνκερ «Grace 1», που στο µεταξύ µετονοµάστηκε σε «Adrian Darya», απέδειξε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών κρέµονται από µία κλωστή και εξαρτώνται από τυχαία περιστατικά. Μπορεί µια χώρα, όπως η Ελλάδα ή η Κύπρος π.χ., να είναι απόλυτη στις σχέσεις της µε την Αµερική, αλλά να προκύψει κάποιο περιστατικό που να τη θέσει σε κίνδυνο.
Με αφορµή το ιρανικό τάνκερ και την απαράδεκτη συµπεριφορά του Ιράν, το οποίο για να εξυπηρετήσει τα συµφέροντά του δεν ενδιαφέρεται για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε άλλες χώρες, η αµερικανική κυβέρνηση έστειλε αυστηρό διάβηµα στην Αθήνα και τη Λευκωσία, µε το οποίο λίγο-πολύ απαιτούσε να µην τολµήσουν να διευκολύνουν το «Adrian Darya» και τους Ιρανούς.
Το µήνυµα ανέφερε ότι το συγκεκριµένο τάνκερ µεταφέρει πετρέλαιο για τους «Φρουρούς της Επανάστασης», οι οποίοι βρίσκονται κάτω από καθεστώς σκληρών κυρώσεων από την Αµερική. Οποιος τις παραβεί αναµειγνύεται σε εγκληµατικές ενέργειες, ανέφερε το διάβηµα, το οποίο δηµοσιοποιήθηκε στους δηµοσιογράφους από το Στέιτ Ντιπάρτµεντ στην Ουάσιγκτον.
Το διάβηµα ήταν αχρείαστο, και εν πάση περιπτώσει η Ελλάδα και η Κύπρος δεν είναι... Τουρκία, η οποία πολεµά τα αµερικανικά συµφέροντα στην ευρύτερη γειτονιά µας και συνεργάζεται µε τη Ρωσία και το Ιράν, τους δύο πιο σηµαντικούς εχθρούς της Αµερικής αυτήν τη στιγµή. Μπορεί ο πρόεδρος Τραµπ να νοµίζει ότι ο Βλαντιµίρ Πούτιν είναι καλός άνθρωπος, αλλά οι υπουργοί του, οι συνεργάτες του και οι πάντες στο Κογκρέσο πιστεύουν ακριβώς το αντίθετο.
Ουδείς πιστεύει ότι η Αθήνα ή η Λευκωσία θα επιχειρούσαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο να εξυπηρετήσουν το ιρανικό τάνκερ. Αλλωστε σέβονται απόλυτα τις αµερικανικές κυρώσεις, σε αντίθεση µε την Τουρκία που συµµετέχει σε όλες τις προσπάθειες παραβίασης του αµερικανικού εµπάργκο. Αυτό αποδείχθηκε και στα αµερικανικά δικαστήρια κατά τη δίκη του τραπεζίτη Αττίλα, προσωπικού ταµία της οικογένειας του Ταγίπ Ερντογάν. Αλλά και στο λαθρεµπόριο του χρυσού της Βενεζουέλας αναµείχθηκε επίσηµα η Τουρκία, σε συνεργασία πάντα µε το Ιράν. Οµως, οι φίλοι µας οι Αµερικανοί δεν ιδρώνουν. Ο,τι κάνει ο πρόεδρος της Τουρκίας «είναι καλώς καµωµένο», ακόµα και όταν αγοράζει τους ρωσικούς πυραύλους. Από την άλλη πλευρά, στέλνουν διαβήµατα στην Ελλάδα και την Κύπρο επειδή κάποιοι γραφειοκράτες νόµισαν ότι η Αθήνα και η Λευκωσία δεν θα υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Λάθος προσέγγιση, που έδωσε λάθος εντύπωση στη διεθνή κοινή γνώµη, καθώς οι τίτλοι των δυτικών µέσων ενηµέρωσης ήταν κραυγαλέοι. Συνέδεαν χωρίς κανένα λόγο µια παράνοµη πράξη του Ιράν µε την Ελλάδα και την Κύπρο.
Επειδή ξεχνούν πολύ εύκολα οι φίλοι µας οι Αµερικανοί, να τους θυµίσουµε ότι είναι οι Τούρκοι που τους προκαλούν και τους ρεζιλεύουν σε όλα τα επίπεδα, όχι οι Ελληνες. Είναι οι Τούρκοι που κοροϊδεύουν και ειρωνεύονται τον πρόεδρό τους. Είναι οι Τούρκοι που αγοράζουν οπλικά συστήµατα από τη Ρωσία. Τι θα συνέβαινε άραγε αν η Ελλάδα αγόραζε έστω και µία ρωσική σφαίρα;
Επαναλαµβάνω ότι είναι η Τουρκία που δεν σέβεται το αµερικανικό εµπάργκο εναντίον του Ιράν και της Βενεζουέλας. Είναι η Τουρκία που έχει φυλακίσει Αµερικανούς υπηκόους µε έωλες κατηγορίες.
Θα µπορούσαµε να αναφέρουµε 100 περιπτώσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο φαίνεται περίεργο και ανεξήγητο στους Ελληνες πολίτες να απευθύνεται ο Αµερικανός υπουργός Εξωτερικών και προς την Ελλάδα και να οµιλεί για κυρώσεις στις χώρες που θα βοηθήσουν το ιρανικό τάνκερ. Κυρώσεις; ∆εν πρέπει πρώτα να επιβληθούν στην Τουρκία, κύριε υπουργέ, που εξευτέλισε τη διπλωµατική και τη στρατιωτική ηγεσία της Αµερικής;
Οταν ασχοληθείτε πραγµατικά και όπως απαιτούν οι αµερικανικοί νόµοι µε την Τουρκία, τότε µπορείτε να απειλείτε και τις σύµµαχες χώρες, που δεν δηµιουργούν, αλλά σας λύνουν προβλήµατα. Η κατάσταση των ελληνοαµερικανικών σχέσεων είναι πολύ καλή, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως δυτικός πολιτικός, θα ήθελε να τις ενδυναµώσει περισσότερο. Αλλωστε, ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ έδειξε τον δρόµο στη δεξιά Νέα ∆ηµοκρατία... Οι συριζαίοι ξεπέρασαν εαυτούς στο θέµα των σχέσεων µε την Αµερική. Ας µην ξεχνάµε ότι απέλασαν και Ρώσους υπηκόους, κάτι που δεν είχαν κάνει οι δεξιές κυβερνήσεις. Αρα, γενικά οµιλώντας, οι Αµερικανοί έχουν την υποστήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
Ο Αµερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ το γνωρίζει και είµαι βέβαιος ότι έχει ενηµερώσει τους ανωτέρους του στην Ουάσιγκτον. Η µεσοβέζικη αµερικανική στάση στο Αιγαίο και στην Κύπρο και η στήριξη της απείθαρχης και αντιαµερικανικής Τουρκίας από τον ίδιο τον πρόεδρο Τραµπ, προβληµατίζουν τους πολίτες στην Ελλάδα και την Κύπρο. Και τους αναγκάζουν να µην πιστεύουν τίποτα. Ακόµα και θετικές ανακοινώσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο αντιµετωπίζονται µε απαξίωση. ∆ιότι η εµπειρία µάς δείχνει ότι πάντα θα βρεθεί ο «από µηχανής... θεός» στον Λευκό Οίκο για να εξυπηρετήσει την κατοχική δύναµη.
Όταν εξελέγη ο κ. Μητσοτάκης, µέσα σε 48 ώρες του τηλεφώνησαν ο πρόεδρος Τραµπ και ο αντιπρόεδρος Πενς. Πρωτόγνωρη ενέργεια όχι µόνο για τα δεδοµένα των ελληνοαµερικανικών σχέσεων. Πρέπει σύντοµα να δούµε τη συνέχεια. Μια συνάντηση µε τον Μ. Πενς στην έδρα των Ηνωµένων Εθνών και ένα τετ α τετ µε τον πρόεδρο Τραµπ στην Ουάσιγκτον είναι η λογική εξέλιξη για τον ηγέτη µιας χώρας που λύνει προβλήµατα για την Αµερική. ∆εν προκαλεί καν... ∆ιότι στο τέλος θα πειστούµε ότι για να µας δίνουν σηµασία οι Αµερικανοί σύµµαχοί µας πρέπει να τους δηµιουργούµε προβλήµατα.
- Εκλογικό «θρίλερ» στις ΗΠΑ - Τι περιμένει η Αθήνα την επόμενη μέρα
- Μάχη Κασσελάκη για τις εντυπώσεις πριν τη διαφαινόμενη αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ - Σχεδιάζει ψηφοφορίες επί παντός στο συνέδριο
- Ανησυχία στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο για την κυβερνοεπίθεση: Ο φόβος φοιτητών και καθηγητών
- Οι παράγοντες που θα κρίνουν τον νικητή στις ΗΠΑ - Η σωστή κίνηση Τραμπ και πού αναλώθηκε η Χάρις