Πολιτική | 20.11.2018 12:46

Γ. Παπανδρέου: Έπρεπε να είχα κάνει το δημοψήφισμα

Newsroom

Την άποψη ότι εάν είχε κάνει δημοψήφισμα του 2011, θα το είχε κερδίσει και έτσι η Ελλάδα θα έβγαινε γρηγορότερα από το πρόγραμμα διάσωσης, εξέφρασε από το Λονδίνο ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Διευκρίνισε ότι το ερώτημα σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα ήταν αν θα μείνουμε στην Ευρώπη με το συγκεκριμένο πρόγραμμα και με θυσίες. «Αυτό που μετανιώνω περισσότερο είναι ότι το δημοψήφισμα δεν έγινε ποτέ. Αν το είχαμε κάνει θα το είχαμε κερδίσει. Οι Έλληνες θα είχαν το πρόγραμμα και θα βγαίναμε από αυτό πολύ γρηγορότερα. Μέχρι το 2012-13 θα είχαμε βγει από την κρίση και από το πρόγραμμα διάσωσης. Θα είχαμε βέβαια να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, αλλά θα βγαίναμε στις αγορές και σε καλύτερη θέση» είπε ο κ. Παπανδρέου, ως προσκεκλημένος ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο στο London School of Economics (LSE), με θέμα «Τι διδαχθήκαμε από την ελληνική κρίση: απόψεις από τον Γ. Παπανδρέου».

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης στην ομιλία του ότι η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια της κρίσης, να προχωρήσει σε βαθύτερες μεταρρυθμίσεις, και τώρα, μετά την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, τα δύο κόμματα που επιδιώκουν την εξουσία προτείνουν και πάλι πράγματα «πελατειακά». Είπε ακόμη ότι το ζητούμενο δεν είναι εάν θα είναι ο ίδιος ή οι συνεργάτες του κόμματός του σε μία επόμενη κυβέρνηση, αλλά ποιες είναι οι μείζονες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.
 

οικονομική κρίσηΓιώργος Παπανδρέου