Πολιτική|15.10.2019 13:59

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Τα 8 ονόματα στη λίστα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Γιάννης Πολίτης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τους πολιτικούς αρχηγούς και πλέον καλείται να πάρει την απόφαση για το ποιο πρόσωπο θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το πιθανότερο είναι πως η οριστική απόφαση του πρωθυπουργού θα ληφθεί μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, καθώς αυτό είπε και ο ίδιος στις συναντήσεις που είχε με τη Φώφη Γεννηματά και τον Κυριάκο Βελόπουλο. 

Οι πληροφορίες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα θέλουν τον πρωθυπουργό να έχει στο μυαλό του το ενδεχόμενο να προταθεί για το αξίωμα του πρώτου πολίτη της χώρας μία γυναίκα. 

Μάλιστα το Έθνος της Κυριακής έφερε στο φως της δημοσιότητας ονόματα που ακούγονται για την Προεδρία, όπως η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου, η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου καθώς και η πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού και πρώην Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ Μαρία Δαμανάκη. 

Την ίδια ώρα στο κάδρο των υποψηφιοτήτων βρίσκονται ο πρώην πρόεδρος το ΠΑΣΟΚ Εύαγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μετά την αποχώρησή του από τη Βουλή, επέστρεψε στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, του Ανδρέα Δρακόπουλου που είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. 

Ένα, επίσης, ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Φώφη Γεννηματά θεωρεί αξιοπρόσεκτη την επιλογή της κυρίας Δαμανάκη. Εάν προχωρήσει αυτή η επιλογή τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει και στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια και στην περίπτωση Βενιζέλου, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος πριν από λίγο διάστημα ανέφερε πως θα δώσει μάχη για την εκλογή του.

Τι μέλλει γενέσθαι με τον Προκόπη Παυλόπουλο

Σημειώνεται πως θεωρείται δεδομένο ότι ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, δεν θα στηριχθεί από το ΚΙΝΑΛ ενώ παραμένει άγνωστο τι θα πράξει σε αυτή την περίπτωση τόσο η Ελληνική Λύση όσο και το ΜέΡΑ 25. Παρ' όλα αυτά, θεωρείται πιθανό ότι θα ψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ  μιας και ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναφερθεί θετικά προς το πρόσωπό του, ενώ εκτιμά και τη στάση του το καλοκαίρι του 2015. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κ. Παυλόπουλος δεν ψηφίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος απείχε από την ψηφοφορία το 2015. Τέλος το ΚΚΕ όπως πάντα έτσι και στην επόμενη εκλογή Προέδρου θα κινηθεί στο «παρών».

Ο άγραφος κανόνας για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Στα χρόνια της Μεταπολίτευσης υπάρχει ο μύθος ότι πρέπει να εναλλάσσονται στην Προεδρία της Δημοκρατίας πρόσωπα από την Κεντροδεξιά και την Κεντροαριστερά. Η Επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ δεν φαίνεται να το ξεχνά αυτό το γεγονός και φαίνεται ότι το διατύπωσε στη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτός ο... κανόνας έχει τηρηθεί κατά το παρελθόν με τις περιπτώσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Χρήστου Σαρτζετάκη, του Κωστή Στεφανόπουλου και του Κάρολου Παπούλια.  

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε ότι δύο είναι τα πρόσωπα που έχουν τη μικρότερη θητεία στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Ο λόγος για τον πρώτο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη Μεταπολίτευση, Μιχαήλ Στασινόπουλο ο οποίος έμεινε σε αυτή τη θέση για έξι σχεδόν μήνες από τις 18 Δεκεμβρίου 1974 – 19 Ιουλίου 1975 και ο Γιάννης Αλευράς (πρόεδρος της Βουλής) από τις 10 έως τις 30 Μαρτίου 1985 (σσ ο Κώστας Καραμανλής είχε παραιτηθεί από τα καθήκοντά του). Από μία θητεία έχουν ο Κωνσταντίνος Τσάτσος από τις 19 Ιουλίου 1975 – 10 Μαΐου 1980 και ο Χρήστος Σαρτζετάκης από τις 29 Μαρτίου 1985 μέχρι και τις 5 Μαϊου 1990

Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Η θητεία του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας λήγει τον Μάρτιο του 2020. Με βάση το Σύνταγμα της Ελλάδος ο ανώτατος άρχων του τόπου εκλέγεται με 200 ψήφους, ήτοι χρειάζονται τα 2/3 της Βουλής. Εάν δεν καταφέρει να υπάρξει εκλογή με την πρώτη ψηφοφορία μετά από πέντε μέρες ακολουθεί δεύτερη στην οποία χρειάζονται ξανά τα 2/3. Εάν και σε αυτή την περίπτωση δεν εκλεγεί Πρόεδρος μετά από πέντε μέρες υπάρχει νέα ψηφοφορία όπου σε αυτή την περίπτωση ο Πρόεδρος εκλέγεται με 180 βουλευτές. Εάν, δεν βγει και τότε «λευκός» καπνός η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα μέρες και προκηρύσσονται εκλογές για την ανάδειξη νέας Βουλής.

Η δεύτερη φάση της διαδικασίας διεξάγεται από τη νέα Βουλή αμέσως μετά τη συγκρότησή της σε σώμα και περιλαμβάνει άλλες τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες. Στην πρώτη ψηφοφορία χρειάζονται 180 βουλευτές (απαιτείται πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών) και στη δεύτερη 151 (εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών). Εάν δεν επιτευχθεί ούτε και αυτή η πλειοψηφία τότε μετά από πέντε ημέρες, διεξάγεται η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν, κατά την οποία εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους.

Νίκος ΑλιβιζάτοςΆννα ΔιαμαντοπούλουΕυάγγελος ΒενιζέλοςΠροκόπης ΠαυλόπουλοςΠρόεδρος της ΔημοκρατίαςΜαρία Δαμανάκη