Πολιτική|20.10.2019 10:52

Η στρατηγική του Μαξίμου: Τον Ιανουάριο «κλειδώνει» για νέο Πρόεδρο

Φώφη Γιωτάκη

Στις αρχές του 2020 προσανατολίζεται το Μέγαρο Μαξίμου να αποκαλύψει τα χαρτιά του για την προεδρική εκλογή. Παράλληλα, τα σενάρια και οι πληροφορίες για την επιλογή του προσώπου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν φουντώσει για τα καλά. Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός αποφεύγει να «φωτογραφίσει» ακόμη και στους στενούς του συνεργάτες το πρόσωπο που θα προτείνει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, ωστόσο οι πληροφορίες επιμένουν ότι το σκηνικό έχει ήδη αρχίσει να στήνεται.

Πρώτος στόχος του Μαξίμου, όπως ακούγεται εντόνως, είναι η επιλογή του προσώπου να στεφθεί με ευρύτατη πολιτική «νομιμοποίηση» από τους εκπροσώπους του Κοινοβουλίου. Και δεύτερος στόχος είναι η κίνηση στη σκακιέρα της προεδρικής εκλογής να γίνει την κατάλληλη στιγμή και να επιδράσει θετικά στις στρατηγικές επιδιώξεις της νέας κυβέρνησης.

Ως προς τον χρόνο ενεργοποίησης της διαδικασίας, τα μηνύματα δείχνουν ότι δεν υπάρχουν πλέον αναπάντητα ερωτήματα. Ο Ιανουάριος κρίνεται ο πλέον κατάλληλος για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η προεδρική εκλογή μπορεί να προγραμματιστεί και έναν μήνα πριν από τη λήξη της πενταετούς θητείας του εκάστοτε Προέδρου. Και ο δεύτερος, ότι ειδικά στην περίπτωση που ο Κ. Μητσοτάκης επιλέξει άλλο πρόσωπο από τον Προκόπη Παυλόπουλο για το Προεδρικό Μέγαρο, θέλει η κορυφαία διαδικασία να εξελιχθεί με απόλυτο σεβασμό και απόδοση ευσήμων στον σημερινό ανώτατο άρχοντα του ελληνικού κράτους για την πορεία και το έργο του.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ σημειώνουν, δε, ότι η «δέσμευση» του ίδιου του πρωθυπουργού πως στις χριστουγεννιάτικες διακοπές του θα επιλέξει οριστικά τον υποψήφιο/α για την Προεδρία προσδιορίζει και τα βήματα που θα ακολουθήσουν. Με τον σχεδιασμό του Μαξίμου «κουμπώνει» άλλωστε το γεγονός ότι μέχρι τον Ιανουάριο -δηλαδή εντός του Δεκεμβρίου- θα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των θεσμικών μεταρρυθμίσεων που επιδιώκει η κυβερνητική πλειοψηφία με την ψήφο για τους εκτός επικρατείας Ελληνες, τη συνταγματική αναθεώρηση και ενδεχομένως με την κατάθεση στη Βουλή του νέου εκλογικού νόμου.

Άρωμα... γυναίκας

Κυβερνητικά στελέχη, εν τω μεταξύ, έχουν την αίσθηση ότι παρότι η προσεχής εκλογή Προέδρου μπορεί να «περάσει» με 151 βουλευτές (με την αλλαγή του σχετικού άρθρου στην αναθεώρηση), εντούτοις ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να υπερψηφίσουν την επιλογή του και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Εμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος εκτιμά ότι ο κ. Μητσοτάκης κάθε άλλο παρά απορρίπτει το «σενάριο» να προτείνει τελικά μια προσωπικότητα με χαρακτηριστικά που έχει «φωτίσει» με τις περιγραφές της και η κυρία Γεννηματά. Μάλιστα, όπως κυκλοφορεί τελευταίως σε ορισμένα πολιτικά γραφεία, ο κ. Μητσοτάκης θα προτιμούσε να καταγραφεί ως ο πρωθυπουργός που με την επιλογή του οδήγησε για πρώτη φορά μια γυναίκα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Στο κάδρο με τις γυναικείες υποψηφιότητες έχουν μπει η πρώην επίτροπος, αρχηγός του Συνασπισμού και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια Μαρία Δαμανάκη, η πανεπιστημιακός Μαρία Ευθυμίου και η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία ωστόσο δήλωσε ότι δεν την αφορά η συζήτηση. Η Μαρία Ευθυμίου (αδελφή του πρώην υπουργού Παιδείας Πέτρου Ευθυμίου) συνδέεται με την πρωτοποριακή κίνησή της -που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και του κ. Μητσοτάκη- να διδάσκει επί χρόνια την Ελληνική Ιστορία σε δήμους, πολιτιστικούς συλλόγους, κέντρα απεξάρτησης και φυλακές.

Στο κάδρο των υποψηφιοτήτων, σύμφωνα με τα σενάρια, είναι και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με ιδιαίτερο στίγμα από την πολιτική και πανεπιστημιακή του καριέρα – ένας άνθρωπος που θα συγκέντρωνε, υποστηρίζουν οι συνομιλητές του, 180 ψήφους, της ΝΔκαι του ΚΙΝΑΛ. Πρόσωπο διεθνούς κύρους και με σημαντική διαδρομή στα ευρωπαϊκά δρώμενα χαρακτηρίζεται ο Λουκάς Παπαδήμος, ενώ κάποια άλλα σενάρια παραπέμπουν στον Ανδρέα Δρακόπουλο (πρόεδρο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος») και σε πρόσωπο η επιλογή του οποίου θα αιφνιδιάσει...

Αρκετοί πάντως -και όχι μόνο από τη ΝΔ- προβλέπουν επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου. Αλλά δεν λείπουν και αυτοί που δεν αποκλείουν να αρχίσει να αποκτά έδαφος η εισήγηση «γαλάζιων» στελεχών για την ανάδειξη του Αντώνη Σαμαρά.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΠρόεδρος της ΔημοκρατίαςΠροκόπης Παυλόπουλος