Πολιτική | 04.11.2019 20:26

Novartis: Ο Τσίπρας επιμένει σε Πολάκη-Τζανακόπουλο - Η επιστολή στον Τασούλα

Βούλα Κεχαγιά

Με αιχμές προς το πρόσωπο του Προέδρου της Βουλής για τη στάση του και την ανοχή του σε νομικούς ακροβατισμούς και καθιστώντας σαφές ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αντικαταστάσεις βουλευτών, αντέδρασε ο Αλέξης Τσίπρας στις δύο επιστολές του Κ. Τασούλα αναφορικά με την εξαίρεση των Δ. Τζανακόπουλου και Π. Πολάκη από την Προανακριτική Επιτροπή.

Γίνεται σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να κινηθεί σε θεσμικό επίπεδο, χωρίς ωστόσο να αποδέχεται την πρωτοφανή όπως τη χαρακτηρίζει απόφαση των βουλευτών ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να «απαλλάξουν» τους δύο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης των καθηκόντων τους με την προσχηματική θέση πως θα κληθούν μελλοντικά να καταθέσουν ως μάρτυρες.

Ο Αλέξης Τσίπρας με απόλυτο τρόπο υπενθυμίζει με νεότερη επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής πως στις 10 Οκτωβρίου η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπέδειξε τα μέλη της που συμμετέχουν στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης (Προανακριτική) επιβεβαιώνοντας ότι δεν τίθεται για τον ίδιο και την αξιωματική αντιπολίτευση ζήτημα αντικατάστασης.

Απομένει βεβαίως να φανεί εάν στην επικείμενη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης οι κ.κ. Τζανακόπουλος και Πολάκης θα δώσουν το «παρών», επομένως θα φανεί εάν θα κληθεί η φρουρά να τους απομακρύνει από την αίθουσα της Προανακριτικής ή εάν απλώς θα απουσιάζουν χωρίς άλλος συνάδελφός τους να καλύψει τις θέσεις τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας στέκεται επικριτικά απέναντι στον κ. Τασούλα καθώς αναφέρει στην επιστολή του πως «σάς κάλεσα να ανταποκριθείτε στο καθήκον σας, που απορρέει από τον Κανονισμό της Βουλής» για να συμπληρώσει καυστικά: «Φαίνεται ότι αποφασίσατε να αποποιηθείτε την ευθύνη, ζητώντας μου να συναινέσω σε κάτι που θα οδηγούσε σε έναν ιστορικό αυτοπεριορισμό των δικαιωμάτων της μειοψηφίας και τελικά σε πλήγμα του ίδιου του κοινοβουλευτισμού». Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κρίνει σκόπιμο να επισημάνει στον Πρόεδρο της Βουλής πως σύμφωνα με την Συνταγματική αρχή της αυτονομίας της Βουλής, θεματοφύλακας της οποίας είναι ο Πρόεδρός της, η σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία των κοινοβουλευτικών επιτροπών διέπεται αποκλειστικά από τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής. «Διατάξεις της κοινής νομοθεσίας δεν εφαρμόζονται, παρεκτός εάν το Σύνταγμα ή ο Κανονισμός παραπέμπουν ρητά» σημειώνει και προσθέτει με νόημα πως «ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, ή οποιοσδήποτε άλλος τυπικός νόμος, διέπουν τη λειτουργία της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής μόνο όταν ο Κανονισμός της Βουλής παραπέμπει σε διατάξεις τους».  Κάτι που δεν συμβαίνει με το ισχύον εν προκειμένω άρθρο 156 παρ. 4 του Κανονισμού.

Ως εκ τούτου ο Αλέξης Τσίπρας εξηγεί ότι είναι «ηθελημένη και συνειδητή επιλογή του κοινοβουλευτικού νομοθέτη, του μόνου αρμόδιου να ρυθμίσει την λειτουργία των κοινοβουλευτικών επιτροπών να μην προβλέψει την διαδικασία εξαίρεσης μελών της Ειδικής Επιτροπής που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση».  Επιπλέον ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψέγει τον κ. Τασούλα διότι «η μεθόδευση της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής βασισμένη σε νομικούς ακροβατισμούς και διαδικαστικούς αυτοσχεδιασμούς, που με λύπη μου διαπιστώνω ότι ανέχεστε, δεν αποτελεί παρά μία ωμή έκφραση πλειοψηφισμού που αποσκοπεί στην φίμωση της μειοψηφίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει ότι «δεν μού επιτρέπεται» να συναινέσει σε μία παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής και προειδοποιεί τον Κ. Τασούλα πως εφόσον το επιλέγει «ας αναλάβετε μόνος την ευθύνη».

Εμμέσως πλην σαφώς δηλαδή πετάει το μπαλάκι των συνεπειών μίας τέτοιας απόφασης για εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την Προανακριτική στον Πρόεδρο της Βουλής. Να σημειωθεί  ότι το πρωί συνεδρίαση το Προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα όπου και επισημοποιήθηκε η γραμμή του κόμματος απέναντι στα τελευταία δεδομένα.

Ολόκληρη η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα

«Προς

Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

κ. Κωνσταντίνο Τασούλα

Με την προηγούμενη επιστολή μου σχετικά με το ζήτημα της πρωτοφανούς «εξαίρεσης» μελών της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση, σας κάλεσα να ανταποκριθείτε στο καθήκον σας, που απορρέει από τον Κανονισμό της Βουλής, δηλαδή να διασφαλίσετε αμερόληπτα τα δικαιώματα όλων των Βουλευτών και όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Φαίνεται ότι αποφασίσατε να αποποιηθείτε αυτή την ευθύνη, ζητώντας μου να συναινέσω σε κάτι που θα οδηγούσε σε έναν ιστορικό αυτοπεριορισμό των δικαιωμάτων της μειοψηφίας και τελικά σε πλήγμα του ίδιου του κοινοβουλευτισμού.

Μπορείτε να θεωρείτε δεδομένη τη συναινετική στάση μου και την ειλικρινή προσπάθειά μου για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος, όποτε κι αν το ζητήσετε. Εν προκειμένω, όμως, το αίσθημα ευθύνης δεν μου επιτρέπει να συμπράξω στην υπονόμευση του Κοινοβουλίου και στην απαξίωση του κοινοβουλευτικού έργου.

Πολύ περισσότερο, δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό, υιοθετώντας τις κραυγαλέες και παντελώς αβάσιμες κατασκευές που οδήγησαν μια πλειοψηφία μελών της Επιτροπής στην ανυπόστατη απόφασή τους για εξαίρεση συναδέλφων τους της μειοψηφίας.

Θέλω για άλλη μια φορά να σας επισημάνω ότι σύμφωνα με τη Συνταγματική αρχή της αυτονομίας της Βουλής, θεματοφύλακας της οποίας είναι ο Πρόεδρος της Βουλής, η σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών διέπεται αποκλειστικά από τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

1 Διατάξεις της κοινής νομοθεσίας δεν εφαρμόζονται, παρεκτός εάν το Σύνταγμα ή ο Κανονισμός παραπέμπουν ρητά σ’ αυτές. Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ή οποιοσδήποτε άλλος τυπικός νόμος, διέπουν τη λειτουργία της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής μόνο όταν ο Κανονισμός της Βουλής παραπέμπει σε διατάξεις τους.

Το άρθρο 156 παρ. 4 του Κανονισμού, παραπέμπει μόνο στις διατάξεις που ορίζουν τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα όταν ενεργεί προκαταρκτική εξέταση. Αντιθέτως, δεν παραπέμπει στις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας περί εξαίρεσης δικαστικών προσώπων.

Είναι, επομένως, πέραν κάθε αμφισβήτησης ότι αποτέλεσε ηθελημένη και συνειδητή επιλογή του κοινοβουλευτικού νομοθέτη, του μόνου αρμόδιου να ρυθμίσει τη λειτουργία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, να μην προβλέψει διαδικασία εξαίρεσης μελών της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση. Και ευλόγως, διότι διαφορετικά θα καταλήγαμε στο μείζον θεσμικό και συνταγματικό άτοπο, η εκάστοτε πλειοψηφία στην Επιτροπή ή στην Ολομέλεια να διαθέτει την εξουσία, με μόνη την επίκληση της αρχής της πλειοψηφίας, να καθορίζει κατά το δοκούν τη σύνθεση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ακυρώνοντας τη βούληση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης, κατά παράβαση των άρθρων 31 παρ. 3 και 29 παρ. 5 του Κανονισμού, που καθιερώνουν μια στοιχειώδη και αυτονόητη αρχή του κοινοβουλευτισμού: ότι η κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι η μόνη και αποκλειστικά αρμόδια να υποδείξει η ίδια τα μέλη της που θα συμμετάσχουν στις κοινοβουλευτικές εργασίες. 

Συνεπώς, η μεθόδευση της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής, βασισμένη σε νομικούς ακροβατισμούς και διαδικαστικούς αυτοσχεδιασμούς, που με λύπη μου διαπιστώνω ότι ανέχεστε, δεν αποτελεί παρά μια ωμή έκφραση πλειοψηφισμού που αποσκοπεί στη φίμωση της μειοψηφίας.

Κύριε Πρόεδρε,

Με την ευθύνη που έχω ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη τήρηση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, δεν μου επιτρέπεται να συναινέσω σε μια παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής και κατά αυτόν το τρόπο να συμπράξω στην απαξίωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Ούτε δε, πολύ περισσότερο, να συμπράξω στη στέρηση δικαιωμάτων από αντιπροσώπους του ελληνικού λαού.

Εφόσον λοιπόν το επιλέγετε, ας αναλάβετε μόνος αυτήν την ευθύνη.

2 Ως εκ τούτου σας υπενθυμίζω, ότι με την από 10/10/2019 επιστολή, η Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σάς έχει ήδη υποδείξει τα μέλη της που συμμετέχουν στην εν λόγω Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Με εκτίμηση,

ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Αλέξης Τσίπρας».

NovartisΑλέξης ΤσίπραςΚωνσταντίνος Τασούλαςεπιστολή