Πολιτική | 02.12.2019 18:15

ΣΥΡΙΖΑ για τα εκλογικά σενάρια: Οι επόμενες κάλπες με απλή αναλογική

Βούλα Κεχαγιά

Η εκλογολογία µόλις τέσσερις µήνες µετά την προσφυγή στις κάλπες και τον σχηµατισµό αυτοδύναµης κυβέρνησης από τη Νέα ∆ηµοκρατία, µοιραία αποτελεί ένα θέµα που δεν αφήνει αδιάφορη ούτε την Κουµουνδούρου. Ειδικά δε από τη στιγµή που τα σενάρια πρόωρων εκλογών τροφοδότησε ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, «απειλώντας» παραδόξως την αξιωµατική αντιπολίτευση µε την εφαρµογή της απλής αναλογικής που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ψήφισε!

Ως εκ τούτου, από τον ΣΥΡΙΖΑ απαντούν πως οι επόµενες εκλογές -είτε αυτό αρέσει είτε όχι στο Μέγαρο Μαξίµου- θα γίνουν µε το σύστηµα της απλής αναλογικής, προϊδεάζοντας για µια ακόµη εστία αντιπαράθεσης µε την κυβέρνηση. Να σηµειωθεί ότι στις 7 Ιουλίου, εάν εφαρµοζόταν η απλή αναλογική, Ν∆ και ΚΙΝΑΛ θα µπορούσαν να σχηµατίσουν κυβέρνηση 157 βουλευτών, εποµένως η θεωρία περί ακυβερνησίας δεν ευσταθεί.

Στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν τη σχετική συζήτηση, που συντηρείται πρώτιστα από κυβερνητικά στελέχη και κύκλους της Νέας ∆ηµοκρατίας, γι’ αυτό µάλιστα την προηγούµενη εβδοµάδα η αξιωµατική αντιπολίτευση -διόλου τυχαία- δηµοσιοποίησε την απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε πολίτη που τον ρώτησε στη Νίκαια για την πιθανότητα να στηθούν πρόωρες κάλπες.

«Φούσκα»

Ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να υποβαθµίσει τη σοβαρότητα των ισχυρισµών των σχετικών σεναρίων που κάνουν λόγο για εκλογικό αιφνιδιασµό του ΣΥΡΙΖΑ και δεδοµένη ήττα του, σχολιάζοντας πως «εάν ισχύει κάτι τέτοιο» δεν γίνεται για να κερδίσει η Ν∆ διπλές εκλογές διαλύοντας την απλή αναλογική, «αλλά γιατί µάλλον οι άνθρωποι έχουν επίγνωση ότι έχουν κατασκευάσει µια επικοινωνιακή φούσκα».

Επειτα, ήρθε η χωρίς σηµαντική αφορµή δήλωση του Τ. Θεοδωρικάκου πως εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εγκαταλείψει την απλή αναλογική και ο Αλ. Τσίπρας δεν συναινέσει σε έναν άλλο εκλογικό νόµο, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε διπλές εκλογές. Η υπουργική δήλωση δεν πέρασε απαρατήρητη από τα ηγετικά κλιµάκια του ΣΥΡΙΖΑ, που διαπιστώνουν µια κυβερνητική αµηχανία ως προς την προσέγγιση του θέµατος, ενδεχοµένως και µια αγωνία -όπως λένε στελέχη του- να διασφαλίσει την αποτροπή µιας εκλογικής µάχης µε το σύστηµα της απλής αναλογικής, επειδή δεν γνωρίζει τι µπορεί να ακολουθήσει για τη Ν∆.

Είναι ενδεικτικό πως ο τοµεάρχης Οικονοµίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, έσπευσε να σχολιάσει στη Βουλή πως όλα αυτά λέγονται στη σκιά της αβεβαιότητας εκτέλεσης του προϋπολογισµού και σε µια παραδοχή εκ µέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας πως 50 βουλευτές της δεν θα βρίσκονται στην επόµενη Βουλή. Πρόσθεσε πως η Ν∆ δεν θα είναι καν κοµµάτι της επόµενης κυβερνητικής λύσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εκείνη τη στιγµή οι προοδευτικές δυνάµεις θα καταφέρουν να σχηµατίσουν κυβέρνηση.

Είναι γεγονός πως στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν σε αυτό το σχέδιο που περιέγραψε ο Παππάς. Ποιο είναι αυτό; Οι επόµενες εκλογές να γίνουν µε απλή αναλογική και από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία ως κορµός να αναλάβει µαζί µε άλλες προοδευτικές δυνάµεις τη δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης, απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, στοίχηµα που θεωρητικά µοιάζει πιο δύσκολο για τη Ν∆. Εποµένως, γίνεται σαφές πως η αξιωµατική αντιπολίτευση δεν προτίθεται να συναινέσει σε κάποιο άλλο εκλογικό σύστηµα που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση της Ν∆. Αντιθέτως, θα επιµείνει στην απλή αναλογική για να αξιοποιήσει τη δυνατότητα κυβερνητικών συνεργασιών.

Αξίζει να επισηµανθεί πως η εκλογολογία και τα σενάριά της απασχόλησαν και τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας την προηγούµενη Παρασκευή, µε έµφαση στην κατεύθυνση του να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ έτοιµος οργανωτικά για να δώσει µια εκλογική µάχη, ακόµη κι αν αυτή έρθει λίγους µήνες µετά τις εκλογές.

Στην Κουµουνδούρου επιδιώκουν να αναλύσουν τους πραγµατικούς λόγους για τους οποίους ο Κ. Μητσοτάκης θα κατέληγε σε µια απόφαση υψηλού πολιτικού ρίσκου όπως οι πρόωρες εκλογές και η µόνη λογικοφανής αιτία που εντοπίζουν είναι το να προσπαθήσει να ανανεώσει τη θητεία του προτού πάρει σκληρά µέτρα, τα οποία ήδη µεταθέτει. Βεβαίως, δεν υποτιµούν καθόλου το γεγονός ότι ο σηµερινός πρωθυπουργός έχει στον προσωπικό του σχεδιασµό την πολιτική απαξίωση του Αλέξη Τσίπρα, κάτι που, όπως εκτιµούν, θεωρεί ότι µπορεί να επιτύχει µε ακόµη µια εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, διαπιστώνουν πως ο κ. Μητσοτάκης ανοίγει τώρα θέµα πρόωρων εκλογών καθώς βρίσκεται αντιµέτωπος µε τις προεκλογικές του αντιφάσεις: π.χ. το Προσφυγικό γυρίζει µπούµερανγκ στη Ν∆ που επέδειξε αδράνεια τους τρεις πρώτους µήνες, η µεσαία τάξη αρχίζει να διαπιστώνει ότι οι εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις όχι µόνο αθετήθηκαν αλλά έρχονται και επιβαρύνσεις σε ελεύθερους επαγγελµατίες και µικροµεσαίους, το Μαξίµου νιώθει τη δυσφορία της κοινωνίας για το ρεσάλτο στο ∆ηµόσιο (π.χ. διορισµοί διοικητών νοσοκοµείων).

Η Διεύρυνση

Στην αξιωµατική αντιπολίτευση δίνουν ελάχιστες πιθανότητες στο σενάριο να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, επειδή ο Κ. Μητσοτάκης θα δεχθεί αφόρητες πιέσεις από το περιβάλλον Σαµαρά ή Καραµανλή λόγω των αποφάσεών του στο ζήτηµα της προεδρικής εκλογής.

Παρ’ όλα αυτά, η Κουµουνδούρου προχωρά τη διαδικασία διεύρυνσής της χωρίς να προσπερνά τα εκλογικά σενάρια. Πιστεύει ότι, εφόσον επιδιωχθεί εκλογικός αιφνιδιασµός, οι κάλπες δεν θα προκηρυχθούν πριν από το τέλος του καλοκαιριού του 2020. Ως τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα φροντίσει να προσδιορίσει επακριβώς την πολιτική του ταυτότητα, να ολοκληρώσει τον µετασχηµατισµό του και να αποφασίσει σε ποιους απευθύνεται. Σε αυτό το πλαίσιο, καλείται να αποφασίσει εάν η ονοµασία του θα παραµείνει ως έχει -σκέτο ΣΥΡΙΖΑ- ή εάν θα υπάρξει προσθήκη για να σηµατοδοτήσει τον οικολογικό και προοδευτικό χαρακτήρα του. Οι «53+» αντιδρούν στην αλλαγή της ονοµασίας, όµως στην πλειοψηφία υπάρχουν σκέψεις ώστε να γίνει δηµοψήφισµα µεταξύ των µελών που θα αποφασίσουν για το όνοµα…

ΣΥΡΙΖΑ