Ελληνοτουρκική κρίση: Η Τουρκία αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο
Μαρία ΖαχαράκηΤα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα ούτε ΑΟΖ ισχυρίζεται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στις αντιδράσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου μετά τη συμφωνία για καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στην ανατ. Μεσόγειο. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, προειδοποιεί παράλληλα την Αθήνα και το Κάιρο ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν τετελεσμένα στην ανατoλική Μεσόγειο.
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «με τη συμφωνία που υπεγράφη με τη Λιβύη καθορίστηκε ένα μέρος των δυτικών συνόρων των περιοχών θαλάσσιων αρμοδιοτήτων μας στην ανατ. Μεσόγειο. Πρόκειται για μια συμφωνία που υπογράφηκε με βάση τις δικαστικές αποφάσεις, που θεσπίζουν διεθνή νομολογία, και του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της Συνθήκης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Η Άγκυρα, μέσω της ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ, απορρίπτει με τον πιο επίσημο τρόπο πλέον ότι τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως το Καστελόριζο.
«Ουσιαστικά, όλες οι πλευρές γνωρίζουν ότι τα νησιά δεν μπορούν να αποκόπτουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, που είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην ανατ. Μεσόγειο, ότι τα νησιά που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών χωρών δεν μπορούν να διαθέτουν άλλη ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών τους υδάτων και ότι το μήκος και η κατεύθυνση των ακτών τους πρέπει να συνυπολογίζονται στον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών αρμοδιοτήτων. Η Τουρκία, πριν υπογραφεί αυτή η συμφωνία, είχε απευθύνει έκκληση για συνομιλίες προς όλες τις πλευρές, προκειμένου να υπάρξει συναίνεση στο πλαίσιο του δικαίου και ακόμη παραμένει έτοιμη για συνομιλίες. Ωστόσο, αντί να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με βάση το διεθνές δίκαιο και τη δικαιοσύνη που προβάλλει η Τουρκία, τα μέρη προτίμησαν να προβούν σε μονομερή βήματα και να ρίξουν την ευθύνη στην Τουρκία.
Πίσω από αυτή την αντίληψη βρίσκονται οι μαξιμαλιστικές και χωρίς διάθεση συμβιβασμού ελληνικές και ελληνοκυπριακές θέσεις, που προσπαθούν να δημιουργήσουν, για παράδειγμα στο Καστελόριζο, ένα μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από την ηπειρωτική Τουρκία, μία ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας, σχεδόν τετραπλάσια από την επιφάνεια του. Η ίδια αντίληψη έκανε κάποτε και την Αίγυπτο να χάσει μία περιοχή 40 τ.χλμ.».
Κι η ανακοίνωση καταλήγει με προειδοποίηση προς την Ελλάδα για την ανατ. Μεσόγειο.
Μέσω αυτής της συμφωνίας, που υπογράφηκε με τη Λιβύη, καθίσταται σαφές ότι οι δύο χώρες δεν θα επιτρέψουν τετελεσμένα», τονίζει χαρακτηριστικά.
- Reuters: Συζητήσεις με το Ισραήλ για ελληνικό Iron Dome αξίας 2 δισ. ευρώ – Όσα αλλάζουν στις Ένοπλες Δυνάμεις
- Αγρίνιο: Οι απειλές του δράστη στη Δώρα και τον σύντροφό της λίγο πριν τη γυναικοκτονία - Βίντεο από το καρτέρι θανάτου
- Η Τουρκία σε επιχειρησιακή προετοιμασία στη Συρία: «Είναι φυσικό δικαίωμά μας», λέει το υπουργείο Άμυνας
- Προβλήματα στο «Emily in Paris»: Αποχωρεί ο Λούκας Μπράβο από τη σειρά του Netflix;