Πολιτική | 06.12.2019 07:28

ΣΥΡΙΖΑ: Η παραίτηση Διαματάρη και το φορολογικό καταρρίπτουν το αφήγημα της ΝΔ

Newsroom

Ο  ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο σημαντικούς λόγους να αισθάνεται ικανοποίηση μετά τις χθεσινές εξελίξεις που συνδέονται με το Μέγαρο Μαξίμου. Αφενός είδε πως οι πιέσεις του για παραίτηση του υφυπουργού Εξωτερικών Διαματάρη απέδωσαν καρπούς -κι έτσι χθες σημειώθηκε η πρώτη παραίτηση μέλους της κυβέρνησης Μητσοτάκη- κι αφετέρου βρήκε την ευκαιρία να ψέξει την κυβέρνηση διότι αφήνει εκτός χορήγησης κοινωνικού μερίσματος εκατοντάδες χιλιάδες αδύναμους πολίτες που επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν δικαιούχοι!

Για την ακρίβεια, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  διαπιστώνει ότι το υπουργείο Οικονομικών διανέμει μέρισμα σε 250.000 νοικοκυριά με πολύ αυστηρά κριτήρια που αφήνουν εκτός και τους συνταξιούχους και άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Στον αντίποδα βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει ότι επί διακυβέρνησής του οι κ.κ. Μητσοτάκης και Σταϊκούρας χαρακτήριζαν «ψίχουλα» το κοινωνικό μέρισμα 629 εκατομμυρίων ευρώ σε 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους το 2016, 750 εκατομμύρια ευρώ σε 3.650.0000 δικαιούχους το 2017 και 780 εκατομμύρια ευρώ σε 3.700.000 δικαιούχους το 2018.

Εκ παραλλήλου ο ΣΥΡΙΖΑ σφυροκόπησε την κυβέρνηση για το φορολογικό στη Βουλή, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να σχολιάζει πως οι φοροελαφρύνσεις γίνονται με λάθος τρόπο αφού οι μισές πηγαίνουν στις επιχειρήσεις (το 80% των φοροελαφρύνσεων κατευθύνεται στο 2,5% των επιχειρήσεων), ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι παίρνουν ελάχιστα «στην καλύτερη περίπτωση 17 ευρώ τον μήνα και σε πολλές περιπτώσεις 17 ευρώ τον χρόνο».

Βεβαίως, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν περνούν καθόλου σε δεύτερη μοίρα την εξέλιξη με τον υφυπουργό Διαματάρη και την fake αριστεία του, θεωρώντας ότι η πολιτική πίεση που ασκήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση για το θέμα των μη σπουδών του στο πανεπιστήμιο Columbia τον εξανάγκασε σε αποχώρηση από την κυβέρνηση. Για τα στελέχη της Κουμουνδούρου είναι εμφανές, όπως λένε, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε την παραίτησή του, ούτε μετά το ανακριβές βιογραφικό ούτε μετά τις αποκαλύψεις για διορισμό συνεργάτη του που διώκεται για κακουργήματα. Κατά την ανάγνωση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Διαματάρης εξαναγκάστηκε σε παραίτηση φοβούμενος τσουνάμι αποκαλύψεων πως είναι CEO σε δύο εταιρίες στις ΗΠΑ.

Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση η εξέλιξη με τον αποχωρήσαντα υφυπουργό Εξωτερικών καταρρίπτει το αφήγημα της ΝΔ περί «αριστείας» και έρχεται σε συνέχεια των διορισμών του διοικητή της ΕΥΠ χωρίς πτυχίο αλλά και των ρουσφετιών που έκανε η κυβέρνηση στις διοικήσεις των νοσοκομείων με αποκορύφωμα την τοποθέτηση του 80χρονου στο νοσοκομείο Καρδίτσας έναντι ανταλλαγμάτων που ο ίδιος υποστήριξε ότι τού ζητήθηκαν.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις που αφορούν την Τουρκία ειδικά μετά την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Κύκλοι της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι η συνάντηση των δύο ηγετών επιβεβαίωσε την ένταση που διατρέχει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και την σημαντική απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Προσθέτουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει ενδελεχή ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής όμως τονίζει πως η διαπίστωση του κ. Μητσοτάκη πως η όποια πρόοδος μπορεί να στηρίζεται ισότιμα στην «καλή διάθεση» των δύο μερών είναι επιεικώς ατυχής αφού η μία πλευρά παραβιάζει συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί απόλυτα ανησυχητικό το γεγονός πως λίγες ώρες μετά την συνάντηση του Λονδίνου η Τουρκία ανακοίνωσε γεωτρήσεις στην δήθεν «περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας της και σε άλλες περιοχές», καθώς η επέκταση παράνομων δραστηριοτήτων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι μία εξαιρετικά ανησυχητική ευθεία απειλή κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

ΣΥΡΙΖΑΑντώνης Διαματάρης