Πολιτική | 06.12.2019 19:01

Τον Μαργαρίτη Σχοινά υποδέχτηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Τον νέο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, και την Επίτροπο για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Ίλβα Γιόχανσον, υποδέχθηκε την Παρασκευή στο προεδρικό μέγαρο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πρώτη τους επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

Η συνάντηση διήρκεσε 55 λεπτά και παρόντες ήταν επίσης ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Άγκυρα, Κρίστιαν Μπέργκερ.

Στη συζήτηση κυριάρχησε το θέμα της συνεργασίας Τουρκίας-Ε.Ε. στο Μεταναστευτικό, αφού η Τουρκία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό στον κόσμο. Ο κ. Σχοινάς και η Επίτροπος επανέλαβαν τη σταθερή δέσμευσή τους να παράσχουν στήριξη, που ήδη συμβαίνει, στο πλαίσιο του μηχανισμού για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «η επίσκεψη ήταν μια ευκαιρία να δείξουμε συγκεκριμένα ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη δέσμευσή της και τη συνεργασία της με την Τουρκία ως βασικό στρατηγικό εταίρο και γείτονα. Η έναρξη του νέου πολιτικού κύκλου στην ΕΕ αποτελεί ευκαιρία για την ανανέωση αυτής της δέσμευσης και το μαρτυρά η επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε κατά την πρώτη εβδομάδα από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Επιτροπής».

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΜαργαρίτης ΣχοινάςΤουρκία