Πολιτική | 08.12.2019 12:03

Παππάς στο Έθνος: Απάτη σε βάρος της µεσαίας τάξης το φορολογικό της ΝΔ

Βούλα Κεχαγιά

Ο κ. Μητσοτάκης τρέµει την απλή αναλογική, την ίδια ώρα που βλέπει τα αδιέξοδα να καταπίνουν τη Νέα ∆ηµοκρατία, λέει στο «Εθνος της Κυριακής» o τοµεάρχης Οικονοµίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τοµέα Β’ Αθηνών Νίκος Παππάς, µε την επισήµανση πως όταν γίνουν εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει την ευθύνη για µια κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάµεων.

Προτείνετε να αποφασίσουν τα µέλη του κόµµατος για το όνοµα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όµως προϋποθέτει µια µεγάλη βάση µελών που αυτήν τη στιγµή δεν υπάρχει. Πώς προχωράει το θέµα της διεύρυνσης;

Η προσθήκη ενός προσδιορισµού στο όνοµα του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτυπώσει το άνοιγµά µας στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, ενώ θα µπορούσε να έχει και ισχυρό οικολογικό πρόσηµο. Η συµµετοχή και η επιλογή του ονόµατος µέσω καθολικής ψηφοφορίας των µελών θα µας προσδώσει τον χαρακτήρα της ύψιστης δηµοκρατικής συµµετοχής που επιζητούµε ως νέο στοιχείο οργάνωσης, ενώ θα δεσµεύσει την ηγεσία και τα όργανα σε πολιτικές συντεταγµένες προοδευτικού και αριστερού προσανατολισµού. Η εγγραφή νέων µελών συνεχίζεται µε πολύ καλούς ρυθµούς. Και έχει δρόµο ακόµα. Η διαδικασία διεύρυνσης είναι, άλλωστε, δρόµος αντοχής και όχι σπριντ των 100 µέτρων. Επιζητούµε τη συµµετοχή των ανθρώπων που µας στήριξαν µε πείσµα κόντρα στην -όπως αποδεικνύεται σήµερα- πολιτική απάτη Μητσοτάκη και την αήθη προπαγάνδα των Μέσων Ενηµέρωσης που ελέγχονται αλλά και «ελέγχουν» τη Ν∆. Αλλά και όσων µπορεί να διαφώνησαν µαζί µας, αλλά σήµερα συστρατεύονται στον κοινό σκοπό.

Εχετε πει πως η Συµφωνία των Πρεσπών δεν αποτελεί το µοναδικό κριτήριο για να ενσωµατωθεί κάποιος στον νέο ΣΥΡΙΖΑ του «όλοι εµείς», όµως αυτό δεν βρίσκει σύµφωνο το σύνολο του κόµµατός σας…

Πολλοί από τους ανθρώπους που διαφώνησαν µαζί µας για τη Συµφωνία των Πρεσπών έχουν µετακινηθεί και έχουν πειστεί ότι η χώρα βγαίνει κερδισµένη από αυτήν τη συµφωνία. Ο µετασχηµατισµός του κόµµατος στη µεγάλη δηµοκρατική προοδευτική παράταξη της Αριστεράς προχωρά µε βάση τη διακήρυξή µας και κυρίως χωρίς αποκλεισµούς. Θα ήταν πολύ εύκολο, αλλά χείριστο ως επιλογή, να ξεκινήσουµε µε το ποιοι δεν χωράνε στην παράταξη. Ακόµα και αν κάποιος διαφώνησε µε τις Πρέσπες, αλλά είναι έτοιµος να δώσει τη µάχη απέναντι στη ∆εξιά, συµπαρατασσόµενος στον πολιτικό στόχο που έχουµε για τη χώρα και τον λαό, τότε χωράει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κινδυνεύει αν υποδεχθεί όσο το δυνατόν περισσότερους δηµοκρατικούς πολίτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει αν παραµείνει ένα µικρό κόµµα, το οποίο -όπως µπορεί να συµβεί σε αυτές τις περιπτώσεις- θα είναι και ευάλωτο σε εξωτερικές πιέσεις, αδύναµο να υπερασπιστεί όσα η κοινωνία ζητά. Οι ηγεσίες των κοµµάτων θα πρέπει να θυµούνται ότι υπάρχουν για να αποσοβούν κινδύνους. Οχι για να καταθέτουν απλώς ενστάσεις.

Ο µετασχηµατισµός του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι µια απλή διαδικασία. Πώς µπορεί να χτυπήσει ένας προοδευτικός πολίτης την πόρτα και να νιώσει σαν στο σπίτι του, εάν αισθάνεται άβολα;

Η διακήρυξή µας, η οποία εγκρίθηκε οµόφωνα στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης το περασµένο Σαββατο κύριακο, συγκροτεί -µε αναφορά στο προοίµιό της- το νέο «εµείς», που συµπεριλαµβάνει όλες τις θετικές παραδόσεις του αριστερού και προοδευτικού κινήµατος στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Και αυτό το «νέο εµείς» είµαστε όλοι οι αριστεροί προοδευτικοί πολίτες της χώρας, άρα καθένας είναι ευπρόσδεκτος. ∆εν υπάρχουν παλιά και νέα µέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν µέλη και είµαστε όλοι το ίδιο ΣΥΡΙΖΑ. Η διακήρυξή µας αποτελεί ιστορική τοµή. Και έρχεται σε µια περίοδο κατά την οποία η διακυβέρνηση Μητσοτάκη εµφανίζει τα πρώτα ρήγµατά της, κυρίως στο Προσφυγικό, το Μακεδονικό και τον προϋπολογισµό, ο οποίος διαψεύδει τις προσδοκίες της µεσαίας τάξης και των χαµηλότερων στρωµάτων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι είναι σε θέση να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάµεις γύρω από τον πολιτικό του στόχο.

Στον ΣΥΡΙΖΑ λέτε ότι η ΝΔ παραπλάνησε τη µεσαία τάξη. Τι περισσότερο θα µπορούσε να κάνει, π.χ., στο φορολογικό για τα µεσαία εισοδήµατα;

Το φορολογικό νοµοσχέδιο αποτελεί τεκµήριο ενοχής για την πολιτική απάτη της Ν∆ εις βάρος της µεσαίας τάξης. Αφού ο κ. Μητσοτάκης «απάλλαξε» τους πολίτες από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους «απάλλαξε» από το κοινωνικό µέρισµα, που θα λάβουν 500.000 πολίτες από 3,5 εκατ. πέρυσι, τη 13η σύνταξη, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη µείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%, τη µείωση του ΦΠΑ στο 11% από 13% και την πρόσθετη µείωση του ΕΝΦΙΑ στο 50% για µικρές και µεσαίες ιδιοκτησίες. Η µεσαία τάξη έχει να περιµένει µονάχα αυξήσεις 16% στα τιµολόγια του ρεύµατος και αυξήσεις 500 ευρώ τουλάχιστον ετησίως στις ασφαλιστικές εισφορές. Με την υποχώρηση του κ. Μητσοτάκη από το κεκτηµένο έδαφος της µείωσης των πρωτογενών πλεονασµάτων, η Ν∆ θα βρίσκεται διαρκώς πίσω µας κατά 2 δισ. ευρώ.

Πάντως, η κυβέρνηση, σύµφωνα µε τον προϋπολογισµό του 2020 που θα ψηφιστεί το επόµενο διάστηµα, δεν έχει πάρει µέχρι στιγµής σκληρά µέτρα…

Κατάργηση 13ης σύνταξης, διατήρηση εισφοράς αλληλεγγύης, τέλος του µερίσµατος για τους πολλούς, παραµονή της προκαταβολής φόρου. Αυτά είναι τα βασικά αρνητικά µέτρα. Ο προϋπολογισµός βρίθει υπεραισιόδοξων προβλέψεων, όπως εξοικονόµηση 800 εκατ. ευρώ από τη λειτουργία του ∆ηµοσίου, είσπραξη 2,5 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και ανάπτυξη 2,8% το 2020. Μάλιστα, την περασµένη Πέµπτη αναθεωρήθηκε προς τα πάνω η ανάπτυξη του α’ εξαµήνου του 2019, επί ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, και προς τα κάτω για το β’ µέρος της χρονιάς, επί Ν∆.

Λέτε πως η εφαρµογή της απλής αναλογικής δεν θα οδηγήσει σε διπλές κάλπες γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να σχηµατίσει κυβέρνηση προοδευτικών δυνάµεων. Σε ποιους θα απευθυνθείτε;

Πρώτα απ’ όλα, είναι εντυπωσιακό το ότι µόλις τέσσερις µήνες µετά τις εκλογές ξεκίνησε η εκλογολογία. Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα γίνουν διπλές εκλογές. Τρέµει την απλή αναλογική. Θα χάσει 50 βουλευτές και την πρωθυπουργία. Και τότε όλα τα προοδευτικά κόµµατα θα βρεθούν µπροστά στις ευθύνες τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως το µεγαλύτερο κόµµα του προοδευτικού χώρου, έχει και την πρώτη ευθύνη. Σε αυτήν την ευθύνη να είστε βέβαιη ότι θα ανταποκριθεί. Εµείς δεν τη φοβόµαστε την ευθύνη. ∆εν την φοβηθήκαµε στα πιο δύσκολα, όταν κάποιοι έλεγαν «ναι σε όλα». Τώρα θα κάνουµε πίσω;

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως δεν είναι αυτή που τροφοδοτεί σενάρια πρόωρων εκλογών και θεωρεί πως τα συντηρεί η αξιωµατική αντιπολίτευση για λόγους συσπείρωσης. Ισχύει;

Την εκλογολογία την άνοιξε η ίδια η κυβέρνηση, µε τον κ. Θεοδωρικάκο να απειλεί ότι θα πάµε σε διπλές εκλογές. Ας γνωρίζουν ότι στην παρούσα φάση ο ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνει δυνάµεις, χωρίς να χρειάζεται τέτοιου είδους παιχνίδια. Ας µείνουν µε τα χέρια δεµένα, τώρα που τελειώνει ο µήνας του µέλιτος.

συνέντευξηΣΥΡΙΖΑΝίκος Παππάςφορολογικό νομοσχέδιο