Πολιτική | 25.10.2018 10:13

Η Αγκυρα συνεχίζει το τροπάρι της έντασης

Γιώργος Σκαφιδάς

Σαν ηχογραφηµένο µήνυµα που «παίζει» ξανά και ξανά κατά τρόπο πανοµοιότυπο, απλώς από διαφορετικά στόµατα, ηχούν πλέον οι κυριολεκτικά καθηµερινές απειλές της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωµάτων Ελλάδας και Κύπρου σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας χθες στο τουρκικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο υπουργός Αµυνας της γείτονος, Χουλουσί Ακάρ, διεµήνυσε ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να αποδεχτεί κανένα ελληνικό τετελεσµένο στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, όπως άλλωστε και καµία ελληνική παρέµβαση κατά των τουρκικών ενεργειακών σχεδιασµών ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Τα πολεµικά µας πλοία στην περιοχή παρέχουν την απαραίτητη προστασία» υπογράµµισε µε νόηµα ο Ακάρ, επαναφέροντας µια απειλή πολέµου την οποία διατυµπανίζει εν χορώ τις τελευταίες ηµέρες σύσσωµη η τουρκική ηγεσία µε κάθε ευκαιρία. Κατά «σύµπτωση», το ίδιο ακριβώς µήνυµα είχε στείλει ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Αµυνας και πριν από δύο ηµέρες, µε δηλώσεις που είχε κάνει στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης που είχε πραγµατοποιηθεί κοντά στην Αγκυρα.

Κατά «σύµπτωση», το ίδιο µήνυµα έχουν στείλει τα τελευταία 24ωρα όλοι οι κορυφαίοι της τουρκικής κυβέρνησης, είτε από το βήµα δηµοσίων εκδηλώσεων είτε µέσω του κρατικού πρακτορείου Anadolu, από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν έως τον προεδρικό εκπρόσωπο Ιµπραχίµ Καλίν, και από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έως τον Ακάρ.

Παίζουν «κασέτα»

Το µήνυµα σε όλες τις περιπτώσεις, κοινό, σαν σε «κασέτα» που επαναλαµβάνεται: «Στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο δεν µπορεί να γίνει καµία κίνηση χωρίς την προηγούµενη σύµφωνη γνώµη και συγκατάθεση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων». Αυτή είναι η επωδός που διακηρύττει η Αγκυρα προς την Αθήνα και τη Λευκωσία, για να την ακούει όµως παράλληλα και η διεθνής κοινότητα, στα µάτια της οποίας άλλωστε η Τουρκία επιθυµεί να δηµιουργήσει εντυπώσεις νοµιµοποίησης των «γκρίζων» και παράνοµων τουρκικών διεκδικήσεων.

Οσο για τις αντιδράσεις του διεθνούς παράγοντα, οι Αµερικανοί (που από την πλευρά τους ετοιµάζονται µέσω της ExxonMobil να ξεκινήσουν γεωτρήσεις µέσα στις επόµενες εβδοµάδες στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ) δείχνουν να κρατούν ίσες αποστάσεις. Οταν ερωτήθηκε σχετικά από την ιστοσελίδα Hellasjournal.com, το Στέιτ Ντιπάρτµεντ κάλεσε την Ελλάδα και την Τουρκία να προχωρήσουν σε επίλυση των µεταξύ τους διαφορών µέσω του διαλόγου στη βάση των διπλωµατικών διαύλων που έχουν ήδη αναπτύξει.

Υπενθυµίζεται ότι και την προηγούµενη εβδοµάδα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε µεν «αποθαρρύνει κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή» της Ανατολικής Μεσογείου, υπογραµµίζοντας ωστόσο ότι «οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου θα πρέπει να µοιράζονται ισοµερώς µεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο µιας συνολικής διευθέτησης». Η Ευρωπαϊκή Ενωση από την πλευρά της υπογράµµισε χθες την προσήλωσή της στις σχέσεις καλής γειτονίας και στον σεβασµό των διεθνών συµφωνιών, αποδοκιµάζοντας έτσι τις τουρκικές απειλές πολέµου σε βάρος της Ελλάδας, µε δηλώσεις εκπροσώπου της στην ιστοσελίδα Euractiv.