Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας στο ενεργειακό πόκερ της Ανατολικής Μεσογείου
Σπύρος ΜουρελάτοςΣτην γραμμή της ενεργητικής διπλωματίας, που έχει εγκαινιάσει εδώ και εβδομάδες αναμένεται να παραμείνει η Αθήνα, που κλιμακώνει τις πρωτοβουλίες της, προκειμένου αφ ενός να ακυρώσει το όποιο γεωπολιτικό αποτύπωμα ενδεχομένως να έχει το ούτως ή άλλως απονομιμοποιημένο από τους σημαντικότερους «παίκτες» της διεθνούς κοινότητας τουρκο – λιβυκό μνημόνιο και αφ ετέρου να αναβαθμίσει τη συνεργασία και τις συμπράξεις της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου εκφράσθηκε ικανοποίηση για το διπλωματικό ντεμαράζ του Νίκου Δένδια των τελευταίων ημερών σε χώρες της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου, αλλά και το προχθέσινο, έκτακτο ταξίδι του στη Λιβύη.
Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τα μέλη του οργάνου γα την αλληλουχία των ελληνικών διπλωματικών κινήσεων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιμένει ότι είναι πολύ σημαντικό πως κομβικοί «παίκτες» της περιοχής, όπως το Ισραήλ και η Ιταλία επιδεικνύουν αντανακλαστικά ανταποκρινόμενοι άμεσα στην τουρκική επιθετικότητα, στο φόντο της υπογραφής της Διακρατικής Συμφωνίας για τον EastMed στις 2 Ιανουαρίου στο Ζάππειο Μέγαρο.
Η ενεργοποίηση, πάντως, της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής έναντι των τουρκικών προκλήσεων οδηγεί σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές σε έντονη κινητικότητα και άμεσες εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα. Ένα από αυτά φαίνεται πως είναι η αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ήτοι η κατασκευή πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς το ώριμο, όπως χαρακτηρίζεται ενδιαφέρον των ΗΠΑ, αλλά και βαλκανικών κρατών, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία προδιαθέτει για σχετικές ανακοινώσεις, που δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμη και πριν από τα Χριστουγέννα.
Επιπλέον, η Ελλάδα βρίσκεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στο επίκεντρο παρασκηνιακών διεργασιών με στόχο την αναβάθμιση της ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα στις σημαντικότερες χώρες της Μεσογείου, όπως η Γαλλία και η Αίγυπτος, πολυμερείς πρωτοβουλίες, που πιθανώς, όπως τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες να αποδώσουν καρπούς ακόμη και εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου. Σε δεύτερη φάση, η κυβέρνηση είναι σαφές πως εννοεί να εκμεταλλευθεί τις αντισυσπειρώσεις, που εκ των πραγμάτων δημιουργούν στην ευρύτερη περιοχή οι παράτολμοι τουρκικοί ελιγμοί, που θίγουν τα συμφέροντα κρατών, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος.
Στο πλαίσιο αυτό είναι εύλογο να καταγράφεται πρόοδος ακόμη και στις…δύσκολες σε τέτοιες περιπτώσεις συζητήσεις για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών με τη Ρώμη και το Κάιρο. Κρίσιμο ορόσημο της εν εξελίξει διπλωματικής εγρήγορσης δεν είναι άλλο από το σημαντικό τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου, όπου η Αθήνα προσδοκά κατά μείζονα λόγο να επαναβεβαιωθεί ότι συνιστά εκ των πραγμάτων ο βασικός πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σεβασμός στον δημόσιο χώρο
Σε κανονικοποίηση των διαδηλώσεων στην Αθήνα και τα λοιπά αστικά κέντρα της χώρας, ώστε να μην διασαλεύεται η κοινωνική και οικονομική ζωή προχωρά εντός του Ιανουαρίου η κυβέρνηση, βάσει της ρύθμισης, που παρουσιάστηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Σύμφωνα με αυτήν ορίζονται ένας οργανωτής της διαδήλωσης ( εκπρόσωπος του φορέα, που διαδηλώνει και ένας αστυνομικός διαμεσολαβητής ( εκπρόσωπος της ΕΛ. ΑΣ. ), οι οποίοι θα βρίσκονται σε επικοινωνία, προκειμένου οι αρχές να γνωρίζουν 48 ώρες πριν που και πότε θα γίνει η διαδήλωση, εάν θα είναι κινούμενη ή όχι και ποια διαδρομή θα ακολουθήσει. Μάλιστα, η Αστυνομία θα μπορεί να προτείνει και διαφοροποίηση της διαδρομής μιας πορείας, εφ όσον το επιβάλλουν οι περιστάσεις.
Επιπλέον, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται σε real time για τις πορείες, αλλά και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στις οποίες προβαίνει η Ελληνική Αστυνομία. Κατόπιν παραμετροποίησης των κριτηρίων, λένε χαρακτηριστικά στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως του όγκου μιας διαδήλωσης, αλλά και των συνθηκών, που επικρατούν, όπως πιθανή επίσκεψη ξένου ηγέτη, η ΕΛΑΣ αναμένεται να αξιολογεί και να αποφασίζει ποιο μέρος του οδοστρώματος θα καταλαμβάνεται από τους διαδηλωτές.
«Πρέπει να μπολιάσουμε την κοινωνία με το βασικό μήνυμα ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος με 50 άτομα. Η ταλαιπωρία ή η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι το ζητούμενο των διοργανωτών μιας διαμαρτυρίας; Εάν είναι το δεύτερο, τότε η σημερινή κυβερνητική πρωτοβουλία τυγχάνει στήριξης και πέραν των πολιτικών δυνάμεων της Νέας Δημοκρατίας. Πάνω από όλα η κοινωνία στηρίζει αυτές τις πολιτικές και για αυτό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφορά στο σεβασμό στο δημόσιο χώρο και επ ουδενί λόγω στην απαγόρευση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι.
Μήνυμα Μητσοτάκη για τήρηση της νομιμότητας
Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός εξέπεμψε κατά πληροφορίες κατά τη συζήτηση εντός του Υπουργικού Συμβουλίου και ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά των κρουσμάτων βίας και ανομίας επαναβεβαιώνοντας μία από τις εμβληματικότερες προεκλογικές του δεσμεύσεις για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας, στο φόντο της νέας…καταδρομικής ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου προχθές στο εμπορικό κέντρο του Αμαρουσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να αποκαθιστά το νόμο και την τάξη, περιφρουρώντας τη νομιμότητα και προσέθεσε ότι η κοινωνία επικροτεί ακριβώς αυτήν την πολιτική.
Σχέδιο για την καταπολέμηση του δημογραφικού
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, εξάλλου, τις λεπτομέρειες, που συνοδεύουν την χορήγηση του ύψους 2000 ευρώ επιδόματος γέννησης, με την καθιέρωση εισοδηματικού κριτηρίου, ύψους 70.000 ευρώ για το οικογενειακό εισόδημα. Μάλιστα, η κυβέρνηση επιχειρώντας να ακολουθήσει το μοντέλο της Εσθονίας εγκαινιάζει μέσω του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης την πρακτική της αυτόματης πίστωσης του επιδόματος άμα τη γεννήσει του παιδιού, χωρίς να παρεμβάλλονται αιτήσεις, μοτίβο, που επιδιώκεται να ακολουθηθεί και με άλλα επιδόματα στο μέλλον.
Σε κάθε περίπτωση το εν λόγω επίδομα αποτελεί μέρος μόνο μιας συνολικότερης κυβερνητικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του υπ αριθμόν ένα κινδύνου, που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ήτοι του δημογραφικού προβλήματος. «Το επίδομα γέννησης είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για το δημογραφικό, ενός σχεδίου, που συμπληρώνεται από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, από καλύτερη ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, από μεταρρυθμίσεις, που φέρνουν επενδύσεις και δουλειές, που δίνουν καλύτερη προοπτική και εν τέλει ελπίδα για μία καλύτερη ζωή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Στο Μέτσοβο για ολιγοήμερες διακοπές
Στο Μέτσοβο αναμένεται κατά πληροφορίες να κάνει ολιγοήμερες Χριστουγεννιάτικες διακοπές με την οικογένεια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προτού επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου την προσεχή Δευτέρα.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ