Πολιτική | 13.01.2020 15:38

Ο Μητσοτάκης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για Τραμπ και Τουρκία

Newsroom

Για τα πεπραγμένα των εργασιών της κυβερνητικής αποστολής και των οφελών που αποκόμισε από την επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον θα ενημερώσει αύριο Παρασκευή, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κύκλοι της κυβέρνησης διατείνονται ότι η επίσκεψη ήταν άκρως καρποφόρα και η χώρα μας αποκόμισε πέραν του κύρους που της προσέδωσε σύσσωμος ο αμερικανικός πολιτικός μηχανισμός και κέρδη.

Ενα εξ αυτών, είναι η απόφαση των ΗΠΑ να αναλάβουν πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, κάτι που σημαίνει σε απλή μετάφραση, ότι οι Αμερικανοί θα... τραβήξουν τα λουριά για να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίσκεψη του Ελληνα γ.γ. του ΥΠΕΞ στην Αγκυρα.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου, στο πλαίσιο τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, αντιπροσωπείες των δύο χωρών με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, τον πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, τον πρέσβη Sedat Önal, θα συναντηθούν στην τουρκική πρωτεύουσα. Οι συνομιλίες θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Οσον αφορά στην συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ το... ταμείο απέδειξε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους εδώ και πάρα πολλά χρόνια με την διαπίστωση να είναι κοινή κι από τις δύο πλευρές. Ο Μητσοτάκης κατέστησε σαφές «τι είναι έτοιμη να κάνει η Ελλάδα αν παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές της» με την αμερικανική πλευρά να... κουνά συγκαταβατικά το κεφάλι, όπως λένε οι κυβερνητικές πηγές.

Αυτό οδήγησε και στην «πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πώς μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος», όπως είπε ο πρωθυπουργός στους Ελληνες δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς «έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Δεδομένο θεωρείται ότι οι Αμερικανοί επιθυμούν και προσπαθούν με κάθε τρόπο να παίξουν κυριαρχικό ρόλο στην σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου με την Ελλάδα να κερδίζει χώρο και δύναμη, καθώς η Τουρκία... υποχωρεί με τα πεπραγμένα της στην Ανατολή κι απομακρύνεται από τη Δύση.

Ο Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και για τα πεπραγμένα της αποστολής σε οικονομικό επίπεδο, με την κυβέρνηση να παίρνει εγκωμιαστικά σχόλια από τον Τραμπ για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για την γενικότερη παρουσία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον.

Στις συναντήσεις των αρχηγών, οι οποίες ξεκινούν αύριο, Παρασκευή, με τον Αλέξη Τσίπρα, την Φώφη Γεννηματά, τον Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γιάνη Βαρουφάκη και θα ολοκληρώνονται τη Δευτέρα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, αναμένεται να διευκρινιστούν και η βασιμότητα της φημολογίας των τελευταίων ωρών ότι ο Πρόεδρος Τραμπ ετοιμάζει μεσολαβητική προσπάθεια για την ελληνοτουρκική προσέγγιση.

Ανατολική Μεσόγειοςελληνική οικονομίαΚυριάκος Μητσοτάκηςτουρκική προκλητικότητακρίση στη Μεσόγειο